Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Domyślnie

a co wygrales w tym konkursie ?

temat mocny, zdjecie slabe i nie broni go. Moze wystarczylo podejsc, pogadac ?

mojej cioci erikson z poczatku ery telefonów z aparatami robil zdjecia takiej jakosci.

Domyślnie

Nie lubie takich zdjec. - pokazanych w ten sposob. Tym zdjęciem pokazujesz "patrzcie jak on wyglada, kaleka i dziwoląg".
    Taki temat wymaga podejscia, pogadania, po prostu kontaktu z osobą która chcemy fotografować.

A ludzie którzy oceniaja zdjecia w tym konkursie nie maja pojecia o fotografii reportazowej.

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mich77 Zobacz posta
    Taki temat wymaga podejscia, pogadania, po prostu kontaktu z osobą która chcemy fotografować. A ludzie którzy oceniaja zdjecia w tym konkursie nie maja pojecia o fotografii reportazowej.
    Nooo tak.....ciekawy jestem w jakim języku pogadałbyś z tym facetem ? Wyglądał mi na Rumuna lub Albańczyka. Sorry Gregory, ale ja nie znam jego języka. Znam angielski i niemiecki dość dobrze, tylko w tym przypadku na nic mi się one przydadzą. Przeczytaj dokładnie temat konkursu. Tematem nie był reportaż, tylko wcielenie się w klimat jaki prezentuje w swoich pracach Salgado. A to wielka różnica ! Uważam, że ten klimat oddałem dobrze.

swider
    Twoje prace to cienizna kompletna. Nie mówię tego złośliwie, ale po przejrzeniu twoich zdjęć. Wypowiadasz się niezmiernie krytycznie o moich pracach, a sam prezentujesz dość żenujący poziom. Jakże to typowe dla tego forum )) Wstaw swoje fotki na konkurs DPReview, a szybko przekonasz się co są one warte !!
    Wiesz, gdyby hesja skrytykował moje zdjęcia lotnicze, wziąłbym to głęboko do serca, bo jest to gość, który wyznacza pewien poziom w tej specyficznej dziedzinie fotografii. Twoją krytykę przyjmuję z uśmiechem na twarzy, ponieważ jest mało konstruktywna, a patrząc na twoje prace, wręcz komiczna. Wybacz, ale takie mam odczucia. Jak się upierasz to mogę zacząć wypowiadać się pod twoimi zdjęciami. Wypunktuję wszystkie błędy w twoich pracach i to bez złośliwości. A sporo ich jest ))))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus33 Zobacz posta
    Twoje prace to cienizna kompletna. Nie mówię tego złośliwie, ale po przejrzeniu twoich zdjęć. Wypowiadasz się niezmiernie krytycznie o moich pracach, a sam prezentujesz dość żenujący poziom. Jakże to typowe dla tego forum )) Wstaw swoje fotki na konkurs DPReview, a szybko przekonasz się co są one warte !!

Twoją krytykę przyjmuję z uśmiechem na twarzy, ponieważ jest mało konstruktywna, a patrząc na twoje prace, wręcz komiczna. Wybacz, ale takie mam odczucia.
    Twoja krytyka jest za to bardzo konstruktywna.

Jak się upierasz to mogę zacząć wypowiadać się pod twoimi zdjęciami. Wypunktuję wszystkie błędy w twoich pracach i to bez złośliwości. A sporo ich jest ))))
    Zapraszam serdecznie! Już przebieram nóżkami...

Wybacz, ale poziom piaskownicy w jakim się poruszasz, o czym świadczy atakowanie moich zdjęć (co mnie kompletnie nie rusza) -- bo brak Ci argumentów na odparcie krytyki, której przyjąć nie potrafisz -- powoduje, że muszę się wypisać z tej fascynujacej dyskusji, choć przyznam szczerze -- bawię się niezmiernie, od razu człowiekowi nastrój się poprawia. Ale juz wystarczy tego zniżania się do tak żenującego poziomu, mam pełno piasku w butach.

Pa, misiu pluszowy.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mich77 Zobacz posta
    Nie lubie takich zdjec. - pokazanych w ten sposob. Tym zdjęciem pokazujesz "patrzcie jak on wyglada, kaleka i dziwoląg".(...)
    Otóż to!
    Ogólnie, fotografie przedstawiające wszelkie nieszczęścia ludzkie potrafią być ciekawe i niezwykle ujmujące, poruszające. Choć z jednej strony jest to temat mocno zużyty i oklepany - to jednak jak udowadnia wielu fotografów - da się jeszcze zrobić kadry dobre: mocne, ciekawe, niezwykle ujmujące, poruszające i nietuzinkowe. To zdjęcie natomiast jest jedynie słabym technicznie pstrykiem pt. "zobaczcie jakiego kalekę spotkałem na ulicy!", do tego niestety przemielone nieudolną obróbką wyraźnie mającą na celu uratowanie nieudanego technicznie zdjęcia (choć "nieudany" lub przynajmniej "raczej nieudany" odnosi się do większej ilości płaszczyzn tego obrazu - niestety ). Zdaje się ta obróbka nie tylko nie pomogła ale nawet zaszkodziła temu obrazkowi (przepały bijące po oczach, halo itp.). Z pustego i Salomon nie naleje...

To, że akurat to zdjęcie zdobyło nagrodę w konkursie foto - świadczy o samym konkursie i jego poziomie (tudzież o poziomie oceniających konkursowe prace...).

swider
    Twoje prace to cienizna kompletna. Nie mówię tego złośliwie, ale po przejrzeniu twoich zdjęć. Wypowiadasz się niezmiernie krytycznie o moich pracach, a sam prezentujesz dość żenujący poziom.
    To ciekawa ocena i zdaje się w ogóle nie w stylu "ja mam złe zdjęcia??! - a ty masz beznadziejne!"... Nie umiesz przyjąć żadnej krytyki i dyskutować na argumenty - gdy zaczyna ich brakować skupiasz się na adwersarzu i jego pracach - do tego nie podając żadnych szczegółów (tak jak on postąpił wobec Twojego zdjęcia) - "beznadziejnie - bo tak".

Wstaw swoje fotki na konkurs DPReview, a szybko przekonasz się co są one warte !!
    A co to za wykładnia w ogóle - ten akurat konkurs? Piszesz o nim jakby to było coś na miarę fotograficznego Sądu Ostatecznego... To jakieś nowe WPP czy co?
    Internetowy konkurs z kilkudziesięcioma uczestnikami i nieznanym jury - jakich w necie wiele...

Zostałeś nagrodzony w konkursie foto - fajnie - ale nie wymagaj tym samym, że samo podanie pod zamieszczonym obrazkiem informacji o owej nagrodzie powali wszystkich na kolana - sprawi, że ze względu na ową nagrodę staną się ślepi na bądź co bądź - duże błędy techniczne, których nie można usprawiedliwić, unieważnić mocnym kadrem - bo to nie jest mocny kadr. Jest natomiast (oprócz strony technicznej na "-"): ogólny brak wyrazu, nieciekawe ujęcie - być może tego potencjalnie ciekawego fotograficznie tematu.
    Ostatnio edytowane przez agape ; 27-12-2010 o 01:32
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Wydaje mi sie nieraz, ze szkla powyzej 50mm powinno sie sprzedawac na recepte, albo przynajmniej po zaliczeniu jakiegos kursu - nie koniecznie fotograficznego.
    Nie zrobiles zdjecia w klimacie Salgado. Wrecz przeciwnie - zrobiles karykature jego pracy. Fakt, ze jury nagrodzilo to zdjecie - jak napisala wczesniej kolezanka - nie swiadczy dobrze o Twojej fotografii tylko zle o jury.
    Jesli nie znasz wloskiego a mialbys odwage i szacunek do tego czlowieka, mogles podejsc blisko, zrobic zdjecie, usmiechnac sie i dac 1euro. Tak - skradles mu tylko chwile nie dajac jemu, ani nam nic w zamian.
    Ostatnio edytowane przez Keek ; 27-12-2010 o 01:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Wydaje mi sie nieraz, ze szkla powyzej 50mm powinno sie sprzedawac na recepte, albo przynajmniej po zaliczeniu jakiegos kursu - nie koniecznie fotograficznego.
    Nie zrobiles zdjecia w klimacie Salgado. Wrecz przeciwnie - zrobiles karykature jego pracy. Fakt, ze jury nagrodzilo to zdjecie - jak napisala wczesniej kolezanka - nie swiadczy dobrze o Twojej fotografii tylko zle o jury.
    Jesli nie znasz wloskiego a mialbys odwage i szacunek do tego czlowieka, mogles podejsc blisko, zrobic zdjecie, usmiechnac sie i dac 1euro. Tak - skradles mu tylko chwile nie dajac jemu, ani nam nic w zamian.
    Kaleki, żebrzący Cyganie, wychudzone dzieci stanowią świetne samograje - jest ktoś ułomny - jest temat - odchodzimy daleko - pstrykamy byle jak z ukrycia, aparatem trzymanym tak, żeby nikt nie widział i możemy się poczuć jak Robert Capa lub Huynh Công Út.

Kolega petrus33 po zdobyciu licznych nagród poczuł się artystą fotografistą i trudno jest się pogodzić z krytyką dzieła. Agresywne odpowiedzi na rzeczowe uwagi nie dają szansy na dyskusje, teksty typu "Twoją krytykę przyjmuję z uśmiechem na twarzy, ponieważ jest mało konstruktywna, a patrząc na twoje prace, wręcz komiczna. ... mogę zacząć wypowiadać się pod twoimi zdjęciami. Wypunktuję wszystkie błędy w twoich pracach i to bez złośliwości." brzmi trochę jak w starym dowcipie z czasów PRL "... a u was biją murzynów...".

Teraz pewnie i ja oberwę, za moje zdjęcia (lub ich brak).
    Marek

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
    fb, music, portrait

Domyślnie

Coś jak w wątku o najlepszych zdjęciach roku 2010 ktoś napisał, że większość zostałaby zjechana

Jakoś mnie to nie dziwi, że mało komu chce się patrzyć na taką pracę, mi też nie (dałbym jej 3/10), ale uderza, a chyba o to chodzi w fotografii tego typu..
    Naucz się czytać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grunia99 Zobacz posta
    aparatem trzymanym tak, żeby nikt nie widział i możemy się poczuć jak Robert Capa lub Huynh Công Út.
    ja bym stawial bardziej na aktorów z serialu DETEKTYWI na TVN. Maja podobny styl fotografowania. No ale to zawsze jakies gwiazdy.

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grunia99 Zobacz posta
    .....Kolega petrus33 po zdobyciu licznych nagród poczuł się artystą fotografistą i trudno jest się pogodzić z krytyką dzieła. Agresywne odpowiedzi na rzeczowe uwagi nie dają szansy na dyskusje.....
    Ależ nic bardziej mylnego kolego.
    Ja się po prostu dobrze bawię na tych konkursach i tylko o to chodzi.
    Przyjmuję krytykę z miłą chęcią, ale tylko taką, która coś wnosi do całości, taką, która daje wskazówki i rady.
    Komentarze w stylu......"Dlaczego tak bardzo oszpeciłeś ten obrazek? On został najnormalniej w świecie zniszczony" pisane przez osobę, która nie widziała oryginału są żałosne i świadczą jedynie o agresji komentującego.

Kadr i obróbka.....
    W jednym z pierwszych postów napisałem wyrażnie, że ten człowiek mnie zaskoczył kompletnie i nie miałem nawet czasu na zmianę ustawień w aparacie. Pstryknąłem zaledwie dwie fotki i było po sprawie. Oryginał wygladał jeszcze gorzej niż zdjęcie tu zaprezentowane. Dlatego też, uważam, że i tak osiągnąłem w miarę dobry efekt. Zresztą walory techniczne nie miały tak naprawdę wielkiego znaczenia w tym konkursie. Tu liczyło się stworzenie klimatu takiego jak na zdjęciach Salgado. Stąd tytuł konkursu ~Tribute to Sebastio Salgado~ A tam zawsze był pokazany wielki dramat, cierpienie i skrajna bieda. Myślę, że w pewnym stopniu udało mi się to wszystko uzyskać. I jak widać nie tylko ja tak myślę. Dla mnie dwa pierwsze zdjęcia w tym konkursie są fenomenalne http://www.dpreview.com/challenges/C...Results&Rows=4 jakbym oglądał oryginały samego Salgado. Będąc w Afryce zapewne upolowałbym coś lepszego niż ten kaleka, którego zafundował mi Rzym. Niestety do Namibi i Angoli nie wybieram się ))))

Dla skończenia tego mordobicia zamieszczam oryginał. Niech fachowcy obrobią to tak, aby Nam wszystkim szczęki opadły do ziemi. Przypominam, że Salgado robił tylko zdjęcia monochromatyczne. Powodzenia !

Ostatnio edytowane przez petrus33 ; 27-12-2010 o 16:52

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów