Close

Strona 59 z 69 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 682

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przem426 Zobacz posta
    a mi ta modyfikacja nie zadziałała. mam nissina na "nowych numerach"
    Pamiętam, że ważna była polaryzacja.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

A czy zauważyliście taką przypadłość (nie wiem czy dotyczy to tylko wątkowego Nissina), że niedoświetlenie przy palniku skierowanym na wprost jest tym większe im większa czułość ISO jest ustawiona w aparacie? Czy jest to jakoś wytłumaczalne?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Winio Zobacz posta
    A czy zauważyliście taką przypadłość (nie wiem czy dotyczy to tylko wątkowego Nissina), że niedoświetlenie przy palniku skierowanym na wprost jest tym większe im większa czułość ISO jest ustawiona w aparacie? Czy jest to jakoś wytłumaczalne?
    aaaaaa, ktoś błyska lampą na wprost. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........ [uciekł]

@adolfik9501 - to zwykły włącznik, kawałek drutu z przerwą - tam nie ma polaryzacji jest styk, albo nie ma.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

aaaaaa, ktoś błyska lampą na wprost. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........ [uciekł]
    błyska, nie błyska nie o to chodzi, w wątku poruszany był problem niedoświetlania lampy przy palniku skierowanym na wprost co potwierdzam i ja. Ja jednak zauważyłem, że im większa czułość tym większe niedoświetlenie. Czy jest to czymś uzasadnione? Wydawało mi się, że sytuacja powinna być odwrotna.

Jeśli chodzi o błyskanie na wprost to niestety czasami zdarzają się sytuacje, że inaczej się nie da ale nawet błysk na wprost odpowiednio skompensowany może być użyteczny.

Domyślnie

(...)

@adolfik9501 - to zwykły włącznik, kawałek drutu z przerwą - tam nie ma polaryzacji jest styk, albo nie ma.
    No właśnie gdzieś mi się obiło o me oczy, że były problemy z polaryzacją... choć nie upieram się, że akurat to Nissina dotyczyło, a szukać mi się nie chce

Domyślnie

Czytam i czytam.. Musze przyznać, że nie przebrnąłem przez wszystkie 59 stron
    Ale mam pytanie: w jakich krokach jest ustawiana moc lampy? Wiem, że w 6.. Więc pasują mi takie:
    1/1
    1/2
    1/4
    1/8
    1/16
    1/32
    Zgadza się?
    I drugie pytanie (do użytkowników): jak wygląda czas ładowania lampy na tych mocach (przy dobrych akumulatorkach)?
    Z góry dziękuję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez husky83 Zobacz posta
    Czytam i czytam.. Musze przyznać, że nie przebrnąłem przez wszystkie 59 stron
    Ale mam pytanie: w jakich krokach jest ustawiana moc lampy? Wiem, że w 6.. Więc pasują mi takie:
    1/1
    1/2
    1/4
    1/8
    1/16
    1/32
    Zgadza się?
    Ano się zgadza.

Cytat Zamieszczone przez husky83
    I drugie pytanie (do użytkowników): jak wygląda czas ładowania lampy na tych mocach (przy dobrych akumulatorkach)?
    Przy pełnej mocy na GPRecyko ok 5 sekund, przy mniejszej krócej, lecz czas ten nie wynika wprost z wartości podziału mocy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Przy pełnej mocy na GPRecyko ok 5 sekund, przy mniejszej krócej, lecz czas ten nie wynika wprost z wartości podziału mocy.
    A tak +- przy powiedzmy 1/8 i 1/16 mocy? sekundę? mniej? więcej?

W Fotojokerze lampa jest za 385pln, więc warto się zastanowić, tym bardziej, że polowałem na sb-600, ale (po przeczytaniu kilkunastu różnych stron i opinii) stwierdziłem, że ta mi w zupełności wystarcza... A o czas pytam dlatego, że zdarza mi się robić zdjęcia w ruchu, a takie wiadomo - najlepiej na seryjnych

Domyślnie

Tak +-

1/1 - 5 s.
    1/2 - 2 s.
    1/4 - 2-3 szybkie błyski i sekunda ładowania
    1/8 - 8-10 szybkich błysków i 0.5 s ładowania
    1/16 - 20 szybkich błysków i 0.2 s () ładowania
    1/32 - błyska na bieżąco
    FX + DX|Sam14 2.8|N35 1.8G|N24-70 2.8|S70-200 2.8|SB900x2

http://www.facebook.com/emil.kowalczyk.fotografia

Domyślnie

jeśli raz na ok 5-10 fotek mam 'zimne odpalenie katapulty' (lampa nie błyska, chyba że błyska bardzo słabo - nie widzę tego), to jest to standardowe działanie 622ki czy to powód do reklamacji?
    mówię oczywiście o sytuacjach, w których mam pewność, że lampa była naładowana (wskazywała naładowanie), baterie były naładowane, itp (czy mogłem pominąć jakiś inny czynnik?)

używam jej w zestawie z D50 i N18-105

Strona 59 z 69 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów