Close

Strona 12 z 26 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 256

Domyślnie

Takie pytanie kontrolne:
    Do body podpięta stałka o ogniskowej 35 mm.
    Jaki próg najdłuższego czasu migawki ustawić dla opcji autoiso? 1/30? czy uwzględniając cropa - 1/60?

Domyślnie

Powinieneś uwzględnić cropa...
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Zacząłem korzystać z automatycznego ISO i uważam, że w większości sytuacji to przydatna funkcja ... jako, że jestem początkującym "badaczem" tematu zastanawia mnie jednak jak najlepiej ustawić wartość najdłuższego czasu otwarcia migawki, poniżej którego nastąpi automatyczne zwiększenie wartości ISO np. dla kitowego szkła 18-70?
    Jak to wygląda z punktu widzenia Waszych doświadczeń?
    D40x | N 18-70 | SanDisk Extreme III 2GB | Nikon Crumpler That

Domyślnie

Jeśli nie masz ręki pijaka na odwyku to 1/60s wystarczy, ewentualnie trochę krócej jeśli fotografujesz akcję. Polecam przejść na tryb S albo M, w swoim aparacie dodatkowo wtedy przypisuję podgląd ISO pod przycisk funkcyjny i jest git.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

teraz mam jako "granicę" ustawione 1/30s i maks 800 ISO po "podbiciu" przy ewentualnym przekroczeniu tego czasu ale zbyt krótko używam tej opcji aby stwierdzić czy to optymalne ustawienia
    D40x | N 18-70 | SanDisk Extreme III 2GB | Nikon Crumpler That

Domyślnie

Może również jestem za stary, ale AutoIso nie używam... (w D50 boli mnie brak górnego limitu oraz przede wszystkim to, że nie wiem co się dzieje).

killertowa - nie nie musisz uwzględniać cropa, ogniskowa to ogniskowa...

Domyślnie

powinien uwzględniac cropa. Na matrycy kąt widzenia obiektywu jest mniejszy. A to od przemieszczenia sie obiektu zalezy czy czas zamrozi ruch.

Ważniejsze sa indywidualne predyspozycje. Sa osoby o uchwycie wręcz stalowym, a inni np wciskając spust pochylają aparat. To trzeba samemu na sobie posprawdzać.
    Po wysiłku ręce bardziej drżą. Jak się mozna oprzeć - jest lepiej. itd, itd. Sporo jest czynników, które wpływają na poprawienie bądź pogorszenie używalnego najdłuższego czasu. Zasada odwrotności ogniskowej to takie przybliżenie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

tylko ręcznie od początku
    [Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    powinien uwzględniac cropa. Na matrycy kąt widzenia obiektywu jest mniejszy. A to od przemieszczenia sie obiektu zalezy czy czas zamrozi ruch.
    Ważniejsze sa indywidualne predyspozycje. Sa osoby o uchwycie wręcz stalowym, a inni np wciskając spust pochylają aparat. To trzeba samemu na sobie posprawdzać.
    Nie wszystko zależy od uchwytu. Ja np. trzymam dość pewnie (w czym pomaga mi VR ), a mimo to doszedłem do wniosku, że odbrym ustawianiem jest 1/80. Za często zdarzało mi się, że chciałem komuś zrobić zdjęcie z zaskoczenia i tło było nieporuszone, ale osoba już była, bo 1/30 (albo 1/15, którą też używałem) to było za mało. Jak potrzebuję mniej, to przełączam na tryb S (ew. M). Oczywiście cały czas przy włączonym Auto ISO.

Strona 12 z 26 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów