Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: HDR a HDR ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FajaR Zobacz posta
    Daj mu do poczytania ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=75379
    Chyba po to, żeby zaognić dyskusję

Podlinkowane HDRy kościołów są super.
    ...N...i...k...o...n... ale już niedługo (-> Olympus)

Domyślnie

Trudno jest w jednym strzale uchwycić wnętrze z włączonym oświetleniem. Zaproponuj Panu aby takie zdjęcie spróbował wykonać.
    Dla przykładu pokażę takie:

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Ale, tak naprawdę, na czym w ogóle polega 'spór'? Bo ja mam chyba problem z diagnozą tematu przewodniego dyskusji...

Autorze; Czy zdjęcie zalinkowane jako pierwsze w Twoim pierwszym poście nie jest wykonane techniką HDR? Bo jesli jest (a sądzę, że jest) - to można co najwyżej dyskutować, czy taki efekt jest ładny czy nieładny. A to jest już trochę inna rozmowa, co więcej, o gustach, o których jak powszechnie wiadomo się nie dyskutuje.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoMichal Zobacz posta

teraz pytanie, jak przetłumaczyć Panu że to co on pokazuje to pseudo HDR z Photomatixa?

Dzięki za pomoc.
    bardzo latwo - jesli Ty twierdzisz, ze on robi zle a Ty dobrze to wezcie dokladnie to samo zdjecie. Zrobcie HDRa i pokaz koledze co robi zle.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cała dyskusja to masło maślane i bzdura Tak samo mogę wziąć dwa zdjęcia czarno białe zrobione na dwa sposoby i kłócić się, że jedno z nich nie jest czarno białe bo nie zostało zrobione wg. jedynej słusznej techniki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Ale, tak naprawdę, na czym w ogóle polega 'spór'? Bo ja mam chyba problem z diagnozą tematu przewodniego dyskusji...

Autorze; Czy zdjęcie zalinkowane jako pierwsze w Twoim pierwszym poście nie jest wykonane techniką HDR? Bo jesli jest (a sądzę, że jest) - to można co najwyżej dyskutować, czy taki efekt jest ładny czy nieładny. A to jest już trochę inna rozmowa, co więcej, o gustach, o których jak powszechnie wiadomo się nie dyskutuje.
    Zdjęcie pierwsze zostało przetworzone w programie do HDR, ale nie zostało otrzymane z wielu ekspozycji a z jednej. Panuje opinie, że zdjęcie uzyskane z jednej ekspozycji to zdjęcie pseudo HDR a prawdziwe zdjęcie HDR musi być złożone z wielu ekspozycji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Zdjęcie pierwsze zostało przetworzone w programie do HDR, ale nie zostało otrzymane z wielu ekspozycji a z jednej. Panuje opinie, że zdjęcie uzyskane z jednej ekspozycji to zdjęcie pseudo HDR a prawdziwe zdjęcie HDR musi być złożone z wielu ekspozycji.
    A co w przypadku, jeśli złożyłem zdjęcie z 3 różnych ekspozycji, których różnice to było +-0.3ev?
    Czy takie zdjęcie jest prawdziwszym HDRem niż złożne z jednego RAW wywołanego na 3 sposoby, z różnicami +-2ev?

Jakie to ma znaczenie z punktu w kontekście definicji HDR?

Zresztą: http://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_HDR
    To chyba wyczerpuje temat.
    Ostatnio edytowane przez messer ; 25-01-2011 o 17:51
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Oszczędny w słowach Awatar Ymanuel
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer
    A co w przypadku, jeśli złożyłem zdjęcie z 3 różnych ekspozycji, których różnice to było +-0.3ev?
    Czy takie zdjęcie jest prawdziwszym HDRem niż złożne z jednego RAW wywołanego na 3 sposoby, z różnicami +-2ev?

No ja się*pod tym podpisuję w 100%. Wg mnie również dyskusja rozbija się o gusta. Wolisz bajkowego czy bardziej rzeczywistego.

Domyślnie

Jakie to ma znaczenie z punktu w kontekście definicji HDR?
    Oficjalna definicja zdjęcia HDR jest nielogiczna i nie ma co sobie nią głowy zawracać. Skoro nie można rozpoznać czy finalne zdjęcie zostało uzyskane z jednej ekspozycji czy z wielu, to i nie można uzależniać typu zdjęcia od sposobu jego wykonania. Można co najwyżej powiedzieć, że zdjęcie zostało wykonane w technice HDR, ale to czy zdjęcie jest HDR-em zależy od zakresu dynamiki rejestrowanej sceny a nie od sposobu jego wykonania.

Istnieje pewna grupa, dobrze rozpoznawalnych zdjęć, powszechnie zwanych HDR-ami lub pseudo HDR-ami. Jednak zdjęcia należące do tej grupy, posiadające często "artystyczny" charakter, powinny być kwalifikowane do własnej kategorii zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 25-01-2011 o 18:12

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów