Close

Strona 58 z 69 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 682

Domyślnie

Faktycznie czasem się gubi (czasem prześwietli, czasem niedoświetli - to chyba wynika z nieprzewidywalności odbić od ścian itp), ale wybaczam jej to - jak się wstrzeli to zdjęcie wychodzi wyśmienite.
    Z tego co zauważyłem z moim nissinem to stale niedoświetla gdy obiekt znajduje się w odległości do ok 3 m przy palniku skierowanym na wprost. Potrzebna jest korekta nawet na +0,7. Przy większych odległościach jest OK. Co do światła odbitego to radzi sobie zadziwiająco dobrze, wydaje mi się nawet że lepiej niż SB600 (ale to oczywiście subiektywne odczucie).
    D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80

Domyślnie

Nieźle wczoraj walczyłem z nissinem i SB800, sufit i ściany były czarne Stofen jakoś poratował, ale potrzebowałem 10 testowych fotek zeby dostosować korekte EV, zazwyczaj potrzeba 2, albo nawet zadnej. Tak to jest jak się walczy z kolorami ścian.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Wracając do Nissin 622, zaczynam powoli wyczuwać, co, jak i kiedy ustawić, żeby utrafić ze światłem. Najwięcej problemów sprawia lampie (a może raczej tandemowi lampa + D50) praca w pozycji 90% w górę z odbłyśnikiem. Tutaj efekty są raczej 'random' i większości sytuacji trzeba korygować naświetlenie.
    Jakkolwiek (to do wszystkich jak ja początkujących) zakup lampy nawet takiej taniej to największe odkrycie od czasu zakupienia lustrzanki. Jakość zdjęć nawet przy dziennym świetle (usuwanie cieni) to zupełnie inna jazda! Polecam wszystkim wahającym się - każdy dzień bez lampy to dzień stracony . To mi dało znacznie więcej niż zakup obiektywu ze stabilizacją.

Domyślnie

Ciekawe jak w tych sytuacjach zachowałaby się SB 600 (SB700) i SB900
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

A ja zadam takie pytanie, wałkowane już tysiąc razy, jednak wciąż nie mogę sobie uswiadomić jak to praktycznie załatwić, żeby wyzwolić nissina, tą starszą wersje o numerach poniżej 9, odbiornikiem radiowym. "Zakleic piny". Ale jak, tak taśma izolacyjną, zwykłą, tak na "chama"?
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    A ja zadam takie pytanie, wałkowane już tysiąc razy, jednak wciąż nie mogę sobie uswiadomić jak to praktycznie załatwić, żeby wyzwolić nissina, tą starszą wersje o numerach poniżej 9, odbiornikiem radiowym. "Zakleic piny". Ale jak, tak taśma izolacyjną, zwykłą, tak na "chama"?
    Najsampierw musisz oddać do serwisu do "aktualizacji". Potem możesz, a nie musisz bo to zależy od wyzwalaczy, zaklejać piny np. taśmą izolacyjną.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Serwis... No tak... Tyle że ja nie mam czasu na serwis 3 miesiąc trzymam jedną z D90tek - BF na 50/35, problemy ze stopką i standardowo gumy Staram sie jak najdłuzej go uzywać nie serwisujac... ALE Dzieki za odpowiedź, pewnie pod koniec roku zostanę bez niczego bo sie rozjedzie sprzęt po serwisach Kiedyś w koncu trzeba.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Serwis... No tak... Tyle że ja nie mam czasu na serwis 3 miesiąc trzymam jedną z D90tek - BF na 50/35, problemy ze stopką i standardowo gumy Staram sie jak najdłuzej go uzywać nie serwisujac... ALE Dzieki za odpowiedź, pewnie pod koniec roku zostanę bez niczego bo sie rozjedzie sprzęt po serwisach Kiedyś w koncu trzeba.
    Jak nie masz czasu na serwis to pozostaje opcja DIY czyli wpasowanie gniazda (podpiętego do układu TEST) do wyzwalania kabelkiem. Inaczej nie zadziała z radiowym wyzwalaczem.

EDIT:
    MOD Nissin Di622 Speedlite #1

MOD Nissin Di622 Speedlite #2

EDIT2: Mimo dodania gniazda i tak dałbym do serwisu, choć w odwrotnej kolejności jak lampa na gwarancji
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 12-10-2010 o 11:12
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

ja swoją lampę wysłałem do Tych i muszę powiedzieć że z takim serwisem sienie spotkałem. Kontakt wyśmienity, Pan wszystko powiedział co i jak lampę wysłałem do Serwisu odrazu telefon że lampa doszła wszystko jest ok. Pan powiedział że trzeba poczekać 2-4 dni jak się mu lamp nazbiera i faktycznie po 2 dniach telefon ze jest wszystko ok. odesłana lampa była jeszcze w tym samym tyg do mnie REWELACYJNIE załatwione wszystko szybko i sprawnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Jak nie masz czasu na serwis to pozostaje opcja DIY czyli wpasowanie gniazda (podpiętego do układu TEST) do wyzwalania kabelkiem. Inaczej nie zadziała z radiowym wyzwalaczem.

EDIT:
    MOD Nissin Di622 Speedlite #1

MOD Nissin Di622 Speedlite #2

EDIT2: Mimo dodania gniazda i tak dałbym do serwisu, choć w odwrotnej kolejności jak lampa na gwarancji
    a mi ta modyfikacja nie zadziałała. mam nissina na "nowych numerach"
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Strona 58 z 69 PierwszyPierwszy ... 848565758596068 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów