Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: RAID i W7

Domyślnie

introll co do dyskow SSD jestem jak najbardziej za, ale nie za te pieniadze bo w tej kasie moge sobie poskladac macierz wiecej niz z 2 dyskow i to z dyskow przeznaczonych do konfiguracji macierzowych typu WD RE 4 o bardzo krotkich czasach dostepu specjalnie przygotowanych do malych plikow. Druga rzecz nie widzialem jescze dysku SSD ktory by dorownywal mojej macierzy zlozonej z dwoch baracud mowie tutaj o srednim czasie zapisu/odczytu.

de Fresz wszystko jest w tych komputerach szybsze oprocz waskiego gardla dyskowego i tutaj nalezy odblokowywac potencjal lezacy w tym co juz w wiekszej czesci przypadkow stoi na biurku. I wydaje mi sie jednak ze to komputer caly czas nie nadaza za mna a nie odwrotnie.

EDIT: OK znalazlem dyski zblizone wydajnoscia moze czasem szybsze od macierzy zlozonej z dwoch dyskow ale zabijaja mnie cena.
    Ostatnio edytowane przez KEYZOR ; 10-12-2010 o 14:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    OK znalazlem dyski zblizone wydajnoscia moze czasem szybsze od macierzy zlozonej z dwoch dyskow ale zabijaja mnie cena.
    Masz na mysli OCZ Revo X2 na PCIE?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Co do "niesamowitego kopa" RAIDa 0 - w praktyce przy użyciu kontrolera na płycie (a więc de facto RAID softwarowy) jest to jakieś +30-60%, najbardziej widoczne przy ciągłych transferach dużych danych. Jak się chce zbliżyć do teoretycznych +100%, trzeba użyć dobrego kontrolera hardwarowego (nie wiem jak teraz, ale jakiś czas temu circa 700 zł i więcej). A przez duże pliki rozumiem takie po 1 GB+. Ilu z was widuje w ogóle takie na oczy i jak często? IMHO do zastosowań domowo-amatorskich zupełnie nie warto.
    Co do padu płyty i wskrzeszania RAIDa - zazwyczaj nie ma z tym problemu, o ile nowa płyta ma ten sam mostek południowy.
    A tak na marginesie, to nieustannie bawi mnie to parcie ku jak najszybszemu sprzętowi, podczas gdy już dawno komputery są na tyle szybkie, że to nie one są głównym czynnikiem spowalniającym pracę. Główny spowalniacz znajduje się między monitorem, a oparciem krzesła, bo musi popatrzeć, pomyśleć, dygnąć suwaczek, znowu popatrzeć i pomyśleć, dygnąć inny suwaczek itp.
    Twoja wiedza mnie zabija Wbudowany kontroler RAID w płyty główne to rozwiązanie programowe?
    Jedyny prawie programowy raid to intel matrix raid. KAŻDY układ Raid wbudowany w płytę to już rozwiązanie sprzętowe. Po prostu nie istnieje coś takiego jak raid na poziomie programowym. Wyjaśnisz mi na jakiej zasadzie by to funkcjonowało? System skąd by się bootował? Z powietrza? Przyrost wydajności na jakiejkolwiek płycie z raid, w przypadku raid 0 to przy mniej optymistycznym wariancie jakieś 80% (więcej zależy od użytych dysków) więc do Twoich 30-60% trochę daleko.
    No i wybacz. Może dla Ciebie komputery już są wystarczająco szybkie, ale ja cenię swój czas, i potrzebuję maksymalnej wydajności. Potrafie bardzo szybko myśleć i ruszać suwaczkami

@KEYZOR - szybsze od jednego SSD to mogą co najwyżej być dyski SCSI 15k, a nie zwykłe domowe, no i czas dostępu w takich dyskach zawsze będzie gorszy o cały rząd wielkości niż w SSD. Nie ma co się kłucić. Proponuje przejrzeć testy. Mój SSD spokojnie przegania RAID 0 z 2 Samsungów F3 500Gb, które to dyski są przez wiele redakcji uznawane za najszybsze talerzówki.

Domyślnie

introll pierwszy z brzegu test http://pclab.pl/art42255.html dwa zapiete wymienione wyzej F3 nie liczac czasow dostepu zmieniaja sie na przemian na pierwszym miejscu z topowymi dyskami SSD.

2x dysk 15000rpm widziales kiedys jak to za..... ?? dysk SSD przy takiej konfiguracji to se moze po pie.... i tyle.

Nie mam nic do SSD bo to fajna technologia czekam az sie upowszechni, ale w dzisiejszych dniach w zastosowaniach pro raid wydaje mi sie lepszym rozwiazaniem.
    Ostatnio edytowane przez KEYZOR ; 10-12-2010 o 14:40

Domyślnie

KEYZOR czytałeś ten artykuł do końca? czy tylko wykresy kopiowania dużych plików? Przecież te 2 samsungi dostają baty od większości SSD, a przy operacjach na małych próbkach prawie się nie liczą , polecam troszkę dalszy artykuł z pclaba: "SSD kontra HDD solo w duecie i kwartecie" czy jakoś tak

Edit:
    Dyski 15k są jeszcze droższe od SSD, i także zostają w tyle. Pora pogodzić się że talerzówki to już przeszłość

Edit2:
    http://pclab.pl/art42255-6.html testy rzeczywiste z artykułu który podałeś
    Ostatnio edytowane przez introll ; 10-12-2010 o 14:48

Domyślnie

Ciekawy ten drugi artykul ale potwierdza on tylko to o czym myslalem wczesniej. I wynika z niego jasno ze macierz dwoch dyskow jest zblizona wydajnościa do do raidu z 2 dyskami raz lapiej dla raidu raz dla SSD i tyle.

Optymalnym wyjscie jest raid z 2 SSD bo to zapieprza jak wsciekle nawet 4 dyski konwencjonalne spiete w raid maja problem dogonic taki tandem.

Dalej obstaje przy swoim ze jednak nie za bardzo oplaca sie inwestowac w SSD, oczywiscie aktualnie.

BTW dzieki za podrzucenie fajnego artykulu

Domyślnie

Jeszcze tylko nakreślę pewną sprawe. Raid 0 z SSD to porażka, nie ma wtedy obsługi TRIM.;/

Ja jestem pozytywnie nastawiony do SSD, bo sam się przesiadłem z raid. I wykresiki czy nie, praca jest po prostu bardziej komfortowa Nawet przeglądarka szybciej się uruchamia Myślę że za jakiś rok lub dwa, SSD będzie na tyle powszechne, że wszyscy zaczną się do tego przekonywać, a cena nie będzie odstraszać

Domyślnie

Czytalem ze dyski intela dzialaja juz z TRIM procz raidu 5 z raidem 0 ma to dzialac.

Tez czekam az je dopracuja i beda tansze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez introll Zobacz posta
    Jeszcze tylko nakreślę pewną sprawe. Raid 0 z SSD to porażka, nie ma wtedy obsługi TRIM.;/
    OCZ juz podobno niedlugo dostarczy odpowiednia poprawke softu, zeby te jego raidowe SSD na kartach PCIE, jednak obslugiwaly TRIM.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów