Szukaj
Ale jest "64-bit compatible" (czy jak tam oni to zwa), a to znaczy tyle, ze poprawnie dziala w systemie 64-bit. Daje to mozliwosc uzywania w systemie, ktory obsluzy wiecej niz 3,5 GB RAM, a co za tym idzie, pojedynczy program moze wykorzystac cala mozliwa pamiec, jaka jest w stanie obsluzyc.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Jakby ktos jeszcze pyta o liczbe rdzeni, to zapraszam na chwilke do AfterEffects. Wlasnie pisze tego posta, a w tle na X3 renderuje sie bardzo prosta 10-cio sekundowa "animacja" (w cudzyslowie, bo to raptem kilka napisow i zdjecia).
Przydaloby sie z 6/8 rdzeni.
ps. Ciekawe, jak to mieli na i5/i7 z HT. Moze w domu sprawdze.
Ostatnio edytowane przez docxxx ; 30-11-2010 o 10:37
AFAIK nie do końca jest tak cudownie. To "64 compatibile" znaczy tylko tyle, że aplikacja się dogaduje z systemem i na nim chodzi, jednak jeśli sama nie jest napisana w 64 bitach, to ni hu hu nie zaadresuje więcej, niż 4 GB (a realnie mniej, bo systemy 32-bitowe najczęściej mają jakiś limit dla jednej aplikacji, pokroju 2-2,5 GB). Za to inne programy w tym czasie będą mogły się porozpychać w pozostałej pamięci.
I'm one of those bad things that happen to good people
No ale przeciez wlasnie o to chodzi, ze jak masz 3,5 GB na 32-bitowym OSie, to z 1,5 pozre Ci system i jakies gowna typu komunikator, anty-vir, przegladarka, filemanager, itd, to dla reszty "wlasciwego" softu zostaje jeno 2 GB. A jak wrzucisz z 6 czy 8 GB pod system x64, to kazdy sobie troszke wezmie, a i tak zostanie tyle ramu, ile aplikacja da rade wykorzystac.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
To ja podepnę się pod ten wątek i zapytam czy ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy dyskami SSD, które potrafią kosztować od 800 zł (ocz czy inne) po 2500 zł (intel x-25) za podobną pojemność? Bo chodzi mi po głowie modernizacja kompa właśnie w tym obszarze, ale nie wiem jako żywo w czym objawia się tak sakramencka różnica cenowa.
No popatrz, to zupelnie tak samo jak w przypaku wielu rdzeni :PNo ale przeciez wlasnie o to chodzi, ze jak masz 3,5 GB na 32-bitowym OSie, to z 1,5 pozre Ci system i jakies gowna typu komunikator, anty-vir, przegladarka, filemanager, itd, to dla reszty "wlasciwego" softu zostaje jeno 2 GB. A jak wrzucisz z 6 czy 8 GB pod system x64, to kazdy sobie troszke wezmie, a i tak zostanie tyle ramu, ile aplikacja da rade wykorzystac.
Az chcialoby sie sparafrazowac teraz: po co Ci tyle ramu, przeciez do PS wystarczy 2GB...
A skad przypuszczenie ze uzywam tylko Photoshopa? I skad przypuszczenie, ze pracuje tylko w jednym programie? Ilosc pamieci nie jest analogiczna kwestia do ilosci rdzeni.Uruchomione programy zabieraja pamiec, a nie musza wykorzystywac mocy procesora, kiedy faktycznie nic nie robia.
Czesto i gesto mam uruchomionego InDesigna, Photoshopa i Illustratora lub Corela (pomijajac Mirande, Total Commandera, Thunderbirda, Windows Media Playera, NODa i Maxthona czy Chrome'a). Jesli mam otwarta publikacja, nad ktora pracuje w ID, to przeciez podczas dlubania w Shopie, ten ID mocy procesora raczej niewiele potrzebuje... RAM za to zre -- i dzieje sie tak wlasciwie z kazda aplikacja. Tak wiec jak najbardziej -- RAMu w pip, rdzeni niekoniecznie (chyba, ze ktos podciera sie banknotami).
www.SALDAT.pl
Wiesz, moim zdaniem ta cala nasza dyskusja jest bezprzedmiotowa. Po prostu ktos z nas () niepotrzebne uparl sie, ze 8 rdzenie jest z zasady niepotrzebne
A ze zlych zalozen nie mozna wyciagnac poprawnych wnioskow
(chociaz w logice to chyba mozliwe)
I odwrotnie.No ja po prostu nie wykonuje prac, w ktorych ma to sens, a i wiekszosc ludzi, ktorzy skladaja sobie kompiki na podstawie watkow i podpowiedzi na tym forum, tez szuka raczej do obrobki zdjec. Gdybym zyl z renderowania 3D czy 2D -- na pewno nie skapilbym na ilosc rdzeni. Jednak kiedy wiekszosc pracy przy zdjeciach czy skladzie, komputer sie wlasciwie obija, a kazda pojedyncza (nieprzerywana przez zapis czy odczyt dysku) operacja, trwa najczesciej ulamki sekund, to 8 rdzeni jest kompletnie zbednym wydatkiem. Juz wolalbym w to miejsce kupic SSD, bo w jego przypadku chociazby przyjemnosc mozna jakas poczuc jak sie soft odpala w 1/3 dotychczasowego czasu.
![]()
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami