Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Przejrzałem trochę neta i sam już nie wiem.
    Wystarczyłby mi zwykły Home Premium, ale przeczytałem, że w tej wersji brakuje takiego "gadżetu" jak Windows XP mode.
    Jak rozumiem, pozwala to na instalację programów pod XP'ka na 7'ce, tylko na ile to przydatne, skoro Articool i SzMuD nie zauważyli problemów.

Ściągnąłem ze strony windows'a taki programik: "Doradca uaktualnienia systemu Windows 7", który przeskanował mi kompa w celu wykrycia, czy nie będzie problemu z przejściem na 7'ke.
    Wyszło, że tylko jedna aplikacja będzie wymagała nowej wersji, ale za to żeby korzystać z Windows'a Pro 64 bit muszę mieć przynajmniej 3 GB Ram'u.

Jak wrócę do domu (czyli gdzieś ok. środy) to dowiem się w sklepie co oni o tym sądzą.

Przeczytałem kilka opinii na temat dysków SSD, że póki co nie warto są jeszcze za drogie, a poprawa wydajności nie jest aż tak znaczna względem wysokiej ceny, dlatego chyba nowy dysk sobie odpuszczę i zakupie na razie tylko ram (4 GB) i zoabaczę, czy odczuję jakąś różnicę na XP.
    Windows 7 mam wrażenie że sam z siebie zjada dużo więcej ram'u niż XP, bo jest taki "przebajerzony" więc po przesiadce mógłbym wcale nie zobaczyć różnicy.

No i jeszcze jedno....
    Co myślicie o pamięciach Patriot Extreme Performance Bladed 2x2048 800mhz DDR2 Eased Latency (5-5-5-12) (fju, ale długa nazwa)?

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Przejrzałem trochę neta i sam już nie wiem.
    Wystarczyłby mi zwykły Home Premium, ale przeczytałem, że w tej wersji brakuje takiego "gadżetu" jak Windows XP mode.
    Jest to możliwość uruchomienia danego programu w zgodności z systemem XP. Nie wiem czemu piszą że ta funkcja jest tylko w Pro i wyżej skoro w HP też ze dwa razy ją użyłem, ale były to programy tak archaiczne, że jeszcze za czasów W98 bodajże. Sytuacji żeby coś mi nie działało nie miałem. Z drugiej strony też nie wiem czego używasz.

Nie znam zasobności Twojego portfela jak również potrzeb przyspieszenia komputera, ale nie wiem czy na Twoim miejscu nie wstrzymałbym się i nie kupił nowej konfiguracji jak na nią uzbierasz/będziesz mógł przeznaczyć daną kwotę pieniędzy tj w Twoim przypadku Płyta, procesor, ram, a jak już SSD będą za rozsądne pieniądze, to dokładasz i masz prawdziwą bombę.

Domyślnie

ale nie nalezy mylic odpalania programu jakiegos w trybie zgodnosci z xp, z odpaleniem na windowsie 7 Trybu Xp dostepnego w drozszych wersjach. to drugie to virtualna maszyna odpalana na virtual pc przy zalozeniu ze hardware obsluguje wirtualizacje.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Jest to możliwość uruchomienia danego programu w zgodności z systemem XP. Nie wiem czemu piszą że ta funkcja jest tylko w Pro i wyżej skoro w HP też ze dwa razy ją użyłem, ale były to programy tak archaiczne, że jeszcze za czasów W98 bodajże. Sytuacji żeby coś mi nie działało nie miałem. .
    Zgodność, a Windows XP mode to dwie rozne bajki. Windows XP mode to takjakbys mial zajnsotalowanego XP tylko wirtualnie tutaj info

A to ze napisalem, ze z wiekszoscia programow nie ma problemow to bylo celowo.Bo po instalacji W7 PRO(student ma swoje przywileje) niebylo sterow do skanera i 2 programi mi nie dzialaly potrzebne na uczelnie. Wiec rownie szybko jak go zainstalowalem to poszedl format. Niestety dopiero potem wyczytalem o tym XP mode

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Nie znam zasobności Twojego portfela jak również potrzeb przyspieszenia komputera, ale nie wiem czy na Twoim miejscu nie wstrzymałbym się i nie kupił nowej konfiguracji jak na nią uzbierasz/będziesz mógł przeznaczyć daną kwotę pieniędzy tj w Twoim przypadku Płyta, procesor, ram, a jak już SSD będą za rozsądne pieniądze, to dokładasz i masz prawdziwą bombę.
    I tutaj sie z Toba w 100 % zgodze. Mini przelicz sobie czy to sie Tobie aby napewno opłacało. Obecnie wyszly nowe procesory intela SB. Wiec i ceny s.1156 powinny zmalec badz niekoniecznie. Zobacz ile kosztuje Twoj proc,ram, plyta na allegro i za ile ewentualnie moglbys to sprzeda.+ to co chcesz przeznaczyć na modernizacje moze wyjsc zupelnie nowy duzo wydajnieszy sprzet
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Domyślnie

Rozumiem i pewnie macie racje.
    Ja potrzebuje tylko przyśpieszyć działanie programów, które mulą się przy bardziej intensywnej pracy.
    Niestety, na jakiś większy zastrzyk gotówki nie mam co liczyć.

Co do mojego sprzętu, to patrzyłem ile za to można wziąć.
    Za płytę dostałbym max. 200 zł, za procka nie więcej niż 100-120 zł, a karta chodzi po jakieś 100 zł, więc szczerze mówiąc niewiele to zmienia.

Domyślnie

Ja korzystam z win7 pro x64 na dwóch komputerach. Jeden ma 4GB ramu, drugi 6. Różnicy w prędkości działania dużej nie widać...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Dzięki za sprostowanie i pouczenie z tym Xp mode Cały czas byłem przekonany że to o tryb zgodności chodziło.

Domyślnie

No i mam kolejny problem.....

Wylazłem wczoraj ze szpitala i miałem dziś iść kupić ten Ram.
    Ale coś mnie podkusiło i wlazłem jeszcze na stronę jakiegoś sklepu (Komputronik, Vobis czy coś takiego) i sprawdziłem w tzn. konfiguratorze PC jak by wyglądało cenowo złożenie komputera z nowych części.

I tu pewne zaskoczenie...
    Po wybraniu procesora (przykładowo Intel I5) i i płyty głównej (przykładowo Gigabyte GA-P55A-UD3 P55 s.1156) zobaczyłem, że w specyfikacji płyty pisze "Rodzaj pamięci - DDR3".

Czy to oznacza, że pod tę płytę można podłączyć tylko pamięci DDR3?
    Pytam, bo jeśli tak, to nie ma sensu kupować tych 2x2GB, bo potem i tak ich nie wykorzystam i będę musiał zmienić na DDR3.

Domyślnie

ddr2 a ddr3 mają inne "wcięcie" i nie są ze sobą kompatybyline. Płyta obsługuje albo jedne albo drugie.
    Świnka Maciorka w Betoniarce
    k5photoproject.wordpress.com

Domyślnie

Trochę posiedziałem, trochę poczytałem i ....... mam jeszcze większy mętlik.

Zaproponowano mi nowy procesor Intela Core i5-2500K, który to jest jeszcze nowością na rynku.
    Do tego płytę główną Asus P8H67 i pamięć Ram OCZ PLATINUM DIMM DDR2 4GB (2x2GB) 1066MHz (OCZ2P10664GK).

Co myślicie o tym procesorze i płycie?
    Co do pamięci - to kwestia otwarta.
    Jedni proponują Kingstony, inni OCZ'e a jeszcze inni Patrioty.
    Co myślicie o tych Ocz(kach)?
    Zastanawiam się, czy od razu nie zakupić 8 GB i nie mieć spokoju na dłuższy czas.

Byłbym wam bardzo wdzięczny za jakieś rady i opinie dotyczące tego procesora, bo ludzie go chwalą, ale jest to dość nowa konstrukcja i jak czytałem są jakieś minusy (albo zintegrowana karta, albo możliwość podkręcania).
    I może ktoś, kto jest obeznany w temacie powie mi, czy lepiej kupić taki procek z zintegrowaną kartą, czy lepiej kupić bez, a przełożyć mojego GF 7900GS?

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów