Close

Strona 18 z 41 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 408

Domyślnie

Witam
    Przeczytałam wszystkie posty i nie znalazłam odpowiedzi za pytanie D5000 czy D3100,wszyscy polecają D90 a mnie na niego zwyczajnie nie stać.Pojechałam dziś do MM kupić D5000 a tam mi zaproponowano D3100 i teraz nie wiem czy po prostu chcieli mi go wcisnąć czy naprawde jest lepszy.Dodam że jestem zupełnym amatorem i aktualnie posiadam olympusa C-25.Proszę o poradę.

Domyślnie

w jakich warunkach planujesz robic zdjecia?
    chcesz je robic w egipskich ciemnosciach czy w 'normlanych' warunkach?
    d3100 ma akceptowalny szum do iso 1600 (tzn robi 'ladne' zdjecia, potem są całe w kolorowych kropkach, które bardzo przeszkadzaja),
    wiec jezeli bedziesz robila zdjecia w najciemniejszych warunkach 'pokój z lampą', to przy zakupie obiektywu 35mm 1.8 za 800 zł, d3100 z dołączonym do zestawu obiektywem bedzie dla ciebie idealnym wyborem.

kupując w najtanszych sklepach zaplacisz w sumie koło 3400 (800 + 2600).
    zauwaz jednak, ze kupujac d90 bez obiektywu w zestawie i - osobno - obiektyw 35mm 1.8, to zaplacisz w sumie koło 3300 (800 + 2500).

d90 daje ci lepsza jakosc zdjec przy wyzszym iso (co oznacza ze mozesz zrobic zdjecie w ciemniejszym pomieszczeniu niz gdybys robila zdjecie d3100), a przede wszystkim najwieksza zaleta d90 jest jego górny wyswietlacz - dzieki temu mogła zmieniac ustawienia nie patrzac na 'duzy' wyswietlacz z tyłu ekranu, co jest duzo wygodniejsze.

pytanie wiec brzmi - czy potrzebujesz obiektyw z zoomem (ktory z d3100 dostajesz w zestawie), czy go nie potrzebujesz. wdłg mnie(i wielu innych fotografów) zoom jest nie potrzebny, bo zdjęcie mozesz sobie 'przyblizyc' czy 'oddalić' po prostu chodząc do przodu czy to tyłu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez infrared Zobacz posta
    w jakich warunkach planujesz robic zdjecia?
    chcesz je robic w egipskich ciemnosciach czy w 'normlanych' warunkach?
    d3100 ma akceptowalny szum do iso 1600 (tzn robi 'ladne' zdjecia, potem są całe w kolorowych kropkach, które bardzo przeszkadzaja),
    wiec jezeli bedziesz robila zdjecia w najciemniejszych warunkach 'pokój z lampą', to przy zakupie obiektywu 35mm 1.8 za 800 zł, d3100 z dołączonym do zestawu obiektywem bedzie dla ciebie idealnym wyborem.

kupując w najtanszych sklepach zaplacisz w sumie koło 3400 (800 + 2600).
    zauwaz jednak, ze kupujac d90 bez obiektywu w zestawie i - osobno - obiektyw 35mm 1.8, to zaplacisz w sumie koło 3300 (800 + 2500).

d90 daje ci lepsza jakosc zdjec przy wyzszym iso (co oznacza ze mozesz zrobic zdjecie w ciemniejszym pomieszczeniu niz gdybys robila zdjecie d3100), a przede wszystkim najwieksza zaleta d90 jest jego górny wyswietlacz - dzieki temu mogła zmieniac ustawienia nie patrzac na 'duzy' wyswietlacz z tyłu ekranu, co jest duzo wygodniejsze.

pytanie wiec brzmi - czy potrzebujesz obiektyw z zoomem (ktory z d3100 dostajesz w zestawie), czy go nie potrzebujesz. wdłg mnie(i wielu innych fotografów) zoom jest nie potrzebny, bo zdjęcie mozesz sobie 'przyblizyc' czy 'oddalić' po prostu chodząc do przodu czy to tyłu.
    widzę że kolega już miał okazję zrobić kilka zdjęć D3100 i opisuje pierwsze wrażenia. Obiektyw z zoomem też nie jest potrzebny można przecież czasem "chodzić do przodu czy to tyłu" szczególnie polecam w bagnistym terenie lub gdy chcemy sfotografować np żaglówkę na jeziorze przecież zawsze możemy podejść kawałek.
    nieźle
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Ja bym chyba wybrał jednak D5000. Powód- sprawdzony sprzęt swietnie radzący sobie w wielu sytuacjach. Matryca jest rewelacyjna pomimo swego wieku. Wykręcam ISO 2500 i nie ma problemu z szumem (nie aż tak żeby raził). Oczywiście jak jest możliwość, to warto dołożyć do D90 z racji silnika, gripu, i CLSu- reszta dla mnie bez większego znaczenia.
    Polecam obiektyw 18-105 bo to bardzo dobrej jakosci, tanie i uniwersalne szkło, które zawsze się przyda.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Pomimo że D5k i D90 to ta sama matryca, to D90 ma lepsze odszumianie. D5000 miałem, D90 mam i to 2 sztuki i chodzi zdecydowanie lepiej na wysokim ISO. Z resztą, D90 to już sprzęt z wyzszej półki gwarantujący znacznie wyższą wytrzymałosć migawki niż D5k.

A ISO 2500 to bym się nie bał jedynie na D700. Maxem ISO dla mnie jest 1600. Może i jestem szumofobem, do druku szum cześciowo "znika", znaczy że nie widać go tak mocno jak na ekranie komputera.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    D90 ma lepsze odszumianie.
    Z resztą, D90 to już sprzęt z wyzszej półki gwarantujący znacznie wyższą wytrzymałosć migawki niż D5k.
    1. odczucia względne
    2. bzdury totalne d5k ma taką samą żywotność migawki jak d90

próbujesz się dowartościować czy coś ?

Domyślnie

Nie, wiekszosć wypowiadających się w tym wątku właśnie dowartosciowuje się "wyzszością" D5k od D90. Wychodzi tutaj, że D90 to zupełnie niepotrzebny model, bo to niby to samo co D5k. A że ja jeden wyłamałem się z tej opinii to juz widze koledze nie pasuje.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

hehe czyli jednak emocjonalnie traktujesz

sprzęt w stopce albo śmierć

ale widzę ze kolega już stoi wyżej i jest pro z d90 gdzie my tam biedni z d5000 do Ciebie ..

fakt pozostaje faktem bzdury popisałeś zostałeś poprawiony skul ogon albo pisz poprawnie
    EOT

Domyślnie

Pomimo że D5k i D90 to ta sama matryca, to D90 ma lepsze odszumianie. D5000 miałem, D90 mam i to 2 sztuki i chodzi zdecydowanie lepiej na wysokim ISO. Z resztą, D90 to już sprzęt z wyzszej półki gwarantujący znacznie wyższą wytrzymałosć migawki niż D5k.
    wyższą wytrzymałość migawki??? aż sprawdziłem specyfikację na stronie Nikona. i tak:
    D3100 - 100 000 cykli
    D5000 - 100 000 cykli

No chyba że masz jakieś inne dane, prosto od inżynierów Nikona

A ISO 2500 to bym się nie bał jedynie na D700. Maxem ISO dla mnie jest 1600. Może i jestem szumofobem, do druku szum cześciowo "znika", znaczy że nie widać go tak mocno jak na ekranie komputera.
    I na D90 i na D5000 Iso 2500 jest używalne.

A w D700 używalne jest 4000-5000 a i 6400 robię, czasem także 12800 się zdarzy i klienci są zadowoleni
    Nikon FX

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sokolniki Las

Domyślnie

NIE MA CO DOPŁACAĆ? Ergonomia, wielkosć puchy, klawiszologia, 5 FPS, normalny grip ze sterowaniem, miliard wiecej ustawień jak d5k/d3k, CLS i wiele wiecej.

Aż mi dech zapiera. Użytkowałem D3000 przez 5 miesiećy, D5000 przez 2 miesiące, ale D90 nie zastąpią nawet 2 te korpusy razem.
    Moim skromnym zdaniem nawet nie ma co porównywać tych dwóch korpusów.
    Wszak lustrzanek nie kupuje się po to, by kręcić filmy, tylko żeby robić zdjęcia. Owszem, przydatna funkcja, ale...
    Ja dałem ciała, bo tydzień po kupnie D3000 wyszedł D3100...

Strona 18 z 41 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów