Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Domyślnie

Problem polega na tym, że przy krótkich czasach, migawka nigdy nie jest otwarta w całości. Ruch obu lamelek odbywa się jednocześnie i w każdej chwili odsłaniają one tylko wycinek kadru. Standardowo można synchronizować błysk na pierwszą lamelkę (błysk zaczyna się, gdy pierwsza lamelka zakończy ruch), ale wtedy błysk zacznie się zbyt późno i na zdjęciu będzie "pasek". Można synchronizować błysk na drugą lamelkę (błysk kończy się, gdy druga lamelka rozpoczyna ruch), ale wtedy błysk skończy się zbyt wcześnie i też będzie "pasek". Sabina w trybie FP jest potrzebna do tego, żeby oszukać ten cały bajzel, żeby błysk rozpoczął się wtedy, gdy "rusza" pierwsza lamelka. Wtedy fotocele lampy zareagują na pierwszy błysk Sabinki, czyli błysk rozpocznie się wtedy, gdy do boju rusza pierwsza lamelka, a czas błysku lamp jest na tyle długi, że całe zdjęcie ma szansę być w miarę prawidłowo naświetlone. Jest tylko jeden drobny problem, czyli charakterystyka błysku lamp studyjnych, która nie jest stała w czasie całego błysku, ale na to już rady nie ma.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Ok. W porządku, tylko dlaczego tu koledzy jeszcze sabinę wprowadzają? Z lekka zgłupieć można...
    Sabinkę łatwiej skierować na fotocelę lampy studyjnej )
    D90|N18-105VR|N50|T55-200|Samyang 8|N70-300VR|SB-900|Elektronika FE-27
    http://spongo.pl

Domyślnie

lampę studyjną musisz wyzwolić lampą mającą tryb FP.
    Czy lampa wbudowana w D300 działa z krótkimi czasami? Jesli nie, to musisz mieć na body założoną Sbxxx obsługującą FP.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W moim d200 wbudowana synchronizuje z każdym czasem aż do 1/8000, o ile dobrze widze...
    D800, sigma 70-200 2.8, nikkor 50 1.4G, Tamron 17-50 2.8, sb900

Domyślnie

Dzieki za sugestje, jakkolwiek bardziej mi chodzi o inny transmiter ktory dami sync z lampami bez dodawania mojej sb800, od biedy moge pracowac narazie z kablem, idea bezprzewodowa wydaje mi sie najwygodniejsza, no i transmiter wazy mniej od lampy zewnetrznej, przy f8 i 1/200 czasem widac poruszenie na dloni dziecka, poszukam cos i dam znac co znalazlem.

Domyślnie

Wg tego: http://www.lightingrumours.com/whats...-trigger-2-806
    Phottix Strato lub Pixel Soldier powinny być wystarczająco szybkie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek80 Zobacz posta
    Dzieki za sugestje, jakkolwiek bardziej mi chodzi o inny transmiter ktory dami sync z lampami bez dodawania mojej sb800, od biedy moge pracowac narazie z kablem, idea bezprzewodowa wydaje mi sie najwygodniejsza, no i transmiter wazy mniej od lampy zewnetrznej, przy f8 i 1/200 czasem widac poruszenie na dloni dziecka, poszukam cos i dam znac co znalazlem.
    A) myślę że jesteśmy zgodni, że jak poruszasz na 1/200 to na 1/250 tak samo. To niczego naprawdę nie zmienia. I coś z tym poruszeniem nam się nie zgadza.... nie masz czystego błysku?
    B) wbudowana też ci posłuży jako wyzwalacz wg pomysłu kolegów. Ja oczywiście nawet nie widziałem przez szybę tak zaawansowanej lampy studyjnej, więc wiedzą lepiej.
    C) Pixele Soldiery to raczej dobre wyzwalacze (a co, pochwalę się) i rzeczywiście obiecują szybsze czasy (w granicach możliwości body). Moje się kończy na 1/200 więc nie potwierdzę testem. Ale patrz punkt A.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek-hs Zobacz posta
    Wg tego: http://www.lightingrumours.com/whats...-trigger-2-806
    Phottix Strato lub Pixel Soldier powinny być wystarczająco szybkie.
    hm,
    1. wiesz czym się różni migawka hybrydowa od szczelinowej?
    2. czy te wymienione wyzwalacze obsługują tryb FP ?

Coś gdzieś zobaczyłeś, ale niestety twoja porada jest nic nie warta w kwestii uzyskania krótkiego czasu synchronizacji na body d300.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    hm,
    1. wiesz czym się różni migawka hybrydowa od szczelinowej?
    2. czy te wymienione wyzwalacze obsługują tryb FP ?

Coś gdzieś zobaczyłeś, ale niestety twoja porada jest nic nie warta w kwestii uzyskania krótkiego czasu synchronizacji na body d300.
    Pomijając sarkazm tej wypowiedzi, a przyznam podoba mi się, radców różnych sporo....
    W/w Pixele są ciągle 'prostymi wyzwalaczami', tj dają impuls wyzwalający lampie i tyle (pomijam dodatkowe cechy które mi się spodobały).

NIE uruchamiają systemowych cech lampy np FP. NIE będą szybsze niż kabel.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Tak się składa, że jestem doskonale w tym zorientowany. Moje pytania były skierowane do udzielającego tych porad. Bo to takie pisanie dla pisania. Nie wiadomo po co, bo zamiast pomóc to zaciemniają sprawę. Rozwiązanie problemu już podałem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-01-2011 o 21:55

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów