Close

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 102

Wątek: d5000 vs d90

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

tu byłbym już jednak przeciwny. Uważam, że ludzie mają prawo nie znać się na fotografii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UBoot Zobacz posta
    tu byłbym już jednak przeciwny. Uważam, że ludzie mają prawo nie znać się na fotografii.
    Dopóki sa w tym sobą, to OK, jest pytanie, można nakierować gdzie szukać.

Ale podam kontrprzykłady:
    Scenka jedna z życia zawodowego to wypowiedź w rodzaju: "ja się na tym nie znam, ale to trzeba zrobić tak"
    Druga to z takich forów jak tu, że gość jest zielony jak szczypiorek, ale szpanuje słówkami które usłyszał. We mnie wywołuje odruch znęcania się.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 05-01-2011 o 15:16
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Mają mówisz... Ale to prawo nie może sobie tak bezkarnie hasać!
    Piotr

D90; N18-105 f/3,5-5,6; S10-20 f/3,5; N50 f1,4G

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Szkocja/W-wa

Arrow a ja wybralem d5000 dlaczego ?

wlasnie dzieki pytaniu d5000 czy d90 trafilem na to foum.Jestem poczatkujacym, ciezko mi udzielic konstruktywnej odpowiedzi, cala moja wiedze opieram na informacjach z roznych forow miedzy innymi z nikoniarzy.pl ...
    dlatego powiem tylko dlaczego wybralem d5000 :
    otoz obie puszki nie roznia sie specjalnie od siebie jakoscia zdjec, a roznia sie cena. d90 posiada jednak wiecej mozliwosci niz d5000. nie sadze jednak zeby amatorowi takiemu jak ja te roznice mocno przeszkadzaly.czesto w forach jako wade d5000 w stosunku do d90 wymieniany jest brak gornego wyswietlacza, brak silniczka af , nieszczelna obudowa z tanich materialow. czy tak naprawde osobie stawiajacej podobne pytanie bedzie potrzebny taki dodatkowy wyswietlacz? to samo mozna odczytac z normalnego plus zaleta ze jest uchylny.
    Brak silniczka AF - przeciez poczatkujacy fotoamator jesli sie zdecyduje na d5000 to raczej z kitem ktory ma ozn. AF-S czyli z wbudowanym silniczkiem ( ja wybralem 18-105mm ) a pieniadze z roznicy miedzy d5000 a d90 mozna wykorzystac na jakas stalke ( kupilem 35mm AF-S f1.8 ), statyw badz lampe ( zakladam ze lampe szybciej zaczne potrzebowac niz gorny wyswietlacz ) poza tym jesli sie juz ktos uprze to mozna korzystac z manualnego ustawiania ostrosci w stosunkowo tanszych obiektywach nikona bez wbudowanego silnika AF.Nastepnym punktem jest szczelnosc i jakosc materialow.Fakt to jest duzy plus na korzysc d90 ale przeciez nikt nie bedzie sie tarzal z apartem w piaskownicy, jedynie problem wilgoci i skraplania czyli roznica temperatur ( szczegolnie w zimie). Wracajac do wspomnianego braku silniczka AF mozna stwierdzic ze waska gamma obiektywow w pelni funkcjonalnych z d5000 jest i tak szeroka dla ludzi takich jak ja czyli poczatkujacych.Jak wspomnialem oszczedzajac pewna kwote na kupnie d5000 zamiast d90 moglem przeznaczyc to na dodatkowy obiektyw.Jako 1 stalke wybralem 35mm bo jest oczywiscie najtansza z serii AF-S, a z roznych opini wynika ze jest calkiem niezla.Chcialbym, naprawde chcialbym jak najszybciej zalowac mojej decyzji i powiedziec sobie tak : a moglem kupic d90. oznaczalo by to wtedy ze nabralem odpowiednio szlifow fotograficznych i warto zmienic sprzet.Przeciez obiektywy i tak zostana jesli raz juz sie kupilo cos z optyki nikona.Zanim to nastapi to zapewne d7000 ktory rzekomo jest nastepca d90 bedzie w cenie dzisiejszego d5000 a na rynek wejdzie d10000 Dodatkowym bardzo duzym plusem na korzysc D5000 jest zawarty w nim tryb nauki ( chociaz pojecia nie mam jak to wyglada ), uchylny wyswietlacz, mniejsza waga i rozmiary ( zaleta szczegolnie dla kobiet - przeciez ich dlonie sa mniejsze, hmm moze to byc wada dla roznego rodzaju shrekow majacych dlonie wielkosci grabi, ale skupmy sie na sredniej europejskiej ) Przede wszystkim glowna zaleta d5000 w stosunku do d90 wydaje sie byc nizsza cena, obrotowy wyswietlacz oraz mniejsza waga.
    Podkreslam: cala moja wypowiedz opiera sie na analizie wypowiedzi innych uzytkownikow roznych forow , nie tylko tutaj , nie tylko polskich. Jestem amatorem, aparat mi dostarcza jutro, nie znam sie nie jestem i nie naleze.Jeszcze nie Ale bede mam nadzieje.Wtedy jednak nie bede szukal podobnych odpowiedzi na forach jaki kupic nastepny aparat ....

Pozdrawiam i radze naprawde przemyslec sprawe czy warto przeplacac za cos czego i tak sie nie bedzie korzystac, przynajmniej w poczatkowej fazie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vsc Zobacz posta
    a pieniadze z roznicy miedzy d5000 a d90 mozna wykorzystac na jakas stalke ( kupilem 35mm AF-S f1.8 ),...Fakt to jest duzy plus na korzysc d90 ale przeciez nikt nie bedzie sie tarzal z apartem w piaskownicy, jedynie problem wilgoci i skraplania czyli roznica temperatur ( szczegolnie w zimie).
    pieniądze z różnicy zawsze można wykorzystać inaczej, co nie znaczy, że wszyscy mamy w torbach Coolpix'y bo "lepiej kupić mniej, a lepiej"

problem szczelności? wbrew pozorom to duża bolączka i podstawa, wolę d90, którego koszty sumaryczne to 2.500pln, niż d5000 gdzie koszty to 2.000+500(serwis)pln
    Czas jest ludożercą, więc staram się nie mieć go za dużo.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Szkocja/W-wa

Domyślnie

No coz, ciezko nie przynac racji odnosnie kosztow sumarycznych bo idac tym rozumowaniem przy 3-4 obiektywach d90 wychodzi nawet taniej.Jednak czytalem opinie ze ten motorek AF w korpusie d90 nie jest specjalnie rewelacyjny i lepiej jest miec obiektywy z wbudowanym silniczkiem. Natomiast czy aby napewno szczelnosc stanowila by tu jakas specjalnie wielka roznice miedzy d5000 a d90 ? glownie chodzi o gumowe zatyczki, bo przeciez obiektywy sa osadzone w korpusach obu aparatow dosyc szczelnie ( problem kurzu i tak bedzie przy zmianie obiektywow) pozostaje skraplanie sie wilgoci.Tu akurat nie trzeba specjalnej wiedzy o aparatach zeby wiedzec ze kazde urzadzenie elektroniczne ktore wytwarza wewnacz cieplo (matryca, baterie, uklady) jest podatne na wilgoc przy raptownej zmianie temperatur, bez znaczenia czy jest super szczelne czy po prostu szczelne badz nijakie.Mysle ze d90 jest jednak zbyt tani zeby jakos znaczaco sie roznic od d5000 pod tym wzgledem, ale moge sie mylic.Poczatkujacy jstem staram sie to wziasc na logike

Domyślnie

wszyscy se weźcie na logike jedna rzecz

- z tych 2 puszek żadna nie jest lepsza pod względem zdjęć jakie można nią zrobić
    - żadna też nie ma przewagi komuś potrzebny ekranik na górze aparatu, a komuś obrotowy np do makro

wiem wiem to dwie rzeczy :P

Domyślnie

Kolego darkmajin, zapomniałeś o 3 rzeczy to jest o drugim pokrętle, które niesamowicie ułatwia życie. np. jednym ustawiam łatwe ISO drugim przesłonę lub w trybie M jednym czas drugim przesłonę, nie muszę pamiętać aby wciskać przy tych operacjach kolejny przycisk

Kupując D5k oszczędzamy 500 zł ale chcąc dokupić do niego tanie tele powiedzmy Sigma APO 70-300 musimy zapłacić powiedzmy za używane coś ponad 600 zł a do D90 tą samą sigme bez silnika za używkę coś ponad 300 i już ta różnica sumaryczna nie jest tak wielka a dodatkowo na plus mamy górny LCD który dla mnie jako amatora jest niezastąpiony w dodatku podświetlany.
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ja-NOS Zobacz posta
    Kolego darkmajin, zapomniałeś o 3 rzeczy to jest o drugim pokrętle, które niesamowicie ułatwia życie. np. jednym ustawiam łatwe ISO drugim przesłonę lub w trybie M jednym czas drugim przesłonę, nie muszę pamiętać aby wciskać przy tych operacjach kolejny przycisk

Kupując D5k oszczędzamy 500 zł ale chcąc dokupić do niego tanie tele powiedzmy Sigma APO 70-300 musimy zapłacić powiedzmy za używane coś ponad 600 zł a do D90 tą samą sigme bez silnika za używkę coś ponad 300 i już ta różnica sumaryczna nie jest tak wielka a dodatkowo na plus mamy górny LCD który dla mnie jako amatora jest niezastąpiony w dodatku podświetlany.
    Ale to już nie chodzi o to w sumie, z jednej strony fajnie jest zaoszczędzić a z drugiej ciężko przewidzieć czy nas to wciągnie czy nie. Jeśli wciągnie to d5000 po jakimś czasie będzie nas po prostu parzyć w ręce.
    W większości przypadków aparaty kupują ludzie którzy nie będą już później do nich nic dokupować bo nie patrzmy przez pryzmat forum bo tutaj siedzą zapaleńcy i osoby które właśnie się wciągnęły w fotografie. A to nie jest pewnie więcej niż 10 - 15 % ( o ile nawet tyle jest ) osób które kupiły aparat i będą go używać do zajechania z jednym obiektywem do zajechania go na śmierć.
    NIKON + SZPARGAŁY + CHĘCI + CHĘCI + CHĘCI ...

Domyślnie

Zakładam, że pytający świadomie kupuje lustrzankę, czyli nie po to, żeby do końca życia używać jej z tylko jednym, kitowym obiektywem. A wybierając D5k do wielu szkieł drogę sobie zamykamy: do bieda-portretówki 50 1.8, do porterówki 85 1.8, czy do makro 60 2.8 z drugiego obiegu po 900zł. Górny wyświetlacz, lepszy wizjer i zdalne wyzwalanie lamp i kilka guzików i jedno pokrętło więcej i ekran o 2x większej liczbie pikseli wcale nie są bajerami i zdecydowanie warto za nie dopłacić 25%. Cóż, różnica w cenie między D5k, D90 i D300s jest uzasadniona, a aparaty poza wspólną matrycą różni praktycznie wszystko.
    x100s

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów