Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Domyślnie Rozbudowa komputera - proszę o pomoc

Witam.
    Już dawno nic nie zmieniałem w moim blaszaku i czas, żeby trochę w niego zainwestować.
    Przedewszystkim, chciałbym dołożyć trochę pamięci RAM.
    Mam obecnie 2 GB no i wypadałoby dołożyć jeszcze z 2 (choć XP tego nie pociągnie, to zawsze będzie o przynajmniej 1 GB więcej).

Mam do was pytanie i prośbę zarazem.
    Czy moglibyście doradzić mi, co należałoby dokupić do tego zestawu?
    Czy pamięć RAM powinienem kupić dokładnie taką samą jaką posiadam, czy może być inna.

Co jeszcze powinienem dorzucić do tego zestawu?

Oto moja konfiguracja:
    Typ procesora DualCore Intel Core 2 Duo E6300 //
    Nazwa płyty głównej Asus P5B Deluxe
    Karta graf NVIDIA GeForce 7900 GS (256 MB) //
    Monitor Fujitsu Siemens P19-2
    Dysk fizyczny ST3250620AS (250 GB, 7200 RPM, SATA-II) + Samsung Spinpoint F3 HD502 HJ //
    Napęd dysków optycznych _NEC DVD_RW ND-4571A SCSI
    RAM DDR2 2x1024MB PC-800 GeIL CL 5 //
    Obudowa Chieftec Bravo BH-01B-B-SL //
    Zasilacz Tagan TG430-U15 (430W)

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Według mnie wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć gotówki i czego oczekujesz od modernizacji.

Odnośnie RAMu to najlepiej kupować takie same kości, choć nie jest powiedziane, że inne nie będą działać, ale zawsze istnieje większe ryzyko, że będą zgrzyty.
    Dodatkowo, kiedyś dawno temu, znajomy poinformował mnie, że ludzie Microsoftu twierdzą, że przy zainstalowanym SP3 w XP system obsługuje 4GB Ramu mimo, iż pokazuje mniej. Czy wierzyć Msoftowi? Nie wiem ;]

Jeżeli masz możliwości, to bym zastanowił się na Twoim miejscu nad wymianą Płyty, Procesora i Ramu. Grafika Ci wystarczy jak nie grywasz, dyski również. Obudowa i zasilacz też możesz wykorzystać. W tej opcji odczujesz największy przyrost mocy ;]
    Jeżeli byś do tego dołożył SSD na system to tym bardziej, ale to wszystko pociąga za sobą konkretne koszta.

Domyślnie

Sprawdziłem dokładnie, mam 4 kości po 512, więc więcej już nie wrzucę, pozostaje mi wymiana na inny. Procka ani płyty na razie nie zmieniam (brak kasy). Na dodatek teraz komp mi nie chce się włączyć! Odpala się, pokazuje informacje o biosie i płycie, a potem czarny ekran z migającą kreską. Muszę wezwać jakieś pogotowie komputerowe...

Domyślnie

jeśli moge doradzić, sprzedaj ram na allegro kup 2x2GB, ram jest teraz śmiesznie tani, kup też dysk SSD jakiś mały 40-60GB postaw na tym system i ewentualnie pliki wymiany photoshopa albo katalogi lihgtrooma, takie zmiany za poniżej 500 zł dadzą ci ogromnego kopa wydajnościowego, odpadnie mielenie dyskiem, będzie szybciej i ciszej
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Jesli chodzi o RAM to proponuję Kingston 2x2GB Dual Kit ~ 250 PLNów
    SSD jest dobrym pomysłem, ale wydaje mi się, że 60-80GB to minimum w co warto inwestować ~ 650PLNów

Domyślnie

To lepiej odłóż modernizację do czasu uzbierania większej ilości kasy. Za rozbudowę DDR2 zapłacisz porównywalnie lub nawet więcej niż za DDR3, za nowy, sensowny procek pod s775 (pokroju E8400) zapłacisz porównywalnie, co za i5 (~650 vs. ~700 zł), czyli gdybyś dołożył ze ~350 zł na nową płytę, miałbyś znacznie nowocześniejszą i nieco szybszą platformę, od niewiele tańszego rozwijania obecnej.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mini21, spieszy Ci się dokądś?

Jeśli nie, a komputer nie stanowi bólu w Twojej głowie, odpuść sobie modernizacje.

Szkoda cash-u na tą gonitwę.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ja tak jak inni - raczej bym chociaż trochę dozbierał a na razie kupił ten 1GB RAMu który obsłuży Ci XP później rozbudujesz sobie resztę kompa w przypływie gotówki i postawisz na tym coś co ogarnie więcej niż te wspomniane przez Ciebie 3GB
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    SSD jest dobrym pomysłem, ale wydaje mi się, że 60-80GB to minimum w co warto inwestować ~ 650PLNów
    Mi się wydaje że bardzo złym. Szczególnie, że w poprzednim poście Mini wyraźnie pisze, że ogranicza go kasa.
    To jest porada w stylu sprzedaj D40 kup D700. SSD są tak cholernie drogie (stosunek ceny do pojemności), że taka rada jest bez sensu. Fotografowie potrzebują obecnie duże pojemności dyskowe, na magazyn i w to warto zainwestować bo miejsca zawsze mało. Jeśli chcesz dysk to kup sobie SATA 1TB ~200-250zł.

RAM owszem. Na pewno zauważysz wzrost wydajności.Z tego co widać, to w jednym gnieździe możesz zainstalować max 2GB czyli musisz kupić dwie jednakowe żeby pracowały w dualu 2GB+2GB ~ 300-350zł

Czyli za jeden SSD masz duuuży dysk i sporo pamięci.
    Ostatnio edytowane przez jurekb ; 05-01-2011 o 23:29

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

jurekb

Przeczytaj może ten wątek od początku do końca, post po poście, a nie wyciągasz jedno zdanie z środka tematu.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów