Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z synchronizacja przy 1/250

Witam, mam problem z synchronizacja Lastolite lumen8 400w z D300 przy 1/250 zostawia ciemny pasek w gornej czesci fotografi, uzywam transmitera kenro RF125. Problem znika przy 1/200, co ciekawe nie pojawia sie kiedy uzywam kabla, 1/200 na przyklad nie pozwala mi wykonac nieporuszonego zdjecia skaczacemu dziecku, jesli ktos posiada jakas sugestie bede bardzo wdzieczny za pomoc, bo jednak wole uzywac transmitera.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek80 Zobacz posta
    Witam, mam problem z synchronizacja Lastolite lumen8 400w z D300 przy 1/250 zostawia ciemny pasek w gornej czesci fotografi, uzywam transmitera kenro RF125. Problem znika przy 1/200, co ciekawe nie pojawia sie kiedy uzywam kabla, 1/200 na przyklad nie pozwala mi wykonac nieporuszonego zdjecia skaczacemu dziecku, jesli ktos posiada jakas sugestie bede bardzo wdzieczny za pomoc, bo jednak wole uzywac transmitera.
    Radio z zasady działania MUSI mieć opóźnienie. Pytanie, czy jest akceptowalne i sobie go nie uświadamiamy, czy większe i masz pasek.

Można uznać, że systemy z "budzeniem" lamp systemowych mają większe szanse na szybkość niż proste wyzwalacze (teoretyczne spojrzenie elektronika).
    Ten twój nie jest chyba zbyt znany, a wydaje się (z sieci) specyficznie studyjny, tam nie mam presji na szybkość.
    TTTM.

Co właściwie Ci zmienia ten ułamek stopnia migawki?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Moja sugestia: Fotocela (jak w lampie masz fotocele) synchronizuj przez jakąś sabinkę z opcją FP i w trybie M
    D90|N18-105VR|N50|T55-200|Samyang 8|N70-300VR|SB-900|Elektronika FE-27
    http://spongo.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spongo Zobacz posta
    Moja sugestia: Fotocela (jak w lampie masz fotocele) synchronizuj przez jakąś sabinkę z opcją FP i w trybie M
    to jedyna sensowna opcja, bo jeśli 1/200 nie starcza, to 1/250 też nie załatwi sprawy.

Będziesz musiał za to niestety trochę otworzyć przysłonę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez spongo Zobacz posta
    to jedyna sensowna opcja, bo jeśli 1/200 nie starcza, to 1/250 też nie załatwi sprawy.
    Fotocela i FP ? Cos mi się nie zgadza, coś za krótko powiedziane, albo czegoś nie wiem ...

Zresztą nie zgadza się więcej ....
    Jakie poruszenie, jak przy lampie? Za dużo zastanego? A jak tak dużo zastanego, że go widac przy 1/250, dlaczego nie tylko przy nim?
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 24-01-2011 o 01:38

Domyślnie

Dobrze napisał. Sabina w FP i wyzwalasz lampy za pomocą fotoceli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Dobrze napisał. Sabina w FP i wyzwalasz lampy za pomocą fotoceli.
    Aaaaaa, fotocela zintegrowana z lampą to tak, ale ... nie przyzwyczaiłem się na to mówić fotocela ... wolę słowa CLS lub AWL.

Domyślnie

nie, tu w akurat CLS nie ma mieć zastosowania.
    lampa na body w manualu, czas na body taki krótki jak potrzebujesz (1/500 ?).
    lampa studyjna z fotocelą się odpowiednio sama zgra.
    To działa.

fotocela to nie jest to samo co CLS czy AWL. To fotokomórka, którą można kupić osobno. Nie musi mieć nic wspólnego z CLS.

sam napisałeś, że 1/200 nie daje ci zamrożenia ruchu dziecka, więc co się dziwisz? lampa studyjna jaką używasz ma długi czas błysku. 1/250 nie pomoże. Użyj 1/500 albo i 1/1000 jeśli będzie potrzeba. Choć to nieco dziwne. Masz bardzo szybkie dziecko.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie, tu w akurat CLS nie ma mieć zastosowania.
    lampa na body w manualu, czas na body taki krótki jak potrzebujesz (1/500 ?).
    lampa studyjna z fotocelą się odpowiednio sama zgra.
    To działa.
    Ok. W porządku, tylko dlaczego tu koledzy jeszcze sabinę wprowadzają? Z lekka zgłupieć można...

Domyślnie

Problem polega na tym, że przy krótkich czasach, migawka nigdy nie jest otwarta w całości. Ruch obu lamelek odbywa się jednocześnie i w każdej chwili odsłaniają one tylko wycinek kadru. Standardowo można synchronizować błysk na pierwszą lamelkę (błysk zaczyna się, gdy pierwsza lamelka zakończy ruch), ale wtedy błysk zacznie się zbyt późno i na zdjęciu będzie "pasek". Można synchronizować błysk na drugą lamelkę (błysk kończy się, gdy druga lamelka rozpoczyna ruch), ale wtedy błysk skończy się zbyt wcześnie i też będzie "pasek". Sabina w trybie FP jest potrzebna do tego, żeby oszukać ten cały bajzel, żeby błysk rozpoczął się wtedy, gdy "rusza" pierwsza lamelka. Wtedy fotocele lampy zareagują na pierwszy błysk Sabinki, czyli błysk rozpocznie się wtedy, gdy do boju rusza pierwsza lamelka, a czas błysku lamp jest na tyle długi, że całe zdjęcie ma szansę być w miarę prawidłowo naświetlone. Jest tylko jeden drobny problem, czyli charakterystyka błysku lamp studyjnych, która nie jest stała w czasie całego błysku, ale na to już rady nie ma.
    Jacek

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów