Close

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 125

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lookash Zobacz posta
    Czyli ten model jest w wyprzedazy z della. Ale wyprzedawane sa uzywane lub powystawowe?
    Różnie. Nie sposób wyrokować nie widząc. Jedyne co można powiedzieć na pewno, to że przy dużej różnicy cenowej nie jest to fabrycznie nowy i zapakowany sprzęt.

Rozumiem, ze na tyle lepszy ze warto doplacic te 1,5k zl?
    U2410 da się kupić za ok 2 tys zł z tego co się orientuję.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    U2410 da się kupić za ok 2 tys zł z tego co się orientuję.
    No w tym sklepie tak. Mimo to pytanie pozostaje to samo, tyle ze kwota sie zmienia, roznica tysiaca.
    Nikon, Apple, Wacom
    LukaszBerlinski.pl | Mój blog

Domyślnie

No w tym sklepie tak. Mimo to pytanie pozostaje to samo, tyle ze kwota sie zmienia, roznica tysiaca.
    Zawsze warto lepszy monitor. Wszak to jest jedno z urządzeń z którymi mamy bezpośredni kontakt i od jego jakości pracy zależy jakość i komfort pracy z komputerem.

PS. W przypadku osiągnięcia 2 tys zł zbliża się Pan już do naprawdę niezłych monitorów, zamiast półśrodków.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Zdaje sobie sprawe z tego wlasnie. Jednak akurat mój padł w najmniej spodziewanym i komfortowym momencie. Stąd konieczność brania na raty, a to już stwarza dodatkowe koszty :/

Musze wszystko przemysleć, 22" jak dla mnie odpadają bo powierzchni nie zyskam a przyznam ze czesto brakowalo mi jej wlasnie na 20". Za to 22 z wieksza rozdzialka (1980x...) to już dpi niewygodne dla moich oczu. Optymalnym rozwiazaniem jest wlasnie 24" z taka rozdzielczoscia, ja krowniez na upartego 23" z 16x9 - choc te proporcje tak srednio sprawdzaja sie w pracy w lightroomem :/
    Nikon, Apple, Wacom

Domyślnie

Za to 22 z wieksza rozdzialka (1980x...) to już dpi niewygodne dla moich oczu. Optymalnym rozwiazaniem jest wlasnie 24" z taka rozdzielczoscia, ja krowniez na upartego 23" z 16x9 - choc te proporcje tak srednio sprawdzaja sie w pracy w lightroomem :/
    Lightroom jest tak napisany że skalowanie nie działa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Skalowanie nie ma tu nic do rzeczy. Kwestia tego, że w 16:9 marnuje się dużo powierzchni po prawej i lewej od zdjęcia. Obraz przy tej samej szerokości jest mniejszy na wysokość co powoduje pomniejszenie zdjęcia (jego proporcje sie przeciez nie zmieniaja) wiec zostaje puste miejsce. Poza tym kolejny problem z tabletem, ktory ma proporcje 16:10. Nie wykorzystywalbym czesci jego powierzchni.
    Nikon, Apple, Wacom

Domyślnie

Miałem na myśli kwestię dpi ekranu, a nie proporcje

Domyślnie

Miałem na myśli kwestię dpi ekranu, a nie proporcje
    Ale proporcje, konkretnie wysokość, decyduje o postrzeganiu wielkości. I nie tylko u ludzi w świecie zwierzęcym również. Format 16x9 lub węższe są akceptowalne tylko wówczas kiedy wysokość w pionie osiąga minimalną decydująca o komforcie pracy. IMO przy 27" 16x9 się pracuje, przy innych nie bardzo.

Domyślnie

Ale na LR się nie kończy. Nadal pozostają choćby strony internetowe które na wysokim dpi ekranu są nieczytelne. I nie wyobrażam sobie powiększania tekstu bo strona zacznie się rozjeżdżać.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    IMO przy 27" 16x9 się pracuje, przy innych nie bardzo.
    Dokładnie. Porównując np iMaca 24" (16:10) i 27" (16:9) mamy praktycznie taką samą wysokość ekranu, za to więcej miejsca po bokach. Pomijając kwestie różnych dpi na obydwu pracuje sie wygodnie. Ale np przy 20" czy 22" nie wyobrazam sobie takiej szerokiej panoramy.
    Nikon, Apple, Wacom

Domyślnie

Ale na LR się nie kończy. Nadal pozostają choćby strony internetowe które na wysokim dpi ekranu są nieczytelne. I nie wyobrażam sobie powiększania tekstu bo strona zacznie się rozjeżdżać.
    W Firefox control+rolka w górę. Skaluje się wszystko i nie rozłazi. Ja mam piksel 0,282mm a i tak wszystko o kilka % mam podciągnięte

ps. rastrowa grafika po przeskalowaniu w górę stron www wiadomo jak wygląda, aby była jakość idealna po skalowaniu w górę trzebaby na stronach zamieszczać np. zamiast elementy 120x240 (1:1) to 240x480 przeskalowane w dół do 120x240 - ale innego wyjścia nie ma by jakość obrazu była na prawdę wysoka

Widzę że kupowanie monitora z większym pikselem (np. 0,294 jak w monitorach 19" 1280x1024) nie jest wyjściem, bo widać bardziej siatkę pikseli, jest gorsza ostrość czcionek po zastosowaniu cleartype (niż na mniejszym pikselu z powiększonymi czcionkami) - to tyle odnośnie moich spostrzeżeń

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów