Close

Strona 163 z 371 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 621 do 1 630 z 3702

Domyślnie

Abstrahując nieco od DTP pragnę zaapelować: dbajcie o swoje makówki. Bardzo dbajcie

Zalałem klawiaturę napojem bogów, wszystko działa oprócz trzech klawiszy, co uniemożliwia korzystanie z komputera bez zewnętrznej klawiatury. Postanowiłem poprosić o wycenę wymiany i spadłem z krzesła:

Cena części przy zwrocie uszkodzonej : 830 PLN netto (+VAT 22%)
    Robocizna: 150 PLN netto (+VAT 22%)
    Nie, to nie pomyłka. Wymiana klawiatury w macbooku pro to bagatela 1195 zł i 60 groszy brutto. Ma ktoś może dostęp do części?
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Expose to ficzer, którego obok Quick View chyba najbardziej mi brakuje na Windzie, zwłaszcza z hot cornerem dla Application Windows i Desktopem pod kliknięciem rolką. A do Spaces jakoś się nie przekonałem – próbowałem, próbowałem i wyszło mi, że stary makjuzerski zwyczaj chowania aplikacji + Expose w zupełności wystarcza.
    W Spaces mam porozkładane środowisko Adobe - PS>BR>ID>Ai>Acrobat, bo tak się najszybciej przeskakuje pomiędzy tymi aplikacjami - w Expose jednak trzeba myszkować/gładzikować, a to już strata cennych ułamków sekund. Natomiast Expose jest idealne jak podczas pracy ma się naotwierany zbiór bzdur.

Ej no, bez przesady, ile jest takich przydatnych gadżetów, co nie chcą działać? To już nie te czasy, gdy drukarki czy modemy do Maka były nieliczne i najczęściej za kabel serialowy i płytę ze sterownikami płaciło się przynajmniej +50%, a i tak wybór był żałośnie mikry.
    To taka bardziej ogólna refleksja, mi zasadniczo wszystko działa. Pomijając fakt, że do obsługi rozdziałki 2560x1600 makbuczek winszuje sobie adaptera mDP>DL DVI za ponad 4 stówy (o dziwo niepodrabianego, widać 27 i 30-tki jeszcze się dostatecznie nie spopularyzowały).

Trochę tak jest z tymi RIPami. Mnie najbardziej rozwala bezlitosne rżnięcie bez nawilżaczy na formatach drukarek – soft dokładnie ten sam, ale w zależności od szerokości papieru jaki obsługuje, jego cena może wzrosnąć do ponad 200%. Z drugiej strony – czy Qimage pozwala na tak dowolne zarządzanie plikami na jednym arkuszu i przypisywaniem im symulacji różnych profili wyjściowych, bez zabawy w osobne drukowanie z Szopa/Acrobata? Czy ma opcje administracyjne sprawiające, że nawet szympans miałby problemy z puszczeniem czegoś źle? Zdalny podgląd i obsługę z klientów po sieci?
    Qimage jest bardziej do celów fotograficznych, więc ma rozbudowane funkcje nestingu, interpolacji, ostrzenia, konwersji do profilu papieru na którym się drukuje itp. itd. - bardziej rozbudowanych opcji sieciowych i proofingowych ni ma, choć nie wiem jak to wygląda w nowej wersji Ultimate.

Konfrontując możliwości Verifiera (by EFI) z jego ceną, to w ogóle wychodzi bardzo nie halo. Programik, który obsługuje pomiar spektrofotometrem parunastu pól kontrolnych, porównuje wyniki z profilem, pokazuje deltę i wypluwa to na drukareczkę etykiet. Za jedyne 750 ojro płatne dodatkowo. Paranoja, znam o wiele bardziej wyrafinowane szarawary, które kosztują po kilkadziesiąt dolców. Ino nie bardzo są alternatywy, co mnie dziwi, bo napisanie czegoś takiego nie powinno zająć średnio rozgarniętemu programiście dłużej niż ze 3 tygodnie, a cena końcowa nie powinna przekraczać ze 100 dolców (bez drukarki).
    Alternatywa to zasadniczo jest, bo Quato iColor Print ma darmowy moduł certyfikacyjny, który działa bez licencji. Tyle tylko, że trzeba zabulić 453 ojro netto za p...ny pasek Fogry - tylko w EU ktoś mógł wpaść na to, żeby sprzedawać za ciężką kasę plik z kilkoma kwadracikami CMYK, które dlaczegoś akurat obwołano Błogosławionym Standardem (oczywiście amerykańskie paski do certyfikacji SWOP/GRACol rozdawane są za darmo).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nem Zobacz posta
    Zalałem klawiaturę napojem bogów, wszystko działa oprócz trzech klawiszy, co uniemożliwia korzystanie z komputera bez zewnętrznej klawiatury. Postanowiłem poprosić o wycenę wymiany i spadłem z krzesła:
    Jako że masz niewiele do stracenia, możesz spróbować wykąpać klawiaturę w wodzie z detergentem (i później ponownie w czystej wodzie) lub w jakimś delikatnym alkoholu. Wysuszyć w temp. pokojowej (z dzień-dwa) i zamontować. Czasem się udaje, a czasem wykańcza na amen Jeśli uważasz to za zbyt radykalne, spróbuj wydłubać niedziałające klawisze i przemyć alkoholem lokalnie.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    W Spaces mam porozkładane środowisko Adobe - PS>BR>ID>Ai>Acrobat, bo tak się najszybciej przeskakuje pomiędzy tymi aplikacjami - w Expose jednak trzeba myszkować/gładzikować, a to już strata cennych ułamków sekund.
    Ja tam wolę japco-tab. Spaces jak dla mnie nie wnoszą nic, poza zamieszaniem "gdzie co miałem?". Albo trzeba cały czas pamiętać na którym spejsie jest która aplikacja, aby dostać się tam przez szybki skrót, albo trzeba sobie wywołać ekran z wizualnym wyborem wszystkich. A jeśli korzystamy z opcji przełączania spejsa przywiązanego do aplikacji, to de facto nie zyskujemy nic. Dodatkowo czasem zachodzi potrzeba przenoszenia okien pomiędzy spejsami, co jest zupełnie bezproduktywnym wysiłkiem. Naprawdę poświęciłem trochę czasu na próbę przyswojenia tego NIXowego wynalazku i nie znalazłem nic, co by mnie przekonało, ze jest w jakikolwiek sposób lepszy od pracy "warstwowej" + ukrywanie niepotrzebnych aplikacji. OS X automagicznie ukrywa GUI większość nieaktywnych programów, jeśli nawet się ich nie schowa, to co mnie boli jakieś inne okno pod oknem np. przeglądarki? Przełączając się cmd-tab lub klikiem w doku (oczywiście z wyłączonym jego ukrywaniem) i tak wszystkie okna wywoływanej aplikacji są wyrzucane na wierzch.
    Co do Expose - bardzo polecam hot corner (u mnie prawy górny) dla Application Windows. Jeden szybki ruch myszą bez celowania i jak na dłoni widać okna otwartych dokumentów (z wyjątkiem tych zminimalizowanych). Jak się chce zobaczyć czysty desktop (aby coś na im znaleźć albo wywołać sobie jedno nowe, czyściutkie okno Findera), to klik rolką.

Natomiast Expose jest idealne jak podczas pracy ma się naotwierany zbiór bzdur.
    Albo jeśli w ciągu dnia pracuje się na kilku dokumentach i szkoda nam czasu na ich ciągłe zamykanie i otwieranie - dopiero w okolicach 10 robi się słabo.

To taka bardziej ogólna refleksja, mi zasadniczo wszystko działa. Pomijając fakt, że do obsługi rozdziałki 2560x1600 makbuczek winszuje sobie adaptera mDP>DL DVI za ponad 4 stówy (o dziwo niepodrabianego, widać 27 i 30-tki jeszcze się dostatecznie nie spopularyzowały).
    A nie wystarczy taki za 6 dych mDP-HDMI lub mDP-DP?

Qimage jest bardziej do celów fotograficznych, więc ma rozbudowane funkcje nestingu, interpolacji, ostrzenia, konwersji do profilu papieru na którym się drukuje itp. itd. - bardziej rozbudowanych opcji sieciowych i proofingowych ni ma, choć nie wiem jak to wygląda w nowej wersji Ultimate.
    No niestety, widać producenci softu wychodzą z założenia, że jak się chce być pro-proofiarzem, to trza dać się wyRIPać na te drobne 15-30k zł, a później odkuwać się na swoich klientach.

Alternatywa to zasadniczo jest, bo Quato iColor Print ma darmowy moduł certyfikacyjny, który działa bez licencji.
    O, cenna informacja. Quatowski iColor do monitorów bardzo mi się podobał, znacznie bardziej od siermiężnego Color Navigatora, niestety z ich monitorami było już znacznie słabiej. Ale z tego co pamiętam, za iColora do profilowania innych monitorów niż ich własne winszowali sobie kasę za każde stanowisko.

Tyle tylko, że trzeba zabulić 453 ojro netto za p...ny pasek Fogry - tylko w EU ktoś mógł wpaść na to, żeby sprzedawać za ciężką kasę plik z kilkoma kwadracikami CMYK
    I to plik, który w góra 20 minut można by se samemu wydziergać w AIku, plus drugi wypluty z Excela TXT z opisem wartości. Nieźle ich po@#$%^&*. To trochę wyjaśnia czemu gadżety pokroju Verifiera są tak absurdalnie drogie.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

czy tylko ja uwazam ze rozmowa zeszla na jezyk dla mnie calkowicie niezrozumialy?
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GeparD Zobacz posta
    czy tylko ja uwazam ze rozmowa zeszla na jezyk dla mnie calkowicie niezrozumialy?
    Ciężko powiedzieć, bo skąd niby my mamy wiedzieć, co dla Ciebie jest zrozumiałe?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    O czym oni do nas rozmawiają?
    To jest tak zwana chińska mowa do braci z Wietnamu.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Ja tam wolę japco-tab. Spaces jak dla mnie nie wnoszą nic, poza zamieszaniem "gdzie co miałem?" (...)Albo jeśli w ciągu dnia pracuje się na kilku dokumentach i szkoda nam czasu na ich ciągłe zamykanie i otwieranie - dopiero w okolicach 10 robi się słabo.
    Właśnie - w zamieszaniu faktycznie dobry jest Expose, natomiast Spaces jak dla mnie wprowadzają porządek w bałaganie, bo pod ctrl+2 mam PS, pod ctrl+3 mam BR itd. więc mogę troszkę szybciej przywołać kluczowe aplikacje, bez wyławiania ich spośród pootwieranych maili, plików tekstowych, arkuszy kalkulacyjnych itd.

A nie wystarczy taki za 6 dych mDP-HDMI lub mDP-DP?
    Ha! HDMI jest wogóle single-linkowy i jako standard nie wypchnie nic ponad 1920px. Wszystkie tanie przejścia i kable są Single-Linkowe (mam już pokaźną kolekcję i nic nie działa). Potrzebny jest Błogosławiony mdP>DL DVI Apple Adapter, w dodatku dlaczegoś zasilany z USB. Powinno działać mDP>DP, ale w 3090WQXi nie było jeszcze wejścia DP. Zastanawiam się, czy nie poszłoby przez mDP>DP podłączonego kablem DP przez adapter DP>DVI do łącza DVI - ale szanse oceniam na mizerne, a cała idea łączenia się przez dwie przejściówki jest dla mnie jeszcze bardziej porąbana, niż wizja wydania ponad 400 stów na adapter Apple (nb. wyjątkowo nędzny i cieszący się bardzo złą sławą).

No niestety, widać producenci softu wychodzą z założenia, że jak się chce być pro-proofiarzem, to trza dać się wyRIPać na te drobne 15-30k zł, a później odkuwać się na swoich klientach.
    Chodzi mi po głowie wykorzystanie mojej drukarki jako CTPa, wtedy może szarpnę się na RIP-a, bo do tego tak czy owak jest niezbędny. Ale wyłącznie do proofingu, to po moim trupie.

O, cenna informacja. Quatowski iColor do monitorów bardzo mi się podobał, znacznie bardziej od siermiężnego Color Navigatora, niestety z ich monitorami było już znacznie słabiej. Ale z tego co pamiętam, za iColora do profilowania innych monitorów niż ich własne winszowali sobie kasę za każde stanowisko.
    Konkretnie chodzi o Quatowski iColor Print, nie o Display. W wersji demo nie kręci profili, ale ma w pełni funkcjonalny moduł do certyfikacji FOGRA/GRACoL. A co do iColorDisplay, to mi się właśnie wydaje, że dają site licence, bez ograniczeń ilości stanowisk - ale trzeba by zapytać u źródła.

I to plik, który w góra 20 minut można by se samemu wydziergać w AIku, plus drugi wypluty z Excela TXT z opisem wartości. Nieźle ich po@#$%^&*. To trochę wyjaśnia czemu gadżety pokroju Verifiera są tak absurdalnie drogie.
    Mi się ogólnie wydaje, że za absurdalnymi cenami zabawek do CM w EU stoją Fogra, UGRA, bvdm, ISO itp. organizacje tworzące nazistowski syndykat łupieżczy. Swoją drogą to niebywałe, że w całej UE nikt poza plemionami germańskimi (i Graeme Gill'em, zabawiającym się w colormanagementowego Robin Hooda) nawet nie próbuje poważniej tykać się tego tematu.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 03-12-2010 o 13:30

Domyślnie

Właśnie - w zamieszaniu faktycznie dobry jest Expose, natomiast Spaces jak dla mnie wprowadzają porządek w bałaganie, bo pod ctrl+2 mam PS, pod ctrl+3 mam BR itd. więc mogę troszkę szybciej przywołać kluczowe aplikacje, bez wyławiania ich spośród pootwieranych maili, plików tekstowych, arkuszy kalkulacyjnych itd.
    Jacpo-Tab Ci nie działa? Klik w Doka (którego nie wiem czemu większość ludzi umieszcza sobie nieco bez sensu na dole), zwłaszcza z prawym, aby odrazu wywołać okno potrzebnego dokumentu na wierzch? I co do tego mają maile i pliki tekstowe, siedzące sobie cichutko schowane gdzieś pod spodem? Mam wrażenie, że masz jakieś złe nawyki z pewnego innego, brzydkiego systemu Ale oczywiście to tylko takie dywagacje o ergonomii, która jak mawiali indianie, skażona jest degustibusami

Ha! HDMI jest wogóle single-linkowy i jako standard nie wypchnie nic ponad 1920px. Wszystkie tanie przejścia i kable są Single-Linkowe (mam już pokaźną kolekcję i nic nie działa).
    A to niespodziewajka. Nigdy wcześniej nie wnikałem w temat, bo 30" monitory zupełnie nie przypadły mi do gustu, ale za to zaczynam spoglądać z ciekawością w kierunku nowych, gęstych 27" i trochę mnie zaskakuje fakt rozdziału standardu DVI i niewydolności HDMI. Widać tworzyli je ludzie z przeciętną wyobraźnią i nie przewidzieli, że po paru latach takie rozdziałki zagoszczą pod strzechy.

Chodzi mi po głowie wykorzystanie mojej drukarki jako CTPa
    Hę?! 8-O

A co do iColorDisplay, to mi się właśnie wydaje, że dają site licence, bez ograniczeń ilości stanowisk - ale trzeba by zapytać u źródła.
    Może jak się kupuje sam soft, a może coś się zmieniło. Ze 2 lata temu, jak testowałem ich InteliProofa dostałem info od dystrybutora, że jeśli chciałbym iColorem profilować nie-Quatowskie monitory na innych stanowiskach, to trzeba by dokupić seriale.

Mi się ogólnie wydaje, że za absurdalnymi cenami zabawek do CM w EU stoją Fogra, UGRA, bvdm, ISO itp. organizacje tworzące nazistowski syndykat łupieżczy. Swoją drogą to niebywałe, że w całej UE nikt poza plemionami germańskimi (i Graeme Gill'em, zabawiającym się w colormanagementowego Robin Hooda) nawet nie próbuje poważniej tykać się tego tematu.
    Noooo, sama specyfiakcja standardu ISO to (jeśli mnie pamięć nie zwodzi) coś ze 300 ojro. Za PDFa z opisem. A ktoś jeszcze w Europie poza Germańcami produkuje na poważnie jakiekolwiek maszyny drukarskie? Bo coś mi się kołacze, że potentatami w całej tej branży są tylko Niemce, Hamerykańce i Dżapsy. No i jako pierwsi uknuli se ten, jak to pięknie nazwałeś, "syndykat łupieżczy", wyznaczyli standardy (za to brawa), a teraz to im już nikt nie podskoczy. A z tego co kojarzę, Fogra ma swojego prezesa na pensji, radę nadzorczą, szarych tyraczy, biura i z czegoś rachunki płacić musi. Zaczęła jako stowarzyszenie, a teraz to normalna firma, z biznesplanem do zrealizowania.

Domyślnie

Jacpo-Tab Ci nie działa?
    Działa, ale przy większej ilości bzdetów wolniej niż ctrl+#. Jest to oczywiście niuans i różnice kilku milisekund

A to niespodziewajka. Nigdy wcześniej nie wnikałem w temat, bo 30" monitory zupełnie nie przypadły mi do gustu, ale za to zaczynam spoglądać z ciekawością w kierunku nowych, gęstych 27" i trochę mnie zaskakuje fakt rozdziału standardu DVI i niewydolności HDMI. Widać tworzyli je ludzie z przeciętną wyobraźnią i nie przewidzieli, że po paru latach takie rozdziałki zagoszczą pod strzechy.
    Z 27" nie ma problemu, bo ma DP. Z inszymi opcjami trza uważać. A swoją drogą mDP w maciusiach to też jest wynalazek, przed którym członkowie europejskich syndykatów łupieżczych mogą tylko czapki z głów ściągać...

Hę?! 8-O
    http://www.epson.com/cgi-bin/Store/j...seBVCookie=yes

Może jak się kupuje sam soft, a może coś się zmieniło. Ze 2 lata temu, jak testowałem ich InteliProofa dostałem info od dystrybutora, że jeśli chciałbym iColorem profilować nie-Quatowskie monitory na innych stanowiskach, to trzeba by dokupić seriale.
    Mogli kłamać, ja bym to sprawdził

Noooo, sama specyfiakcja standardu ISO to (jeśli mnie pamięć nie zwodzi) coś ze 300 ojro. Za PDFa z opisem. A ktoś jeszcze w Europie poza Germańcami produkuje na poważnie jakiekolwiek maszyny drukarskie? Bo coś mi się kołacze, że potentatami w całej tej branży są tylko Niemce, Hamerykańce i Dżapsy. No i jako pierwsi uknuli se ten, jak to pięknie nazwałeś, "syndykat łupieżczy", wyznaczyli standardy (za to brawa), a teraz to im już nikt nie podskoczy. A z tego co kojarzę, Fogra ma swojego prezesa na pensji, radę nadzorczą, szarych tyraczy, biura i z czegoś rachunki płacić musi. Zaczęła jako stowarzyszenie, a teraz to normalna firma, z biznesplanem do zrealizowania.
    Ale w porównaniu z hamerykańcami to są se pazerni, verfluchte Scheiße nochmal!

Strona 163 z 371 PierwszyPierwszy ... 63113153161162163164165173213263 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów