Hmm ... bardzo ciekawa teoria z tymi "dziurami w drodze".
Cóż pozostaje mi żyć z myślą, że "Takich defektów jest w Pana monitorze mnóstwo".
POZDRAWIAM
Szukaj
Hmm ... bardzo ciekawa teoria z tymi "dziurami w drodze".
Cóż pozostaje mi żyć z myślą, że "Takich defektów jest w Pana monitorze mnóstwo".
POZDRAWIAM
Nie teoria a praktyka.
Ironia nie jest potrzebna. Napisałem to co napisałem aby był Pan bardziej świadomy właściwości posiadanego sprzętu. Nie twierdzę, że nie da się na Pana monitorze pracować i nie podważam tego co pan widzi. Tłumaczę Panu sposób w jaki oprogramowanie "poprawia" wyświetlanie i jakie są tego konsekwencje. Nie widzi Pan wszystkiego i jak sądzę z wypowiedzi, nawet Pan nie zdaje sobie z tego sprawy. Rozumiem Pańskie polepszenie samopoczucia po kalibracji, żeby nie powiedzieć hurra-optymizmu. Jednak swoimi wcześniejszymi wypowiedziami, choć nieświadomie, wprowadza Pan czytelników w błąd.
PS. Proszę nie powielać informacji typu "korekcja (kolorymetrów - przypis mój) dla wide gamut" bo to w sporej części jest bzdura. Prawdziwą korekcję dla kolorymetru można zrobić, ale musiałby Pan swój czujnik wysłać do Quato, technicy musieliby go pomierzyć a programiści wprowadzić tablicę korekcji w profiler. I ponawiać to co 3 miesiące. Inaczej to tylko puste słowa.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-11-2010 o 16:15
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
1. Nie powielam a cytuję producenta: "White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
Dalsze pytania w tej kwestii to raczej do firmy Quato.
2. Nigdzie nie znalazłem wzmianki o tym aby "Prawdziwą korekcję dla kolorymetru można zrobić, musiałby Pan swój czujnik wysłać do Quato, technicy musieliby go pomierzyć a programiści wprowadzić tablicę korekcji w profiler."
3. "Jednak swoimi wcześniejszymi wypowiedziami, choć nieświadomie, wprowadza Pan czytelników w błąd."
To również serwis:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2410.htm
wprowadza czytelników w błąd na temat U2410 jak i innych testowanych tam monitorów z różnych "półek cenowych" ?
PODKREŚLAM - nie mam zamiaru nikogo wprowadzać błąd.
TRWIERDZĘ, że U2410 - mimo swoich niezaprzeczalnych wad (loteria panelowa - "zafarb", w niektórych egzemplarzach dithering, niekalibrowalny tryb Custom Color Mode) jest godny uwagi przy zakupie monitora.
Przypominam, że rozmawiamy o monitorze ze średniej półki cenowej.
UWAŻAM, że za cenę 1600 - 1800 zł jest on godny polecenia pod warunkiem, że użytkownik zada sobie trud jego skalibrowania - oprofilowania (niestety tylko LUT).
Aby zakończyć tą dyskusję, niestety będę musiał odwołać się do poniższej ironii:
"Nie widzi Pan wszystkiego i jak sądzę z wypowiedzi, nawet Pan nie zdaje sobie z tego sprawy."
Życzę wszystkim aby mieli "taki przeszywający wzrok" i poczucie nieomylności jak Pan Tom01.
POZDRAWIAM I ŻEGNAM.
Co jest tożsame...
Producenci publikują rozmaite informacje, od prawdziwych, przez naciąganie rzeczywistości po straszliwe bzdury. To się nazywa marketing.
Proponuję wziąć 5 egzemplarzy I1 Display w różnym wieku, zrobić za ich pomocą taką samą kalibrację a wyniki odnieść do pomiarów o klasę lepszym urządzeniem. Na ten temat na tym i innych forach pisano wiele razy.
A czy to pierwszy raz i ten jeden serwis internetowy? Większość recenzji jest pisane przez ludzi nie mających zielonego pojęcia o czym piszą, a jeśli je mają, to celowo podbarwiają fakty.
Ale robi Pan to. Biorąc pod uwagę informacje które Pan otrzymał, obecnie robi Pan to już świadomie, co jest naganne.
Dlatego ma on swoje miejsce w liście: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Nie rozmawiamy jednak o jego wartości w kontekście polecania lub nie, a Pańskiej zdecydowanie przesadzonej opinii.
Drogi Panie, zagadnienia związane ze światłem i kolorem to moja praca od przeszło 20 lat. Fakty które Panu opisałem to przedszkole w tej branży. Nie pisałem nic co by Pana obrażało i nie życzę sobie impertynencji z Pana strony. Jeśli okopuje się Pan na swoim stanowisku zamiast skorzystać z wiedzy bardziej doświadczonych, proszę bardzo, to Pańskie prawo. Napisał Pan jednak głupstwa na forum gdzie jest znacznie wyższy poziom merytoryczny niż na fraz czy innych arenach. Jest całkowicie zrozumiałym że trzeba było to sprostować, jeśli nie zrobiłbym tego ja, to ktoś inny.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-11-2010 o 17:51
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Ponieważ ponownie zostałem sprokowany do dyskusji, moja ostateczna opinia jest taka:
- wg Pana Tom01 takie recenzje jak:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews.htm
http://www.prad.de/en/monitore/revie...ell-u2410.html
to: Większość recenzji jest pisane przez ludzi nie mających zielonego pojęcia o czym piszą, a jeśli je mają, to celowo podbarwiają fakty.
- "White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
to wg Pana Tom01: Producenci publikują rozmaite informacje, od prawdziwych, przez naciąganie rzeczywistości po straszliwe bzdury. To się nazywa marketing.
Ciekawe co by na to powiedziała firma Quato - jak by nie patrzeć raczej znana i szanowana firma ?
Drogi Panie Tom01 - nie znam Pana i nie chcę znać Pana doświadczenia w pracy ze światłem i kolorem.
Powyższe moje przytoczenia świadczą tylko o jednym - Pan jest najmądrzejszy a wszyscy inni są głupcami i naciągaczami.
Rzeczony poziom merytoryczny jest faktycznie "bardzo wysoki" - dzięki np. Panu Tom01 który nie słucha co inni do niego mówią, jakie mają argumenty - on i tak wie najlepiej.
I z całą odpowiedzialnością podtrzymuję opinię, że w swojej klasie Dell U2410 jest bardzo dobrym monitorem (z zastrzeżeniem wcześniej wspomianych wad).
ŻEGNAM
Faktycznie, przyznaję że "ostateczna opinia" jest miażdżącą siłą argumentów.
To ja może coś dodam od siebie. Wykonany przed chwilą szybki test, bardzo dobrego egzemplarza U2410, wybranego spośród 20 innych:
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-11-2010 o 20:53
Chłopie Ty chyba nie czytasz tego co tu wypisujesz albo robisz sobie kpiny.
A ten "Wykonany przed chwilą szybki test, bardzo dobrego egzemplarza U2410, wybranego spośród 20 innych" to możesz sobie zamieścić na frazpc.
Żenada ...
http://www.prad.de/download/dell_u2410_ugra_report.pdf
Powtórzę jeszcze raz: poziom dyskusji z Panem jest żenujący.
A w przytoczonym pliku - każdy zobaczy to co chce zobaczyć.
Wręcz przeciwnie, są to bardzo konkretne dane. Wycinek który Panu pokazałem, jest podsumowaniem podobnego raportu, ale pokażę cały kiedy udowodni Pan że potrafi zinterpretować co w nim jest napisane. Taki drobny test na okoliczność czy wiemy o czym mówimy. No więc słucham, co załączony raport mówi?
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-11-2010 o 21:38
Skontaktuj się z nami