Close

Strona 23 z 41 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 408

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    jak szybko jesteś w stanie zmienić tryb seryjny d5000? /d40/d3000/d60
    jak szybko jesteś w stanie zmienić iso? i w jaki sposób....
    jak szybko jesteś w stanie operować Czasem i przesłoną?
    jak szybko jesteś w stanie zmienić pomiar?
    jak szybko jesteś w stanie zmienić wb? (jpg)
    jak szybko jesteś w stanie zmienić z jpg na rawa jak np robisz w jpg-u
    jak szybko jesteś w stanie zmienić tryb af - i wybierzesz krańcowe punkty af
    Przeceniasz kwestie szybkości zmiany parametrów. Jest naprawdę kupa czasu by wszystko pozmieniać, tylko trzeba wcześniej wiedzieć co się będzie działo. A ślub wygląda zawsze tak samo.
    Zmian ISO dokonujesz pare razy i wiadomo kiedy. Zmana punktów AF - każde z tych body ma wybierak. Ba, te prostsze body mają mniej punktów i szybciej przejdziesz na skraj kadru. Zmiana WB niepotrzebna, robi się w raw na wszelki wypadek. Zmiana pomiaru - naprawdę jest konieczna w trakcie dynamicznej sceny ?? Zmiana czasu i przysłony - większośc z body ma 2 kółka, a jak kto pracuje w automatyce, a nie w manualu to mu wystarczy jedno kółko, a to ma w każdym body.

czasami przydaje sie fps - jak rzucają ryż czy pieniądze czy kieliszki. Przydaje się ewidentnie wysokie ISO - CCD bym odpuścił (D3000). Przydaje się pewność, szybkość AF - to tak. Ale ze szkłami AF-S jest OK nawet w słabych body.

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    ..,a (większość) ludzi z d90 nie przekona nikt że d5000 też robi zdjęcia
    racja
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-10-2010 o 11:06
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    chyba "Chłopak będzie chciał pobawić się w reporterkę to się przekona że lepsza puszka =/= więcej dobrych zdjęć."

bo sam sobie zaprzeczasz ?!

i tak widząc na imprezie goscia z d700 + 24-70 bedzieta sie ślinić ,a (większość) ludzi z d90 nie przekona nikt że d5000 też robi zdjęcia
    W kwestii wyjaśnienia ewentualnych wątpliwości, pisząc "więcej dobrych zdjęć" miałem na myśli więcej złapanych kadrów, oczywiście nie oznacza to że złapany kadr będzie poprawny technicznie.

Może wyjaśnię na przykładzie, aby przedstawić to jak w przedszkolu. Otóż jestem z aparatem na trasie tzn mały trip po mieście w poszukiwaniu dobrych kadrów, i nagle wyjeżdża mi przed nosem Audi R8, no i myślę sobie, ok a więc trzeba poprzestawiać parę rzeczy, AF-C, śledzenie AF, pomiar centralnie ważony, oraz priorytet czasu. O ile ostania pozycja to nie problem bo w D3000 mamy pokrętło tak jak w każdym innym aparacie, o tyle pozostałe parametry mogą zająć chwilę, w przypadku D90 jest to o wiele szybsze, myślę że po dojściu do wprawy można to zrobić w czasie poniżej 2s.

Podsumowując oraz kończąc udział w tej durnej dyskusji, tak jak napisałem wcześniej miałem D3000 i wiele istotnych DLA MNIE spraw bardzo mnie denerwowało, choćby zmienianie parametrów po wejściu do menu. A przede wszystkim szumy, zaznaczę również że często używam ISO powyżej 800, osobiście nie przepadam za lampami.

Darkmajin nie próbuj mi wmawiać proszę, że uważam posiadaczy D3000,D5000,D60,D40, itp itd za amatorów. Jeśli mimo wszystko dalej tak rozumujesz, proszę przeczytać mój poprzedni post jeszcze raz.

Domyślnie

Również miałem D60 , teraz mam D90 i do menu wchodzę niezwykle rzadko. W D60 mnie to troszkę irytowało .
    Fx

Domyślnie

Po pierwsze chciałbym się przywitać, więc: Witam!
    Pewnie mnie zaraz tu Wszyscy "zagryzą" ale uważam, że D90 w chwili obecnej to jednak "krok w tył". OK, ergonomia niezła, wyświetlacz i wizjer bardzo dobre jednak już jakość zdjęć (surowych) i zakres ISO w porównaniu do D3100 wypada troszkę słabiej.
    Czuć już tutaj ilość czasu jaka upłynęła od premiery D90.
    Żeby uniknąć pytań to powiem od razu, że dopiero zaczynam zabawę z lustrzankami ale umiem docenić i lubię korzystać z dobrego sprzętu.
    Mam D3100 ale uważam, że ma sporo wad. Przez kilka dni biłem się z myślami czy nie wymienić go na D90 ale po porównaniu zdjęć, krótkiej "zabawie" oraz przeczytaniu wielu opinii stwierdziłem, że jeśli już coś z wyższej półki to raczej D7000.
    To tylko takie moje zdanie początkującego amatora więc nie krzyczcie na mnie zbytnio.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vvilk Zobacz posta
    Po pierwsze chciałbym się przywitać, więc: Witam!
    Pewnie mnie zaraz tu Wszyscy "zagryzą" ale uważam, że D90 w chwili obecnej to jednak "krok w tył". OK, ergonomia niezła, wyświetlacz i wizjer bardzo dobre jednak już jakość zdjęć (surowych) i zakres ISO w porównaniu do D3100 wypada troszkę słabiej.
    Czuć już tutaj ilość czasu jaka upłynęła od premiery D90.
    Żeby uniknąć pytań to powiem od razu, że dopiero zaczynam zabawę z lustrzankami ale umiem docenić i lubię korzystać z dobrego sprzętu.
    Mam D3100 ale uważam, że ma sporo wad. Przez kilka dni biłem się z myślami czy nie wymienić go na D90 ale po porównaniu zdjęć, krótkiej "zabawie" oraz przeczytaniu wielu opinii stwierdziłem, że jeśli już coś z wyższej półki to raczej D7000.
    To tylko takie moje zdanie początkującego amatora więc nie krzyczcie na mnie zbytnio.
    To uważasz , że D90 przestał robic zdjęcia ? :] D40,D60,D3000,D3100 to dobre aparaty które robią świetne zdjęcia , lecz podczep pod nie np SB900 jakieś cięższe szkło i wtedy powiedz jak Ci się na nim pracuje.
    Fx

Domyślnie

wszystko pięknie ładnie ja też zmieniam na d7000 chyba że zdążą coś ogłosić po nowym roku, tylko zapominasz o jednej małej kwestii - pieniążkach, jestem pewien że każdy by latał z d3x/s gdyby miał wybierać to co mu się podoba

tym samym każdy posiadacz d3 mógłby tobie napisać że d7000 to zabawka dla dzieci

Domyślnie

Przyznam się , że nie czytałem całego wątku ale po tytule twierdzę , że jeśli autor pyta o wymienione aparaty to go stac na każdy z nich i D90 będzie najodpowiedniejszy jeśli chodzi o mnie :] Niech każdy wybiera według swoich preferencji , weżnie długopis i kartkę napiszę + i - , następnie idzie do sklepu pomaca i wybierze dla niego najodpowiedniejszy . Pozdrawiam
    Fx

Domyślnie

Uważam, że D90 to świetny aparat ale niestety już z przemijającej epoki.
    Wybór między tymi aparatami to jak dylemat - nowy Golf czy starszy Passat, czyli cholernie duży problem.
    Ja wybrałem "nowego Golfa" i w niedługim czasie przesiadkę na "nowego Passata".
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Domyślnie

wilk....
    jak sam nie jestem fanem D90 to na litość na jakiej podstawie uwazasz że D90 jest gorsze... imo ma gorsze użyteczne iso ?
    Dla mnie to nowość ...
    Aż tak daleko bym się nie zapędził.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Poniewaz elektronika w ciagu 2 lat poszla znacznie do przodu. Cyfrowa lustrzanka to nic innego jak wyspecjalizowany komputer.
    Jesli pojdziemy tym tokiem myslenia to dwa lata to juz duza roznica w jakosci.
    Ergonomia i wykonanie jest na wysokim poziomie ale juz matryca i procesor powoli beda przestarzale.
    D7000, N18-105 (bez AF ), N35 f/1.8, SIGMA 28-80 macro II, T60 Macro f/2.0...

Strona 23 z 41 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów