Close

Strona 10 z 26 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 256

Domyślnie

ciekawe bo chyba lupus dając argument przeciw, dał chyba argument za auto iso.
    w niedoświetlając o 1 EV i tak bedzie miał szumy w cieniach.
    natomiast jak rozumiem na auto iso mógłby miec iso 1000 lub 1200, czego nie ma na ręcznym ustawianiu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    natomiast jak rozumiem na auto iso mógłby miec iso 1000 lub 1200, czego nie ma na ręcznym ustawianiu.
    Dobra uwaga. Muszę sprawdzić, czy szumy w cieniach na iso 800 są większe niż na iso1600 przy normalnym naświetleniu.

Domyślnie

Właśnie dziwię się jak ktoś pisze że woli dać iso 800 i mieć nie doświetlone zdjęcie...
    chyba raczej poruszone skóro np. przy 800 ma 1/30sek a przy 1600 1/60
    przy 50mm z ręki to już różnica wielkości: "udane albo nieudane zdjęcie"

iso auto ustawia najmniejszą potrzebną czułość wymaganą do poprawnego naświetlenia zdjęcia przy ustawionej przez nas w opcjach "iso auto" migawce

czyli również może to być 1000, 1200 albo np 280 zamiast ręcznych 400...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Dokladnie. Wyciagajac mocno niedoswietlona fotke w piekny sloneczny dzien mozna tez sie nabawic pieknego szumu z "wyzszej polki"
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    Właśnie dziwię się jak ktoś pisze że woli dać iso 800 i mieć nie doświetlone zdjęcie...
    przy 50mm z ręki to już różnica wielkości: "udane albo nieudane zdjęcie"
    [B]
    .
    z VR-em i po piwku dam radę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lupus771 Zobacz posta
    z VR-em i po piwku dam radę
    ale nawet jak dasz to po wygiagnieciu fotki i tak szum sie wzmocni...
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Domyślnie

Tak obserwuję ten wątek i właściwie mam jeden wniosek - Panowie - każdy lubi ustawiać po swojemu. Odie będzie używał autoiso bo polubił, Jacek nie lubi - wsłaściwie nie ma się o co spierać Wszyscy mają rację

A ja swoją drogą dałem się też przekonać do spróbowania z tą funkcją. Kiedyś już wykorzystywałem, ale wtedy mnie nie przekonało - może teraz się uda.

Pozdrawiam !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Tak obserwuję ten wątek i właściwie mam jeden wniosek - Panowie - każdy lubi ustawiać po swojemu. Odie będzie używał autoiso bo polubił, Jacek nie lubi - wsłaściwie nie ma się o co spierać Wszyscy mają rację
    No dokladnie, przeciez nikt nikogo nie zmusza do niczego... Wazne, ze taka opcja jest i kto chce to skorzysta, a kto nie chce to nie. Proste

Domyślnie

odie napisal:
    >Właśnie dziwię się jak ktoś pisze że woli dać iso 800 i mieć nie doświetlone zdjęcie...

odie, nie zawsze trzeba naswietlac w punkt przeciez moze przy tym 800iso wciaz dac 1/60 kosztem niedoswietlenia o 1 ev wzgledem ukladu 1600iso i 1/60 (i zazwyczaj uzyskac troche lepsza jakosc w pozniejszym wyciaganiu tego 1ev z rawa).

jak juz powiedziano: co kto lubi. ja na ten przyklad wole w zlych warunkach zaryzykowac dluzszy czas z lapy, rzedu nawet 1/20 - 1/30 z obiektywem 105mm(>160mm na aps)(i zrobic ze 3 zdiecia, z ktorych jedno bedzie udane, a przy 1/40 prawie kazde) niz dac iso wyzsze niz 800. a jakbym mial ogranicznik (a ani w d50 pozyczanym ani w d70 nie mam) to znow nie ustawilbym go przeciez na to 1/30 nieszczesne, bo w lepszych warunkach nie ma po co tak ryzykowac (gdy np. dobra kombinacja to iso800 i 1/80). w obu puszkach zmieniam iso w punkt bez odrywania oka od wizjeru, wiec czasu mi to nie zabiera...
    nie mowie juz o okolicznosciach przyrody, kiedy np. stweirdzam ze nie jestem w formie do stosowania "chwytu renaty mauer" i po prostu nie ma jak robic zdiecia z auto iso czy bez...

pozdraiwam wszystkich zwolennikow i przeciwnikow tego rozwiazania - cieszmy sie, ze nikon dal mozliwosc wyboru obu frakcjom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    odie, nie zawsze trzeba naswietlac w punkt przeciez moze przy tym 800iso wciaz dac 1/60 kosztem niedoswietlenia o 1 ev wzgledem ukladu 1600iso i 1/60 (i zazwyczaj uzyskac troche lepsza jakosc w pozniejszym wyciaganiu tego 1ev z rawa).
    Doskonale to rozumiem ale czasem przestawienie iso z 200 na 800 i EV na -2 może trwać trochę za długo, nie mówiąc już o tej krótkiej chwili zastanowienia się żeby w ogóle to zrobić
    Ostatnio edytowane przez odie83 ; 19-02-2007 o 00:15
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Strona 10 z 26 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów