Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: RAID i W7

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez introll Zobacz posta
    Twoja wiedza mnie zabija Wbudowany kontroler RAID w płyty główne to rozwiązanie programowe?
    Jedyny prawie programowy raid to intel matrix raid. KAŻDY układ Raid wbudowany w płytę to już rozwiązanie sprzętowe. Po prostu nie istnieje coś takiego jak raid na poziomie programowym.
    Aha, nie istnieje. http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#Software-based_RAID. RAID na mostku południowym to hybryda, sterowana najpierw z poziomu BIOSu, a w dalszej części przez sterowniki biegające na procku spod poziomu systemu. Jak byś jeszcze chciał się pokompromitować, to służę pomocą.

Przyrost wydajności na jakiejkolwiek płycie z raid, w przypadku raid 0 to przy mniej optymistycznym wariancie jakieś 80% (więcej zależy od użytych dysków) więc do Twoich 30-60% trochę daleko.
    Jak ja uwielbiam teoretyków fantastów. Opowiedz te bajeczki jakiemukolwiek adminowi zajmującemu się serwerami, czy wysokowydajnymi stacjami roboczymi który bez sensu wywalił za okno parę stów (a czasem i tysi) na kontroler harwarowy, zamiast użyć tego na płycie głównej, z pewnością go rozbawisz do łez.

No i wybacz. Może dla Ciebie komputery już są wystarczająco szybkie, ale ja cenię swój czas, i potrzebuję maksymalnej wydajności. Potrafie bardzo szybko myśleć i ruszać suwaczkami
    To widać. Szybko i nieefektywnie.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Jeszcze tylko nakreślę pewną sprawe. Raid 0 z SSD to porażka, nie ma wtedy obsługi TRIM.;/

Ja jestem pozytywnie nastawiony do SSD, bo sam się przesiadłem z raid. I wykresiki czy nie, praca jest po prostu bardziej komfortowa Nawet przeglądarka szybciej się uruchamia Myślę że za jakiś rok lub dwa, SSD będzie na tyle powszechne, że wszyscy zaczną się do tego przekonywać, a cena nie będzie odstraszać
    Ja bym chętnie kupił SSD ... ale za dwa lata to za 500 zł musiałbym kupić model 1 TB (1024GB) - co jest raczej niemożliwe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Aha, nie istnieje. http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#Software-based_RAID. RAID na mostku południowym to hybryda, sterowana najpierw z poziomu BIOSu, a w dalszej części przez sterowniki biegające na procku spod poziomu systemu. Jak byś jeszcze chciał się pokompromitować, to służę pomocą.
    Najpierw naucz się rozróżniać podstawowe składowe komputera. Źle interpretujesz czytany tekst idąc za wikipedią jednoznacznie mogę stwierdzić że nie ma żadnych rozwiązań sprzętowych, w końcu system potrzebuje (o zgrozo!) sterowników. I wg Ciebie jest to jednoznaczne z stwierdzeniem że RAID na płytach głównych to rozwiązanie programowe.

Prosta zależność - masz sprzętowy kontroler na płycie głównej, potrzebujesz do nich sterowniki dla systemu, masz ograniczoną funkcjonalność.
    masz sprzętowy kontroler w formie karty rozszerzeń, również potrzebujesz sterowników, dostajesz w zamian większą funkcjonalność, obsługę dysków SCSI, oraz większej ilości trybów RAID.

Po prostu nie ma czegoś takiego jak programowy raid, bo jak wspomniałem wcześniej, gdzie znajdzie się sektor rozruchowy?

No i muszę Cię rozczarować: akurat jestem po topologii sieci komputerowych, więc tekst o doświadczonych administratorach nie wypalił. Rozumiem że naczytałeś się artykułów w sieci, ale ja znam to wszystko z własnego doświadczenia.

Edit:
    My bad, zagalopowałem się, procesor realizuje niektóre funkcje sterownika, Zwracam Honor
    Ostatnio edytowane przez introll ; 10-12-2010 o 16:08

Domyślnie

Po prostu nie istnieje coś takiego jak raid na poziomie programowym
    Jest Pan tego absolutnie, ale to absolutnie pewny?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Sam kontroler nie może być programowy, bo i jak Może co najwyżej pewne fukcje realizować programowo, obciążając procesor, i tu się zgodzę, że kontrolery na płytach głównych zazwyczaj potrafią "zjeść" nawet 15% obciążenia procesora

Domyślnie

Sam kontroler nie może być programowy, bo i jak
    Chwila chwila, nie mówimy o kontrolerach ani o procesorach, blachach obudowy ani myszach. Napisał Pan: "nie ma czegoś takiego jak programowy raid". No więc?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Bo nie ma? To tak jak łączenie wielu kart graficznych. Nie powiesz, że np SLI to rozwiązanie programowe. Wymaga w końcu kontrolera i mostka SLI, a mimo to potrzebuje sterownika, i specjalnych profili do działania

Edit:
    Może inaczej. Nie ma możliwości stworzenia RAID gdy nie ma kontrolera. Więc nie może on być rozwiązaniem programowym, gdyby tak było, nie integrowało by się w mostkach południowych kontrolerów do tego służących.

Tak jak mówiłem, troszkę się zagalopowałem, bo jednak pewne funkcję realizuje procesor, w ramach obsługi sterownika kontrolera na płycie głownej. I tak jak w linku de Fresz było by to rozwiązanie programowo-sprzętowe, stąd zwracam honor, moje niedopatrzenie
    Ostatnio edytowane przez introll ; 10-12-2010 o 16:17

Domyślnie

Bo nie ma?
    No to Pana oświecę że jest. I to niemal w każdym systemie operacyjnym, choć w różnym zakresie funkcjonalności. PROGRAM do obsługi macierzy potrafi złożyć Raid z dowolnych dysków lub ich partycji, podłączonych do dowolnych kontrolerów, wcale nie macierzowych, na upartego nawet z dysków USB i o dziwo z niego wystartować. Jak znajdzie sektor rozruchowy? To będzie Pana praca domowa. Podobnie jak naprostowanie głupot o takim samym bezpieczeństwie danych na jednym dysku i Raid0.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-12-2010 o 16:16

Domyślnie

To proszę mnie oświecić, jak się ten sektor rozruchowy znajdzie, w tej właśnie macierzy

P.S co do bezpieczeństwa, już wytłumaczyłem, dla mnie cokolwiek, co znajduje się tylko w jednej kopii, nie jest bezpieczne

Domyślnie

To proszę mnie oświecić, jak się ten sektor rozruchowy znajdzie, w tej właśnie macierzy
    Jeśli to Pana interesuje, to Pański problem aby się w tym kierunku dokształcić, co szczerze polecam, zamiast pisać niestworzone rzeczy jakie Pan wcześniej napisał. To nie fraz czy inna arena.

P.S co do bezpieczeństwa, już wytłumaczyłem, dla mnie cokolwiek, co znajduje się tylko w jednej kopii, nie jest bezpieczne
    Nieprawda. Napisał Pan: "bezpieczeństwo w raid 0 jest takie same jak przy normalnym użytkowaniu dysku"

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów