Moja propozycja na sprzęt używany: D90 + 18-70 + 35 f/1.8 i masz fajny zestaw
pozdr
Szukaj
Moja propozycja na sprzęt używany: D90 + 18-70 + 35 f/1.8 i masz fajny zestaw
pozdr
Używanego sprzętu nie chcę - doświadczenie znajomych. Pisałam o tym w temacie kilka razy.
Boże, nie lubię kobiet które nie wiedzą czego chcą. Lia, weź się w garść, przestać myśleć:
- A może D90.
- Ok, postanowiłam D90.
- Kurczę, ale jednak może D5k.
- Ok, postanowiłam D5k.
- A może nie...
Podejmij męską decyzję i koniec. Potem najwyżej zbieraj dalej. U mnie jak zbierałem na swoje D80 miałem okres, że może D40, bo tańsze no i przecież się obejdę bez tych opcji. Wtedy ojciec mi powiedział: Człowieku, zdecyduj się i nie idź na kompromisy, tylko dąż do swojego marzenia.
Powiem Ci tak samo. Zdecyduj się, bo się to robi męczące. Masz wszystkie materiały do podjęcia decyzji, teraz sobie sama to wszystko przemyśl i dojedź do jakichś konkluzji na Boga!![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Lia bierz D5000 mniejsza puszka nie namęczysz się nosząc i uwierz mi ruchomy LCD naprawdę się przydaje szczególnie jak wpadnie ci do głowy macro. Nie będziesz wtedy cała ubłocona lub mokra od rosy a będziesz miała fajne fotki.
Dzięki Tadziu![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Hej!
Niedawno stałem przed podobnym dylematem - kupno pierwszej lustrzanki.
Kupiłem D90. Jestem bardzo zadowolony. Wybrałem od razu lepszy korpus, żeby nie zmieniać za rok. Porównywałem z D60 kolegi i ergonomia pracy (ja dla mnie) przemawia jak najbardziej za D90.
Na początek zdecydowałem się na zooma 18-200 jako bardzo uniwersalny obiektyw (potem dokupię jakieś UWA i stałki) i jak sobie porównałem ogniskową 35 i 50 to (tak już sporo osób pisało) 50 wydaje mi się zbyt wąska jeśli ma to być jedyny obiektyw, 35 wydaje się bardziej uniwersalna. To tyle porad 'świeżaka'![]()
Zdziwiłbyś się, bo w życiu jestem zorganizowana i nie lubię podejmować pochopnych decyzji. Wolę przemyśleć temat po paręnaście razy i mieć pewność, że dokonuję właściwego wyboru. Wydać kasę problemem nie jest, sęk w tym, że mam bardzo ograniczone możliwości i nie chcę wydawać całej kwoty tylko na aparat - mam także inne wydatki. Nie chcę jednak ciągle odkładać kupna, jak mogą zasugerować to inni ("skoro nie chcesz tyle wydawać, to oszczędzaj dalej" - jak wiele razy słyszałam) bo robię to już od trzech lat. Mam marzenie, które chcę w końcu spełnić. Staram się wybrać najlepszą opcję na chwilę obecną, bo to coś co na pewno będę robić z pasją w życiu.
Materiałów mam sporo, jak mówisz, ale zawsze przychodzi mi coś jeszcze do głowy o co warto pytać. Kto pyta nie błądzi. Nie zawsze znajdę odpowiedź w innych temat, np. o "refurbishmentcie". Ile ludzi, tyle opinii. Rzeczy zmieniają się też z czasem. Bywa, że ktoś doda coś, czego nie ma gdzie indziej.
Muszę pogadać jeszcze z paroma osobami, wtedy podejmę ostateczną decyzję (m.in. rozeznać się dokładnie jaką kwotę wydam co do złotówki). Dziękuję za Wasze cenne rady, jestem na pewno mądrzejsza niż byłam przedwczoraj.![]()
Lia jesteś z trój-sta, należysz do grupy Neptun? jest tam dużo fajnych ludzi z różnym sprzętem - pogadaj z nimi, umów się na spotkanie na pewno nikt Ci nie odmówi pomocy i da pomacać to co ma - to jeszcze jedna rada dla Ciebie - to nie kosztuje prawie nic.
Skontaktuj się z nami