Close

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 125

Domyślnie

Pamiętam jak kupiłem kiedyś NEC 20WGX2PRO (którego szybko oddałem po tym co zobaczyłem) ... też miał mieć super,hiper ekstra kolory, recenzje zbierał "MEGA" a na własne oczy widziałem jak wycina w cieniach i gradient szarego przechodzi przez normalnie żółty x-p ... ci recenzenci są ślepi po prostu. Ja nie wiem skąd im się te cudowne słupki dE<1 biorą ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Ja nie wiem skąd im się te cudowne słupki dE<1 biorą ...
    Już to kiedyś tłumaczyłem. Z niewiedzy.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Już to kiedyś tłumaczyłem. Z niewiedzy.
    I z tego że nawet te najtańsze kolorymetry powtarzalność pomiaru w krótkim czasie mają całkiem niezłą. Więc jeżeli coś skalibruję/oprofiluję i za 10min przeprowadzę weryfikację profilu tym samym przyrządem to prawdopodobnie wskazany błąd będzie bardzo mały - zwłaszcza jeżeli stworzę duży profil cLUT. Tyle, że nadal nie wiem jakie są rzeczywiste błędy monitora - wiem tylko, ze nie popełniłem znaczących błędów w procesie kalibracji/profilowania.
    Żurek

Domyślnie

To ja się dopytam... mam NECa P 221 W. Chciałbym go skalibrować i1D2 + SpectraView II. ZDAJĘ sobie sprawę, że to nie jest idealny kalibrator do monitora wide gamut, ale takim zestawem aktualnie dysponuję, więc proszę nie pisać, że się nie da, że tylko spektrofotometrem itd. Chciałbym rzeczowej odpowiedzi tzn. jakie parametry ustawić (gamma, kontrast, punkt bieli itd.) do obróbki zdjęć np. w PSie i wywołania ich potem w labie? Kiedy ustawić white point 6500K, a kiedy 5000K? Jeżeli pracuję w ciągu dnia to mam średnio jasno (okna od strony zachodniej wychodzące na dość ciemne podwórko jak to w starych kamienicach, wysoki parter). Wiosną, latem jest dużo jaśniej. Wieczorem głównie świeci mała (25W) lampka nocna ustawiona za monitorem, skierowana w stronę (kremowej/jasny beż) ściany. Jakie ustawienia wybrać przy kalibracji w dzień i wieczorem? Ewentualnie do jakich (idealnych) wartości po kalibracji powinienem dążyć? Czy jeżeli wyniki po kalibracji (gamma, kontrast, punkt bieli, jasność) są prawie identyczne (lub zbliżone) do wartości wpisanych przed kalibracją... to dobrze?

Domyślnie

Do fotografii tylko 6000-6500K.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Czy takie wyniki kalibracji
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d9c18eada.html
    są do przyjęcia (satysfakcjonujące)? Cz powinienem coś zmienić? Kalibrator i monitor są nowe.

Domyślnie

Rozumiem, że 5000/5500K to tylko do druku (a nie do wywołania zdjęć w labie)? A co z wynikami jakie uzyskałem po kalibracji i1D2... są do przyjęcia (patrz link)?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zelik3358 Zobacz posta
    Czy takie wyniki kalibracji
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d9c18eada.html
    są do przyjęcia (satysfakcjonujące)? Cz powinienem coś zmienić? Kalibrator i monitor są nowe.
    A czy mógłbyś pokazać również zakładkę "Curves"?
    Żurek

Domyślnie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...bbc4c2a32.html , a po kliknięciu dalej jest jeszcze zakładka "color tracking".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zelik3358 Zobacz posta
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...bbc4c2a32.html , a po kliknięciu dalej jest jeszcze zakładka "color tracking".
    Wygląda ładnie, ale w sumie ciekawy byłem jak wygląda zakładka "Curves" z zaptaszonym "Correction". Ciekawy jestem jak duża korekcja do LUT tego monitora jest wymagana. Tak poza tym, jeżeli założyć że i1D nie popełnił błędu przy ocenie temperatury barwowej (a niestety zapewne popełnił) to wygląda OK. Jedyna uwaga to niska wartość kontrastu (wysoki poziom czerni) ale zakładam że zrobiłeś to świadomie.
    Żurek

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów