Close

Strona 16 z 41 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 408

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasted_seed Zobacz posta
    Do D90 to chyba juz w ogole nie warto dopłacać. Jaokość ta sama co D5000 plus wyswietlacz - który jest zbędny... Najbardziej zalezy mi na porównaniu D5000 do D3100
    Przede wszystkim D90 ma śrubokręt, więc możesz się przywitać z tanią 50/1.8.

Cóż miałem d70s teraz d90 i nie kupił bym niczego innego, brakowało by mi wyświetlacza, drugiego pokrętła oraz silnika w body (takie podstawowe rzeczy), ze wszystkiego korzystam dość intensywnie. Po prostu te body jest szybsze w obsłudze. Przy wyborze d70s nie myślałem że tak mi sie przyda te drugie pokrętło i w ogóle na wiele rzeczy nie zwracałem uwagi bo se myślałem ze mi sie to nie przyda jako amatorowi. Ale wciągnąłem się w zdjęcia i teraz nie potrafił bym sie przestawić inaczej. Jednym sobie ustawiam przesłonę drugim iso. Albo w trybie manualnym przesłonę i czas plus iso przyciskając przycisk, a tak bym musiał przyciskać 2 przyciski od iso i przesłony lub czasu. Wiem wiem zaraz będą głosy że ja tak mam i daje rade ale po co się męczyć, można dopłacić i korzystać w pełni
    Jedno pokrętło jest całkiem wygodne. No i d5000 ma odchylany LCD, co czasami może się przydać (np. przy filmowaniu czy makro). Jedyne czego naprawdę mi brakuje względem d90, to śrubokręt, no ale nie było mnie stać.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 08-10-2010 o 16:31

Domyślnie

Napisała effa
    Googlowanie nie boli ale skąd ta nieuprzejmość?
    Z frustracji.
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sabvel Zobacz posta
    Napisała effa

Z frustracji.
    Mozna w nia popasc, kiedy takie mozliwosci wyszukiwarek sie marnuja, a na forum trzeba czytac te same zale po raz n-ty.
    Innych powodow brak. Jest d90, sa fajne szkielka i niezla modelka Nota bene, ta modelka nigdy nie narzeka na swoje fotki, bo je sama potrafi wyfotoszopowac, zeby bylo dobrze. Czego chciec wiecej?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Dla frustratów bardzo mądre słowa pana Andrzeja Mroczka ( nie mylić z tymi z Me jak coś tam :P

,,jeżeli aparat ,który ledwo co kupiłem,jest już dzisiaj przestarzały,a za rok znów będzie propozycja wymiany najlepszego na jeszcze lepszy,to instynkt podpowiada mi,abym nie fascynował się samą techniką i nie pożądał kolejnej nowości,abym chronił wyobraznię przed złudzeniem,że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa.W przeciwnym razie dołączę do grona frustratów i stracę to co najważniejsze: przyjemność fotografowania,radość którą daje tworzenie obrazów,,

parę osób powinno powiesić to sobie nad łóżkiem

Domyślnie

Niby prawda...
    Tylko gdyby tak było to nikt nie kupowałby D90/D300 tylko leciał na poczciwym D50- do jego śmierci .
    Dla mnie powyższe mają w sobie wiele racji, tylko niestety nowe gnioty są lepsze niż stare "wypasione" pod względem mozliwości fizycznych matrycy jak i jakości pliku wyjściowego.
    Więc jeżeli ktoś lubi i chce robić zdjęcia pod wieczór to nowy D5000 wypadnie lepiej niż D50. I tutaj akurat powyższy tekst o kant d.... rozbić . Choć są też wyjątki
    Generalnie wymiana co rok na nowyszy model nie ma sensu... ale jednak po kilku latach okazuje się że najtańszy model na rynku jest lepszy od mojego staruszka .
    No chyba że kogoś stać na wywalenie kasy na jakiś wysoki model, lecz nie oszukujmy się takich jest mnało.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Starymi aparatami też można robić świetne fotki w każdych warunkach. Do dzisiaj pamiętam zdjęcia niejakiego wrocka na cyberfoto (d70s).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lvcas Zobacz posta
    Napisze Ci kilka swoich osobistych wniosków na tematy które zostały tu poruszone:
    1. Między aparatami którymi się wahasz zdecydowanie D90 jest najbardziej uniwersalnym wyborem w tym przedziale cenowym. Dodam jeszcze, że z porównania D3100 i D90 jakość fotek jest znacząca.. na korzyśćD3100 - przede wszystkim większe użyteczne ISO no i może trochę w szczegółach natomiast ergonomia użytkowania jednak nie ta co w D90(czyt. gorsza). Więc sam już musisz odp sobie odnośnie Twoich wymagań.
    2. Z tym silnikiem w D90 nie jest tak kolorowo, pomimo, że zwiększa zakres dostępnych obiektywów z AF to jednak są jeszcze pewne ograniczenia z postaci pomiaru światła.
    http://snapsort.com/compare/Nikon_D3100-vs-Nikon_D5000
    Z tą wyższą użyteczną czułością to nie byłbym taki pewny.
    Faktycznie sporo nowych użytkowników tak twierdzi.
    Ale też te fotki co widziałem z wyższym ISO D3100 to mają po prostu większy "odszumiacz".
    Niestety zjada to detale.
    A z tym brakiem silnika AF to z jednej strony jest już sporo nowych obiektywów z silniczkiem,
    ale wciąż są braki
    Ostatnio mnie ciekawiło kilka obiektywów Tokina 50-135 2.8,
    Tokina 100mm 2.8, Tamron 90mm 2.8.
    Oczywiście żaden nie działa z moim D5000
    W sieci jest mnóstwo wspaniałych fotek z Samyanga 85mm 1.4,
    ale to jednak nie dla mnie.
    Ciut się bawiłem w ręcznie ostrzenie na swoim Nikonie 50mm 1.4,
    raz mi to wychodzi raz nie, w sumie jest to dość nużące i tylko do statycznych obiektów.

Domyślnie

Może i są obiektywy z silnikiem, ale cena jest dużo większa.

Domyślnie

takie twierdzenie ma sens pod warunkiem że ktoś kto kupuje aparat bez śrubokręta nie ma świadomości że będzie potrzebował obiektywu którego nie ma rynku z silnikiem. JA przymierzając się do zakupu pierwszej lustrzanki analizowałem zakup aparatu również pod względem zakupu obiektywów.
    Na chwilę obecną jakbym miał jeszcze raz dokonać wyboru to byłby taki sam
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Jak dla mnie różnica w cenie była za duża. Matryca ta sama. Brak silnika, brak górnego wyświetlacza i trochę mniejsza puszka - dla mnie niewarte dopłaty 1200 zł.

Strona 16 z 41 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów