Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Domyślnie

Nieistotna jest nazwa, istotne jest to czy i jak to działa.
    W canonie ten tryb ma inną nazwę (HSS) niż w nikonie (FP), a to jest dokładnie to samo. Nazwa nie ma znaczenia
    w lampach reporterskich jest to seria błysków, ale pamiętajmy, że w praktyce jest to jak jeden długi błysk, gdyż zanim gazy w palniku sie ostudzą, to już następuje kolejne wyładowanie. W efekcie wykres świecenia wygląda jak pofalowana linia.
    Wykres pojedynczego błysku lampy studyjnej wygląda inaczej, ale ten pojedynczy błysk jest za to długi.
    Błysk lampy studyjnej używanej jak FP ma swoje minusy - zmiana intensywności w trakcie świecenia, zmiana barwy światła i inne "niuanse" są na minus. Natomiast zaleta jest to, że ... jest i działa. Bo jeśli czas będzie bardzo krótki i trafimy w odpowiedni moment błysku to te wady mogą się nam na zdjęciu nie ujawnić. I najczęsciej się nie ujawniają!
    Wracając do innej nazwy dla tego trybu. Specyfiką trybu FP jest to, że błysk zaczyna się wiele wcześniej. Zaczyna się, gdy lamelka zaczyna odsłaniać matrycę. W trybie normalnym błysk się zaczyna gdy ta lamelka już odsłoniła matrycę.
    Powinno się to nazwać przedwczesnym błyskiem
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Na ile spada moc studyjnej przy wyzwoleniu w tym trybie? Każda lampa z fotocelą działa w ten sposób tak samo? Czy jest różnica między poszczególnymi firmami/modelami itd?
    Aha - do dołączeniu do lampy zewnętrznej fotoceli też da się tak odpalić?

Domyślnie

Jacek_Z ma racje nie ma innej mozliwosci zeby synchronizowac slr z studyjnymi lampami, poprostu w przypadku kiedy chcemy fotografowac skaczacego malucha trzeba doczepic lampe zewnetrzna i wszystko gra,dziekuje wszystkim za pomoc.

Domyślnie

Dołączę do tematu moje skromne, nowe ale dla mnie ciekawe doświadczenia dotyczące lamp Quantuum +300 Digital i wyzwalaczy Pixel 331.
    Otóż od 3 tygodni mam w/w lampy i początkowo wyzwalałem je przez kabel. Do 1/250 wszystko było ok. Przy krótszych czasach zaczęłą pojawiać sie lamelka tj zacienienie z jednej strony. Trudno pomyśłałem - krócej się nie da. I cierpliwie czekałem na zamówione w HK zestawy Pixela.
    Po przyjściu powyższych spróbowałem z SB - wszystko ok do 1/8000. TTL jak najbardziej. SUper.
    Ale teraz najważniejsze!!!!;
    - podłączyłem do lamp QUantumm 300+ digital i zacząłem: 1/160 - ok; 1/200 - ok, 1/320 ok (!) i ... tak doszedłem do 1/8000 bez najmniejszego problemu.Zdjęcia wszystkie naświetlona prawidłowo, oczywiście po stopniowym zejściu z przesłoną.

A teraz deser (!!!):
    mam 3 quantuumy i pierwszą wyzwalałem przez Pixela a pozostałe 2 przez fotocele. I te pozostałe dwie do czasu 1/8000 naświetlały tez prawidłowo!
    Kurcze jak dla mnie rewelacja. Tegom chciał (jak mawiał Czarnecki w Potopie).
    pozdrawiam N
    D300; 18-200vr; 50/1.8; 10-20 sigma; 85/1.8; 24-70;sb800; sb600, frotka 055pro, amatorskie/dyskretne studio fotograficzne ...i trochę pierdołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Na ile spada moc studyjnej przy wyzwoleniu w tym trybie? Każda lampa z fotocelą działa w ten sposób tak samo?
    Czy jest różnica między poszczególnymi firmami/modelami itd?
    Aha - do dołączeniu do lampy zewnętrznej fotoceli też da się tak odpalić?
    1. moc spada różnie, zależy np od czasu migawki. Przecież przy uzywaniu sbxxx też jest spadek mocy lampy i nie jest on zawsze taki sam.
    2. tak
    3. Zapewne są róznice między firmami/modelami. Należy sprawdzić swój sprzęt. Będzie kłopot z lampami mającymi bardzo krótki błysk, ale to są lampy kosztujące powiedzmy po 10 tys zł i więcej za sztukę, więc zapewne nie jest to taki sprzęt jaki używacie. Generalnie chińczyki będa działały OK.
    4. lampy studyjnej? raczej tak. Ale wszystkie lampy studyjne mają fotocele, więc po co chcesz podpinac fotocele do lampy mającej fotocele?
    Cytat Zamieszczone przez Nikoforumowicz Zobacz posta
    .. I cierpliwie czekałem na zamówione w HK zestawy Pixela. ..
    Pominąłeś istotną informację, a mianowicie, że Pixel to nie sa takie zwykłe radyjka, tylko przenoszące funkcje CLS. Podobnie jak najnowsze Pocket Wizardy FlexTT5. Więc to jest tak jakbyś używał jako sterownika sabinki.
    Generalnie było sporo narzekań na Pixele, sporo zwrotów. Jest kilka wątków na forum o tych radyjkach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak, nie wspomniałem o tym wprost ale tak jest i wynika z instrukcji i wsześniejszych opisów. Dla mnie zaskakujące było to że z lampami studyjnymi, nie dedykowanymi jak sabiny, można osiągnąć tak krótkie czasy i to że pozostałe lampy w systemie wyzwalane przez fotocele są na tyle szybkie że w ogóle nie ma opóźnienia błysku. Błysk jest pewnie dłuższy niż czas otwarcia migawki. Co do zawodności - się okaże po czasie. Na razie ok.
    Ostatnio edytowane przez Nikoforumowicz ; 26-01-2011 o 08:48
    D300; 18-200vr; 50/1.8; 10-20 sigma; 85/1.8; 24-70;sb800; sb600, frotka 055pro, amatorskie/dyskretne studio fotograficzne ...i trochę pierdołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    4. lampy studyjnej? raczej tak. Ale wszystkie lampy studyjne mają fotocele, więc po co chcesz podpinac fotocele do lampy mającej fotocele?
    Kolega działający na Quantuumach coś wspominał, że fotocela w nich jest jakaś dziwna, czasem nie chce "załapać" nawet w pomieszczeniach - stąd pytanie o ew podpięcie jakichś innych
    Dzięki za odpowiedzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Kolega działający na Quantuumach coś wspominał, że fotocela w nich jest jakaś dziwna, czasem nie chce "załapać" nawet w pomieszczeniach - stąd pytanie o ew podpięcie jakichś innych
    Dzięki za odpowiedzi.
    Co do fotoceli w Quantuumach to nie reaguje ona w przypadku gdy pada na nią dużo światła zastanego. W pomieszczeniach na czujnik lampy pada np. światło z okna i jest kłopot z odpaleniem. Osłonięcie czujnika od strony źródła światła zastanego eliminuje tą przypadłość.

Domyślnie

Nie pociesza mnie to zbytnio... takie czasy synchro by mnie interesowały głównie w plenerze w słoneczne, a wtedy bywa sporo światła zastanego :P

Domyślnie

zawsze mozesz obudowac czujnik i zostawic tylko okienko od strony blysku

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów