Close

Strona 57 z 69 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 682

Domyślnie

no i kupiłem Nissina 622. Spora frajda dla takiego nowicjusza jak ja (D50 + FR 18-105)
    Faktycznie czasem się gubi (czasem prześwietli, czasem niedoświetli - to chyba wynika z nieprzewidywalności odbić od ścian itp), ale wybaczam jej to - jak się wstrzeli to zdjęcie wychodzi wyśmienite.
    Nawet pobawiłem się trochę sterowaniem z wbudowanej lampy - upierdliwe trochę bo wszystko trzeba ręcznie ustawić metodą prób i błędów ale ciekawe efekty wychodzą - jakkolwiek nie sądzę, żebym do tego często wracał - efekty z lampą na body są całkowicie satysfakcjonujące.

Jestem zdania, że aby docenić lampy za ~1000+ PLN trzeba najpierw pobawić się parę lat takim nissinem.
    Czuję, że nie pozwolę jej leżeć w szafie

Domyślnie

...choć może jestem zbyt pobłażliwy, bo nie zdążyłem się nacieszyć?
    Czy takiej SB-600 lub Metz'owi 48 też się zdarza niedoświetlić lub prześwietlić? (czy często)

Domyślnie

Za dużo kolega oczekuje od lampy. Myślę, że większość z nas chciałaby, aby automatyka aparatu tak dobierała parametry naświetlania, żeby zawsze mieć idealnie naświetlone zdjęcie, ale rzeczywistość jest inna, i nie wszystko da się zmierzyć bądź przewidzieć. Ale od czego są RAW-y?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinez Zobacz posta
    Za dużo kolega oczekuje od lampy. Myślę, że większość z nas chciałaby, aby automatyka aparatu tak dobierała parametry naświetlania, żeby zawsze mieć idealnie naświetlone zdjęcie, ale rzeczywistość jest inna, i nie wszystko da się zmierzyć bądź przewidzieć. Ale od czego są RAW-y?
    czyli niezależnie czy to skromny nissin czy wypasiona SB do ręcznej kompensacji na bieżąco trzeba przywyknąć?

Domyślnie

Myślę, że trzeba przywyknąć. Mam Nissina i jak z niego korzystam to w manualu. Jakoś najbardziej mi odpowiada manualne świecenie.
    D80 + N50 1.8 + Nissin Di622
    www.zdjeciaslubne.za.pl; Drugie hobby http://www.zegarmistrzwroclaw.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czupet Zobacz posta
    czyli niezależnie czy to skromny nissin czy wypasiona SB do ręcznej kompensacji na bieżąco trzeba przywyknąć?
    Niekoniecznie o to mi chodziło. W niektórych warunkach możesz mieć i 100 % dobrze naświetlonych zdjęć, w innych na bieżąco będziesz musiał kompensować siłę błysku. Przepraszam za określenie, ale jeśli szukałeś aparatu, w którym wszystko ustawi się samo, a Ty tylko będziesz naciskać spust migawki, to zmień puszkę na jakiegoś kompakta.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    System TTL (Through The Lens) na tym polega, że pomiar się dokonuje poprzez szkło, a nie czujnikiem na lampie. W teorii niezależnie gdzie skierujesz palnik lampy kadr powinien być naświetlony ok. Czasami potrzeba korekty na lampie na plus.
    A czy przypadkiem nie jest tak że w nissinie po podniesieniu palnika nie działa tryb TTL ?
    D700 D90- T17-50, N35 1.8, N50 1.8, S70-200

Domyślnie

Nie. Tyle że palnik przestawia sie na 35mm rozsyłu światła.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinez Zobacz posta
    Niekoniecznie o to mi chodziło. W niektórych warunkach możesz mieć i 100 % dobrze naświetlonych zdjęć, w innych na bieżąco będziesz musiał kompensować siłę błysku. Przepraszam za określenie, ale jeśli szukałeś aparatu, w którym wszystko ustawi się samo, a Ty tylko będziesz naciskać spust migawki, to zmień puszkę na jakiegoś kompakta.
    No trochę jednak chciałbym się pobawić . Jednak rozrzut wyników był zastanawiający (podkreślam: to moje pierwsze doświadczenia z lampami - nie mam do czego się odnieść, dla teog szukam wsparcia merytorycznego u doświadczonych kolegów).
    jedno musze przyznać - rozrzut pojawia się głównie przy głowicy ustawionej pionowo z wysuniętym odbłyśnikiem. Zachodzi tutaj następująca prawidłowość:
    * krótka ogniskowa (~20) - zdjęcia powtarzalnie prześwietlone,
    * średnia ogniskowa (~50) - prawidłowe naświetlenie,
    * długa ogniskowa (~100) - zdjęcia regularnie niedoświetlone.
    Robiłem to na priorytecie czasu, P, oraz AUTO.
    Dodatkowo średnio raz na dziesięć ujęć lampa nie wyzwala błysku mimo gotowości (efekt: czarny kadr)

Domyślnie

Może baterie/akumulatorki nie dają rady?

Strona 57 z 69 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów