Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Mam 2 dyski. Jeden 250 gb i tu ma "zasobnik" czyli fotki itp. oraz drugi dysk 500 gb gdzie miałem system oraz drugą partycję z programami. Te dwie partycje poszły w świat.
    Rozumiem, że skoro do partycjonowania używałeś GParted, to używasz jakiejś wersji Live Linuxa.
    Zrób tak:
    1. Odpal Linuksa live, skopiuj dane pod linuksem "zasobnik" na 500GB - żeby ich nie utracić.
    2. wypnij 500BG
    3. Odpal GParted usuń wszystkie dotychczasowe partycje i zrób nowe:
    - podstawową 30 - 50 GB - na system
    - rozszerzoną reszta (podziel je sobie dowolnie jak chcesz)
    4. zainstaluj windę
    5. podepnij 500 i zrób sobie porządek na dyskach (powinny być widoczne)

Domyślnie

Szczerze, to Linuxa nie używam. Ten program ściągnołem tylko zd względu na możliwość sformatowania, więc nie wiem dalej co robić.

Domyślnie

Szczerze, to Linuxa nie używam. Ten program ściągnołem tylko zd względu na możliwość sformatowania, więc nie wiem dalej co robić.
    Acha to rozumiem, że ściągnąłeś ISO tylko z GParted. Cały problem polega na tym, abyś nie utracił danych przy instalacji i formatowaniu dysku instalatorem WinXP . Bo raczej nie ominie Cię format dysku a pod linuksem mógłbyś uratować dane.
    Jeśli na tym dysku, na pozostałych partycjach nie masz ważnych danych, to zrób tak jak napisałem ale od pkt2, z tym że musisz wypiąć magazyn 250GB. Wypięcie dysku zagwarantuje Ci, że nie popełnisz błędu podczas instalacji, i że MBR zrobi Ci na odpowiednim dysku.
    Ostatnio edytowane przez jurekb ; 06-01-2011 o 17:10

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurekb Zobacz posta
    Zacytuję Ci:

Posty przeczytałem wszystkie dość dokładnie . Zacytowałem Twoją wypowiedź bo rozbroiła mnie, pochwała, w sumie najmniej przyspieszającego, system podzespołu
    Otóż, starałem się odpowiedzieć mini21 sensownie, na miarę jego możliwości. Nie polecam mu super drogich dysków SSD bo efekt trochę szybszego działania systemu nie jest wart tej ceny.
    Faktycznie dysk SSD tylko troszeczkę przyspiesza pracę komputera.
    Poza tym to była odpowiedź na post kolegi wyżej który proponował SSD 40GB więc napisałem że nie opłaca się tak małego dysku nabywać, a Ty jak sobie cytujesz powycinane teksty z tematu ponownie.

Czytaj ze zrozumieniem, wiem że to trudna sprawa, ale możliwa.

Domyślnie

ehh, obawiam się, że na razie większość kasy pójdzie na naprawę.
    Próbowałem już na 10tki sposobów.

Teraz nawet usunąłem dysk z komputera (odpiąłem kabelek), tak że został tylko ten pod system.
    W tej chwili formatuje się (już jakieś 15 minut i dopiero 22%), ale jakoś nie liczę, żeby to pomogło.

Jestem lekko podłamany, bo robota czeka, a ja nie mogę nic zacząć robić.

Jutro zaniosę kompa do serwisu, chyba przy okazji wymienię te moje 4 kości 512 na 2 kości 2 GB i na tym się skończy.
    Czytałem trochę i dobre opinie uzyskały Kingston'y i OCZ'e (choć do tych pierwszych jakoś nie mam zaufania-sam nie wiem dlaczego).

Na razie męczę się, żeby jeszcze jakoś postawić ten system, ale już zaczynam mieć dość.

Domyślnie

Żeby można było zainstalować system to partycja musi być aktywna.
    D300, AF-S 24-70/2.8, AF-S 300/4, AF-S VR Micro-Nikkor 105/2,8, TC-17EII, TC 300DG 1.4X, SB-800, OLYMPUS C-7070, Fuji X10

Domyślnie

W tej chwili formatuje się (już jakieś 15 minut i dopiero 22%), ale jakoś nie liczę, żeby to pomogło.

Jestem lekko podłamany, bo robota czeka, a ja nie mogę nic zacząć robić.

[...] Jutro zaniosę kompa do serwisu, chyba przy okazji wymienię te moje 4 kości 512 na 2 kości 2 GB i na tym się skończy.
    Trochę cierpliwości i poprawnie utwórz partycje. Szkoda kasy na serwis, to jest naprawdę proste.
    Wymiana 2GB RAM na 2GB RAM jest bez sensu. 2 na 4 tak
    Ostatnio edytowane przez jurekb ; 06-01-2011 o 18:32

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie chciałbym mówić: "A nie mówiłem?", bo mogłoby to zabrzmieć dość komicznie w obecnej sytuacji, ale zresztą, co mi tam: A nie mówiłem?
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Mini, mam blaszaka w bardzo podobnej konfiguracji do Twojej. Trochę słabszy procek jest różnicą
    U mnie całość hula na win7, wczesniej było 2GB ramu w 2x1GB OCZ. Jakiś miesiąc temu dołożyłem 2x2GB Kingstona. Teraz jest 6, i wszystko co chciałem chodzi wyśmienicie. Głównie duuże złożenia w CAD.

I nie wiem co narozrabiałeś z partycjami. U mnie są dwa dyski. 250GB i 1TB. I w sumie 3 partycje. Jak przeinstalowywałem winxp na win7, to tylko totalnie wyczyściłem ten 250gb, porobiłem nowe partycje, poformatowałem i tyle. Bangla.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 06-01-2011 o 18:39
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Faktycznie dysk SSD tylko troszeczkę przyspiesza pracę komputera.
    Poza tym to była odpowiedź na post kolegi wyżej który proponował SSD 40GB więc napisałem że nie opłaca się tak małego dysku nabywać, a Ty jak sobie cytujesz powycinane teksty z tematu ponownie.

Czytaj ze zrozumieniem, wiem że to trudna sprawa, ale możliwa.
    Jeśli czytałbyś ze zrozumieniem to doszedłbyś do wniosku, że udzielałem rady mini21. Oczywiście w odniesieniu do cytatu z Twego postu, żeby Mu doradzić, że szkoda kasy na SSD.
    Piszesz, że 40-60GB to mały dysk, a 60-80GB, na obecne czasy, to duży? Za taką kasę?

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów