Close

Strona 26 z 41 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 408

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    akurat c5050z to genialny aparat
    tez mam ten sprzet, ma najjasniejszy zoom na swiecie o swietle 1.8
    to co wypluwa w raw jest swietne
    w jpg troche gorzej przez powodujace szumy mocne wyostrzanie
    d300, sigma 10-20mm, sigma 30mm, tamron 28-75mm, sigma 150mm 2.8, nikkor 50mm f1.4, nikkor 85mm f1.8, nikkor 18-55 vr, peleng 8mm, sb900

Red face

Fascynuje mnie fotografia i chciałabym zagłębić się w tej dziedzinie. Od 3 lat posiadam Fujika (Finepix s5600), teraz czas na jakąś lustrzankę. d3100, d5000. Zaczynam od podstaw, nie mam bladego pojęcia po co jest ten autofokus, czy d3100 go posiada, dlaczego jest tak ważny. Bardziej skłaniam się ku d5k, ze względu na obrotowy LCD przydatny do makro. Zdjęcia jakie chciałabym wykonywać to portrety i makro, z nasileniem na te pierwsze. Obiektyw podstawowy, 18-55, budżet? Wiadomo, jak najmniej, do 2300zł - na początek. Jednak się zastanawiam czy poczekać jeszcze trochę na świąteczne wyprzedaże, a może na styczniowo/lutowe pustoszenie magazynów? Latem widziałam w MM d5k za 1999zł + 30x0. A może poczekać, aparaty tanieją i może uda mi się na Allegro kupić tani, używany d90, tylko nie wiem czy zmieszczę się w.w. cenie. Może na jakiejś licytacji...
    Wczoraj macałam sobie d200 - wujka. Jak dla mnie jest za ciężki, kompletnie go nie rozumiem (ale to pewnie kwestia przeczytania instrukcji i miesięcy nauki...), ale pewnie można nim robić świetne zdjęcia. Zastanawiam się czy też obiektywy od tego aparatu będą pasować do d5000, chociaż wątpię. Chociaż oba aparaty to inne półki.

Kto pyta, nie błądzi. Wybaczcie.
    Ostatnio edytowane przez Rarissimo ; 12-11-2010 o 20:59

Domyślnie

Będą pasować, lecz jeżeli wujek ma szkła bez silniczka to nie będziesz miała automatycznego nastawiania ostrości- czyli musisz manualnie....
    Pozostałe kwestie D5000 to fajny sprzęcik - lecz kitem 18-55 Nie zaszalejesz- Miałem i mam go <VR> i jest naprawdę b.dobrym szkłem za wręcz śmieszne pieniądze. Niestety dla mnie był za krótki i dlatego nabyłem 18-105, który powinien moim zdaniem być szkłem którym powinnaś się zainteresować.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Znaczy się wujek ma kilka obiektywów, nie tylko te podstawowe, chyba źle się wyraziłam.

A może d60, bo widziałam go za coś powyżej tysiąca, śmieszna cena, dobry, stary aparat, ale to chyba nie te możliwości, które mnie interesują... Poza tym matryca ccd, nie znam dokładnych możliwości i funkcji tego aparatu. A do czego jest właściwie af w d5000, co to tak w ogóle jest? *zawstydzony*
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-11-2010 o 21:17

Oszczędny w słowach Awatar mariuszstr
    Miasto
    Zalesie k Szubina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarissimo Zobacz posta
    Znaczy się wujek ma kilka obiektywów, nie tylko te podstawowe, chyba źle się wyraziłam.

A może d60, bo widziałam go za coś powyżej tysiąca, śmieszna cena, dobry, stary aparat, ale to chyba nie te możliwości, które mnie interesują... Poza tym matryca ccd, nie znam dokładnych możliwości i funkcji tego aparatu. A do czego jest właściwie af w d5000, co to tak w ogóle jest? *zawstydzony*
    Auto Focus to system w aparacie który odpowiada za ustawienie ostrości zdjęcia.
    Zajrzyj na stronę szerokikadr.pl tam jest dużo ciekawych tematów dla osób które zaczynają przygodę z fotografią.
    Nikon D90, NK 18-105, SB-900, N 50 1.8 ,NK 70-300 VR

Domyślnie

Sprawdź jakie wujek ma obiektywu i właśnie te mniej podstawowe moga być bez silnika a wtedy zawęża ci sie wybór aparatu.

AF to autofocus, czyli ustawianie ostrości taki mały szczegół I teraz jeżeli wybierzesz D5000 a obiektyw bez silnika to AF nie będzie. Więc jeżeli będziesz mieć dostęp do jakiejś optyki to proponował bym kupić aparat do optyki.
    D90, [s]N 35 1.8, N 50 1.8, N 18-105, Metz 50

Domyślnie

Fascynuje mnie fotografia i chciałabym zagłębić się w tej dziedzinie. Od 3 lat posiadam Fujika (Finepix s5600), teraz czas na jakąś lustrzankę. d3100, d5000. Zaczynam od podstaw, nie mam bladego pojęcia po co jest ten autofokus, czy d3100 go posiada, dlaczego jest tak ważny. Bardziej skłaniam się ku d5k, ze względu na obrotowy LCD przydatny do makro. Zdjęcia jakie chciałabym wykonywać to portrety i makro, z nasileniem na te pierwsze. Obiektyw podstawowy, 18-55, budżet? Wiadomo, jak najmniej, do 2300zł - na początek. Jednak się zastanawiam czy poczekać jeszcze trochę na świąteczne wyprzedaże, a może na styczniowo/lutowe pustoszenie magazynów? Latem widziałam w MM d5k za 1999zł + 30x0. A może poczekać, aparaty tanieją i może uda mi się na Allegro kupić tani, używany d90, tylko nie wiem czy zmieszczę się w.w. cenie. Może na jakiejś licytacji...
    Wczoraj macałam sobie d200 - wujka. Jak dla mnie jest za ciężki, kompletnie go nie rozumiem (ale to pewnie kwestia przeczytania instrukcji i miesięcy nauki...), ale pewnie można nim robić świetne zdjęcia. Zastanawiam się czy też obiektywy od tego aparatu będą pasować do d5000, chociaż wątpię. Chociaż oba aparaty to inne półki.

Kto pyta, nie błądzi. Wybaczcie.
    Z tego co pamiętam, to padło takie pytanie od Ciebie już jakiś rok temu Przed świętami sprzęt podrożeje. Lepiej poczekać na styczeń Akurat będzie końcówka Q4 i czyszczenie magazynów na sprzęt z 2011.
    Mam w domu D5k i 18-55VR. LCD obrotowe bardziej mi się do filmików przydaje niż do makro. A portrety, takie konkretniejsze, to będziesz musiała kiedyś kupić 50/1.4AFS lub 35/1.8.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

W temacie D3100 - ciekawa aukcja na allegro
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Domyślnie

Panowie - koniec końców wczoraj zakupiłem używanego Canona 40D - totalnie okazyjnie sie trafił za 1200 z przebiegiem 10 tyś. Obiektyw miałem 17-85 USM. Sorry za całe zamieszanie - mam nadzieje, ze założony przeze mnie ten wątek komus innemu sie przysłuży. Pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy i spadam na Canon Board.
    Pentax K10D S 18-250, V 40; Yashica Mat; Canon 40D 17-85 USM; D90 N 18-105 - się nie kupił

Domyślnie

Tu też możesz przecież zostać. Poza tym CB ma tragiczny layout
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 26 z 41 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów