Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Domyślnie

Widzę, że rozgorzała dyskusja w temacie. Mimo bólu cieszę się, bo może uchroni ona innych potencjalnych naiwniaków takich jak ja.
    Ale do rzeczy.
    Dziś rozmawiałem telefonicznie z konsultantem Adobe na obszar UE.
    Dał mi jasno do zrozumienia, ze posiadam pirata. Ocenił to po moim opisie pudełka i całej reszty. Stwierdził, że nie musze już przysyłać mu oprogramowania, wiedza jaką mu przekazałem wystarczyła do tego aby uznać produkt za nielegalny.
    I tak :
    Mój CD-Key nigdy nie wyszedł z Adobe, to po pierwsze. Ale nawet gdyby była to sztuka legalnie kupiona w USA to i tak byłbym piratem, ponieważ na pudełku nie ma napisane (a powinno) że program jest dopuszczony do obrotu w UE. Jeśli w USA to nie mam prawa używać tego programu legalnie. Czyli jak ktoś kupi sobie np na Amazonie wersje USA to jest piratem (to jest fakt niestety). Jest od tego wyjątek.
    Wyjątek polega na tym, ze posiadając taki soft zakupiony w USA z prawem do dystrybucji tylko na terenie USA, posiadamy go legalnie jeśli udokumentujemy, że jakiś czas rezydowaliśmy w USA i tam kupiliśmy program na włąsny użytek. Mówimy o rezydowaniu bynajmniej nie jednodniowym a przynajmniej miesiącu. Nie ma to być wycieczka a zameldowanie i praca.

Wracając do samego oprogramowania i Allegro. Sprzedający ma czas do piątku, jeśli nie zwróci kasy zgłaszam sprawę na policję. Dla informacji zainteresowanych :
    w tym wątku padła już aukcja na której kupiłem felerne oprogramowanie za cenę ponad 900 PLN.
    D800 | N24-70 | SB900 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raulo Zobacz posta
    Ale nawet gdyby była to sztuka legalnie kupiona w USA to i tak byłbym piratem, ponieważ na pudełku nie ma napisane (a powinno) że program jest dopuszczony do obrotu w UE. Jeśli w USA to nie mam prawa używać tego programu legalnie. Czyli jak ktoś kupi sobie np na Amazonie wersje USA to jest piratem (to jest fakt niestety).
    To jest właśnie Ameryka.
    To jest jeden z tych tematów, których nie mogę zrozumieć. W US sprzedajemy soft za 100US$ a w UE za 400US$.
    Potem lobbują żeby tępić piractwo.
    Złodziejstwo w świetle prawa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Z tego co pamietam jesli transakcja przekracza 500zl. policja musi wszczac postepowanie, a jaki ono bedzie mialo efekt nie ma w sumie dla kupujacego znaczenia bo wszystko co potrzebuje do tego aby ALLEGRO zwrocilo pieniadze to pismo z policji o wszczeciu postepowania.

Ja bym wpierw napisal do goscia list polecony na adres ktory podal w Allegro o tym ze aby odzyskac pieniqadze z Allegro musze zglosic sprawe oszusta na Policji i dac mu wybor, zwrot kasy albo policja i ubieganie sie o zwrot z Allegro.

wiecej tu np. - http://peb.pl/scena-internetowa/4413...acych-ile.html
    Kwota w przypadku przestępstwa z art 286 kk nie ma żadnego znaczenia, oszustwo nawet na złotówkę jest oszustwem i bardzo dobrze.
    Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów