Szukaj
A czy zauważyliście taką przypadłość (nie wiem czy dotyczy to tylko wątkowego Nissina), że niedoświetlenie przy palniku skierowanym na wprost jest tym większe im większa czułość ISO jest ustawiona w aparacie? Czy jest to jakoś wytłumaczalne?
błyska, nie błyska nie o to chodzi, w wątku poruszany był problem niedoświetlania lampy przy palniku skierowanym na wprost co potwierdzam i ja. Ja jednak zauważyłem, że im większa czułość tym większe niedoświetlenie. Czy jest to czymś uzasadnione? Wydawało mi się, że sytuacja powinna być odwrotna.
Jeśli chodzi o błyskanie na wprost to niestety czasami zdarzają się sytuacje, że inaczej się nie daale nawet błysk na wprost odpowiednio skompensowany może być użyteczny.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Czytam i czytam.. Musze przyznać, że nie przebrnąłem przez wszystkie 59 stron
Ale mam pytanie: w jakich krokach jest ustawiana moc lampy? Wiem, że w 6.. Więc pasują mi takie:
1/1
1/2
1/4
1/8
1/16
1/32
Zgadza się?
I drugie pytanie (do użytkowników): jak wygląda czas ładowania lampy na tych mocach (przy dobrych akumulatorkach)?
Z góry dziękuję![]()
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
A tak +- przy powiedzmy 1/8 i 1/16 mocy? sekundę? mniej? więcej?
W Fotojokerze lampa jest za 385pln, więc warto się zastanowić, tym bardziej, że polowałem na sb-600, ale (po przeczytaniu kilkunastu różnych stron i opinii) stwierdziłem, że ta mi w zupełności wystarcza... A o czas pytam dlatego, że zdarza mi się robić zdjęcia w ruchu, a takie wiadomo - najlepiej na seryjnych![]()
Tak +-
1/1 - 5 s.
1/2 - 2 s.
1/4 - 2-3 szybkie błyski i sekunda ładowania
1/8 - 8-10 szybkich błysków i 0.5 s ładowania
1/16 - 20 szybkich błysków i 0.2 s () ładowania
1/32 - błyska na bieżąco
FX + DX|Sam14 2.8|N35 1.8G|N24-70 2.8|S70-200 2.8|SB900x2
http://www.facebook.com/emil.kowalczyk.fotografia
jeśli raz na ok 5-10 fotek mam 'zimne odpalenie katapulty' (lampa nie błyska, chyba że błyska bardzo słabo - nie widzę tego), to jest to standardowe działanie 622ki czy to powód do reklamacji?
mówię oczywiście o sytuacjach, w których mam pewność, że lampa była naładowana (wskazywała naładowanie), baterie były naładowane, itp (czy mogłem pominąć jakiś inny czynnik?)
używam jej w zestawie z D50 i N18-105
Skontaktuj się z nami