Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Domyślnie

petrus33, ale ten kolorowy oryginal jest sporo lepszy jakościowo niż pierwsze zdjęcie zmasakrowane obróbką, ja bym po prostu poszedł w takim kierunku.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Rycerz
    Gość

Domyślnie

tak przy okazji zrobiłes to d200 i tokiną ? wiele osób narzeka na ten obiektyw...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus33 Zobacz posta
    Ależ nic bardziej mylnego kolego.
    Ja się po prostu dobrze bawię na tych konkursach i tylko o to chodzi.
    Przyjmuję krytykę z miłą chęcią, ale tylko taką, która coś wnosi do całości, taką, która daje wskazówki i rady.
    Komentarze w stylu......"Dlaczego tak bardzo oszpeciłeś ten obrazek? On został najnormalniej w świecie zniszczony" pisane przez osobę, która nie widziała oryginału są żałosne i świadczą jedynie o agresji komentującego.

Kadr i obróbka.....
    W jednym z pierwszych postów napisałem wyrażnie, że ten człowiek mnie zaskoczył kompletnie i nie miałem nawet czasu na zmianę ustawień w aparacie. Pstryknąłem zaledwie dwie fotki i było po sprawie. Oryginał wygladał jeszcze gorzej niż zdjęcie tu zaprezentowane. Dlatego też, uważam, że i tak osiągnąłem w miarę dobry efekt. Zresztą walory techniczne nie miały tak naprawdę wielkiego znaczenia w tym konkursie. Tu liczyło się stworzenie klimatu takiego jak na zdjęciach Salgado. Stąd tytuł konkursu ~Tribute to Sebastio Salgado~ A tam zawsze był pokazany wielki dramat, cierpienie i skrajna bieda. Myślę, że w pewnym stopniu udało mi się to wszystko uzyskać. I jak widać nie tylko ja tak myślę. Dla mnie dwa pierwsze zdjęcia w tym konkursie są fenomenalne http://www.dpreview.com/challenges/C...Results&Rows=4 jakbym oglądał oryginały samego Salgado. Będąc w Afryce zapewne upolowałbym coś lepszego niż ten kaleka, którego zafundował mi Rzym. Niestety do Namibi i Angoli nie wybieram się ))))

Dla skończenia tego mordobicia zamieszczam oryginał. Niech fachowcy obrobią to tak, aby Nam wszystkim szczęki opadły do ziemi. Przypominam, że Salgado robił tylko zdjęcia monochromatyczne. Powodzenia !

Możesz nam objaśnić, czym i kiedy wykonałeś to zdjęcie?
    I czemu z prawej strony widać biały skrawek? Sprawia to wrażenie obróbki przy użyciu "kopiuj-wklej".
    Czy na DPreview przyjmują tak niechlujnie obrobione fotografie czy tylko nam zaserwowałeś taki odpad? Chyba, że na tym polega ten specyficzny "klimat"?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Bardzo grzecznie ,bez zlosciwosci ..ta praca (podkreslalam w/m) jest b.slaba .jest na niej to co jest..ale tak sfotografowane .. nie dziala.
    Kadr b kiepski,przypadkowy.przechodzacego turysty(teraz juz to nawet nie jest wazne jak to bylo ze tak sie skonczylo).widze duzo bledow ,za duzo zeby wymieniac ,i najgorsze (dalej w/m) brak ' magii '.
    Fotografia nie broni sie sama ,..to nie dobrze.
    Wyglada na to ze panowie w dppreview przydzielili nagrode jak by ze strachu ,z litosci i za stopien kalectwa.
    Do autora mimo wszystko..respekt,i powodzenia dalej i nie sugerowac sie (w tym przypadku) zadnym zajetym miejscem .prosze zaufac.
    pozdr
    Ostatnio edytowane przez rawa ; 27-12-2010 o 17:58
    ..
    www.facebook.com/vaydaimages
    www.vaydaimages.com

Domyślnie

W jednym z pierwszych postów napisałem wyrażnie, że ten człowiek mnie zaskoczył kompletnie i nie miałem nawet czasu na zmianę ustawień w aparacie. Pstryknąłem zaledwie dwie fotki i było po sprawie. (...)
    Rozumiem, że ów kaleki mężczyzna zapierniczał (za przeproszeniem) na swoich zniekształconych kończynach, na czworaka - tak szybko, że nie było czasu na zrobienie bardziej przemyślanego kadru i choć odrobinę lepszego technicznie?

Zresztą walory techniczne nie miały tak naprawdę wielkiego znaczenia w tym konkursie. Tu liczyło się stworzenie klimatu takiego jak na zdjęciach Salgado.
    Przy czym Salgado produkował namiętnie obrazki mierne technicznie?
    Może jeszcze raz - jeśli chcemy uzyskać rozgrzeszenie za słabsze technicznie zdjęcie - MUSI ono powalać rewelacyjnym ujęciem, do tego takim, po którym widać, że nie było możliwości/czasu na ustawienie odpowiednich parametrów. To zdjęcie niczym jako obraz się nie broni i nic nie usprawiedliwia technicznej słabości - normalnie takie pstryki wywala się jeszcze w aparacie, w najlepszym przypadku pozostawia na pamiątkę (?) - "jakiego to ciekawego ktosia na ulicy spotkałem!". Na pewno nie jako wyraz kunsztu technicznego oraz wrodzonej (tfu!) wrażliwości fotografa... nie to zdjęcie.
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    tak przy okazji zrobiłes to d200 i tokiną ? wiele osób narzeka na ten obiektyw...
    Zdjęcie zrobiłem małym kompaktem Canonem A620 (szczerze mówiąc dopiero teraz zajrzałem do Exifu)
    Błędnie wpisałem Nikon D200 jako dane sprzetu. Zawsze mam dwa aparaty ze sobą.
    Mam Tokinę 28-70mm/f2.8 z roku chyba 1996. Nie jest to jakiś super obiektyw, wiem o tym, ale często potrafi ładnie rysować dobre zdjęcia. Szkło typowe dla tamtych lat. Dziś optyka jest już bardziej zaawansowana.

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Zdjęcie zrobiłem małym kompaktem Canonem A620
    I mamy winowajcę... Od początku czułem, że coś nie gra...

Domyślnie

Przyjrzałem się zdjęciu i zaciekawiła mnie prawa krawędź czyli biały nierówny pasek. Chyba pora oddać aparat do serwisu bo ktoś krzywymi nożyczkami uciął kawałek matrycy

How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Chyba pora oddać aparat do serwisu bo ktoś krzywymi nożyczkami uciął kawałek matrycy
    Lecę jeszcze dzisiaj ! Że też tobie się chce dochodzić takich szczegółów ????
    Zapisz się do PiS, tam razem z Macierewiczem stworzycie duet egzotyczny ))))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Przyjrzałem się zdjęciu i zaciekawiła mnie prawa krawędź czyli biały nierówny pasek. Chyba pora oddać aparat do serwisu bo ktoś krzywymi nożyczkami uciął kawałek matrycy
    Dla mnie jest to bardziej dziwne, bo na orig. kolorowym, który ma EXIF, też to jest.

Pomijając co to dokładnie jest, to ten pasek moim zdaniem powinien znacznie wpłynąć na ocenę w konkursie.
    Ostatnio edytowane przez Sendilkelm ; 29-12-2010 o 10:54

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów