Szukaj
stoję przed wyborem dysku zewnętrznego na backup i mam pytanie , mam nadzieje że doradzicie , czy opłaca się dokładać do dysku z dodatkowym interfejsem FireWire ? nie posiadam złącza esata a tylko usb 2,0 i firewire
Firewire ma według mnie przewagę wtedy, gdy chcesz podczas zapisu bardzo namiętnie pracować na komputerze. Albo korzystać z kolejnego USB. Przy samej jednokierunkowej archwizacji nie będzie według mnie jakiejś kolosalnej różnicy. Jakaś tam różnica w prędkości, ale to zwykle nie gra roli. Co innego e-sata i tu już rzeczywiście będzie różnica, ponieważ powinno dać się komfortowo pracować z takiego dysku, na przykład w edytorach graficznych, czy wideo.
doczytałem że firewire 800 jest tylko w applach i w związku z brakiem dostępności WD MY BOOK 2 w dobrej cenie zamówiłem polecany tu Samsung Story
Czy pod złącze esata mogę podłączyć kabelkiem sata zwykły dysk np. mój WD 1Tb 5400obr (ale całkiem szybki)
Dysk oczywiście gdzieś tam zasilany.
D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl
a coś z Welland ?
D610 D70 N80-200/2,8 P200/4 N102/2,5 Taku55/1,8 ~135 N18-70, Pixma IP4700+OCP tetenal photo silk & fomei nano pearl
A co sądzicie o tym zestawie ?
MarcinWilk
mswilk sory że dopiero teraz ale już odpowiadam, dysk sprawuje się dobrze , chociaż nie jest on zbyt często używany , robię beckup danych raz na dwa tygodnie , po czym przenoszony jest w "bezpieczne" miejsce. Na chwile obecną nie zauważyłem aby działo się z nim coś dziwnego.
Skontaktuj się z nami