Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 133

Domyślnie

Wojtek, Ty może pozwolić sobie możesz (opis), ale ja jestem studentką bez pracy, która ma bardzo ograniczone zasoby. Na taki sprzęt będzie mnie może stać za parę ładnych lat. I tak na obecny zestaw zbierałam trzy lata (ale posiadałam już oszczędności od dziecka). Nigdzie mi się nie śpieszy, do zejścia z tego świata mi daleko. Wolę testować tanie szkła i nabywać wprawy z nimi. Na zaawansowany sprzęt mam czas.

Na razie biorę D90 + 50mm, a potem dokupię jeden z proponowanych przez velaskeza.

Domyślnie

Witam.

Też zaczynałem od N 50/1.8D (wprawdzie z innym body) - fajne szkło, ale we wnętrzach zauważalnie zbyt wąskie. Gdyby wtedy był dostępny N 35/1.8, to pewnie bym się nad nim zastanawiał. Fotografowanie 50-tką bardzo szybko przekonało mnie do zakupu zooma. Uczciwie muszę jednak dodać, że portrety na 50/1.8 wychodzą naprawdę ładne.
    Z całych sił popieram wybór nowego D90. Używana optyka niesie ze sobą mniej możliwości "wpadki". Ostatecznie można też kiedyś dokupić używany zoom kitowy za niewielkie pieniądze.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Dostałam nowe newsy. Mam okazję kupić nowe body D5000 za około 1100zł. Zastanawiam się czy nie skusić się na tą ofertę, dołożyć do szkiełka 35mm i zostać przy tym sprzęcie. Znajomi zajmujący się fotografią radzili mi nie wydawać milionów w puszkę, bo i tak się z czasem zużywa, a jako amatorka nie zdążę poznać jej wszystkich możliwości. Szkiełka zostaną i przeżyją na pewno nie jeden aparat. Zaoszczędziłabym tysiąc w porównaniu z zestawem wyżej.

Mówiliście, że to dobry aparat jak na początek. Nie przeszkadza mi brak silnika, bo będzie w szkłach, z trzymaniem też powinnam dać sobie radę. Zastanawiam się co może się bardzo rzucać w oczy, bo zauważyłam, że główny wyświetlacz jest "wysuwany". O co chodzi z brakiem górnego? Czy jest on naprawdę ważny?
    Ostatnio edytowane przez Lia ; 20-11-2010 o 12:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lia Zobacz posta
    O co chodzi z brakiem górnego?
    inna ergonomia, zamiast na górze jest na ściance,
    w D5000 jest wyświetlane więcej opcji, przez co szybszy dostęp do wielu funkcji,
    w D90 są za to dwa pokrętła,

jeżeli wcześniej nie miałaś do czynienia z lustrzankami raczej ciężko będzie Ci zdecydować co lepsze, bo akurat te aspekty wychodzą w praniu,
    1100 za puszkę D5000 jeżeli w dobrym stanie to chyba okazja, D90 bardziej zaawansowany
    jakość zdjęć jest porównywalna,
    ale jak to często tu piszą: oba robią zdjęcia, bardzo dobre zdjęcia
    Nikon | Olympus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lia Zobacz posta
    Dostałam nowe newsy. Mam okazję kupić nowe body D5000 za około 1100zł. Zastanawiam się czy nie skusić się na tą ofertę, dołożyć do szkiełka 35mm i zostać przy tym sprzęcie. Znajomi zajmujący się fotografią radzili mi nie wydawać milionów w puszkę, bo i tak się z czasem zużywa, a jako amatorka nie zdążę poznać jej wszystkich możliwości. Szkiełka zostaną i przeżyją na pewno nie jeden aparat. Zaoszczędziłabym tysiąc w porównaniu z zestawem wyżej.

Mówiliście, że to dobry aparat jak na początek. Nie przeszkadza mi brak silnika, bo będzie w szkłach, z trzymaniem też powinnam dać sobie radę. Zastanawiam się co może się bardzo rzucać w oczy, bo zauważyłam, że główny wyświetlacz jest "wysuwany". O co chodzi z brakiem górnego?
    Za taką cenę łap D5000. Na początek puszka jest świetna - matrycę, AF, procesor ma z D90. Może ergonimicznie nieco odbiega od D90, ale to nie jest problem, szczególnie, że to będzie pierwsza lustrzanka (co innego, gdybyś miała D90/D300 i przesiadła się na D5000, wtedy pewnie czuć braki ). Do najważniejszych funkcji masz bezpośredni dostęp z body (przysłona, czas, blokada ekspozycji, ISO pod funkcyjnym). Nie słuchaj argumentów o braku silnika w D5000 - skoro nie zamierzasz (poki co) kupować nowych szkieł, nie będzie to w ogóle zauważalne.

Ja jestem zdania, że na początek nie ma sensu inwestować w droższe body, kosztem czegoś innego, np. szkieł. Lepiej zejść półkę niżej, nauczyć się obsługi lustrzanki, poznać to wszystko, a z czasem, w pełni świadomie wymienić puszkę na coś lepszego. Tym bardziej, że wszystko poznaje się z czasem, i zanim dojdzie się do etapu używania np. CLS w D90, być może wejdzie już nowa generacja lustrzanek i D90 okaże się być 'dziadkiem'. Dlatego jeśli chodzi o lustrzanki, raczej nie warto kupować pierwszego body 'na zapas, bo może KIEDYŚ mi się to przyda'.

Co do górnego wyswietlacza, porównaj górne ścianki obudowy: D5000, D90.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

a jaki przebieg ma ten d5000?
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Napisałam przecież, że nowy... Kompletna nówka ze sklepu zza granicy po obniżce. I to nie jest żaden pic na wodę, tylko sprawdzone źródło, bo załatwia znajomy.

drdln, dziękuję za wyczerpujący i rzeczowy komentarz. Może rzeczywiście kupię tańsze body i droższe szkło. )

Domyślnie

Problem polega na tym, że nie ma af. Mówisz, że to nie problem, ale jak trzeba dać 1300 zł, zamiast 500 zł na 50 mm, i 1700 zł, a nie 900-1000 za Tamrona 17-55 mm, to różnica w cenie się zwraca. Sam mam D5000, ale chyba kupiłbym Pentaxa K-x, jakbym jeszcze raz kupował.

Domyślnie

Ale napisałam w temacie jakie szkła mnie interesują, więc to nie problem. Dodałam w poście wyżej, że brak silnika mi nie przeszkadza.

Domyślnie

Pisałaś między innymi o 50 mm. Z tego, co pamiętam, to pisałaś też coś o portretach - podobno na DX najlepsze są do tego 50 mm i 85 mm - wersje z silnikiem są o wiele droższe. 35 też daje radę, ale dużo osób pisze, że w portrecie zniekształca (ja tam tego nie widzę, ale jestem krótkowidzem z astygmatyzmem, więc to może przez to). :P

A Pentax ma wszystko. Bardzo fajną opcją jest np. pomiar światła i potwierdzenie ostrości z manualami.

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów