Szukaj
No kochany jesteś :]. Dałbym Ci buzi... ale żona mnie z domu wygna. A tak serio, dzięki wielkie... zobrazowało mi to jak można rozmieszczać sprzęt. Zdecyduję się jednak na zestaw: NEWSWEAR LARGE FANNY PACK PAS Z FUTERAŁAMI. Powiem szczerze, że zestaw modularny mnie kusi, ale musiałbym kupić pas i 3 sakwy, więc ogólnie ponad 400 zł by wyszło :/
ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900
to jak już kupisz podziel się opinią![]()
Nikon FX
Przy dobrych wiatrach jutro spodziewam się paczki... później sylwester i leczenie kaca, więc za kilka dni dam jakieś info i fotki![]()
ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900
Odgrzeję odrobinę temat
Mam pytanie odnośnie Super Press Pouch Newswear'a. Czy bez problemów z wkładaniem/wyciąganiem mieści się w niej Nikkor 70-200 mm f/2.8 VR II z założonym tulipanem? Próbowałem Telephoto Press Pouch, ale "gołe" szkło wchodzi na styk i o osłonie można zapomnieć. Do Large Press Pouch 70-200 z założonym odwrotnie tulipanem wchodzi idealnie, ale po obróceniu tulipana do pozycji roboczej nie da się zamknąć sakwy tak, aby nie wystawał.
Nie mam możliwości przetestowania Super Press Pouch, dlatego zwracam się z pytaniem do jej użytkowników.
Ja z kolei polecam Think Tank'a - Modular Component System. Jakiś czas temu korzystając z okazji sprowadziłem z USA dość obszerny zestaw. Jeszcze wszystkich elementów nie przetestowałem w akcji, ale dotychczasowe wrażenia bardzo pozytywne - wszystkie elementy systemu są solidnie wykonanie i dobrze przemyślane. Wszedłem przed chwilą na stronę Think Tank'a i widzę, że wypuszczają właśnie kolejną generację sakw, więc pewnie będzie jeszcze lepiej.
Jeżeli chodzi o śluby, ja osobiście nie wyobrażam sobie chodzenia z całym osprzętem na pasie, raczej staram się zachować rozsądny kompromis. Najczęściej na pasie mam Speed Changer'a, który doskonale nadaje się do trzymania w nim 2 stałek obok siebie (nawet całkiem sporych - np. Sigma 20/1.8 i Nikkor 85/1.8 ) i sporej garści akcesoriów (karty pamięci, akumulatorki do lampy i aparatu, etc.). Do tego dokładam czasem sakwę na kolejny obiektyw lub na lampę. Jednak najczęściej na weselu wystarcza sam Speed Changer, którego właściwie się nie czuje i w niczym nie przeszkadza, a reszta ekwipunku spokojnie leży w torbie przy zespole. Przecież to co ma się przy sobie (w moim przypadku najczęściej jedno body ze szkłem i lampą, drugie body z samym szkłem i dodatkowe 2 szkła w sakwie) wystarcza do co najmniej 90% rzeczy, a podskoczyć na chwilę do torby to nie jest przecież żaden problem.
Inna sprawa, jak patrzę na bardziej doświadczonych kolegów, to wieloletnie doświadczenie często sprawia, że ilość sprzętu, który ze sobą taskamy w pewnym momencie zaczyna się zmniejszać a nie zwiększać. Problem jest tylko taki, że dojście do tego jaki zestaw body, szkieł i lamp jest dla nas optymalny zajmuje duuużo czasu (no i pieniędzy)
N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4
Ja cały bieżący (na szczęście zakończony) sezon działałem na Think Tanku - seria Skin. Rewelacja. Futerały do szkieł (mam skin 50 x 3) mieszczą zarówno 14-24, jak i 24-70, o 85 czy 35 nie wspominając. Dlatego jeśli szuka ktoś czegoś naprawdę dyskretnego (jak nie ma szkła w środku robi się płaskie jak naleśnik) - polecam śmiało.
pozdrawiam
tomisiek
https://www.facebook.com/lookandphoto trochę bloga
Skontaktuj się z nami