Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Wątek: d80 vs k10

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    krzyto - co do karty, nie jest to moje widzimisię lub snobizm, tylko zdrowy rozsądek. Jestem krakowskim centusiem, nienawidzę wywalać pieniędzy w błoto ale bardzo dobra karta z oprogramowaniem wartym 99$ gratis to moim zdaniem doskonała okazja.

Co do WB - kilka lat temu używałem E10 i jego WB pozostawiał wiele do życzania. Nie rzucało się to może zbytnio w oczy, bo wysycenie kolorów nie było tam specjalnie duże.

Przetwarzanie masowe w PS jest dziecinnie proste:
    - otwierasz jpg
    - w palecie Actions włączasz "new action", "ok" - utworzona zostaje nowa akcja, w palecie zapala się czerwona kontrolka nagrywania
    - wykonujesz korektę zdjęcia - w tym czasie program "nagrywa" wszystkie twoje czynności
    - po dokonaniu korekty naciskasz "stop" (kwadracik na dole palety Actions), nowa akcja zostaje utworzona

- teraz otwierasz File>Automate>Batch
    - w "Play" ustawiasz w dolnym okienku swoją właśnie utworzoną akcję (powinna pojawić się domyślnie)
    - w "Source" wybierasz folder zawierający jpgi do przetworzenia
    - w "Destination" - Save and Close, ok

i to cała filozofia

Czornyj, wielkie dzięki za instruktaż - mam nadzieję, że w polskojęzycznym PS CS2 znajdę odpowiedniki tych angielskich terminów.
    Co do programu Capture One, to mam wersję PRO 3.7.3 (jest to chyba najnowsza wersja). Kłopot w tym, że nie widzi NEFów.

Pozdrawiam
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie

NEF-y z D80 widzi 3.7.6

W polskiej wersji to będzie o ile pamiętam jakoś tak:
    - otwierasz jpg
    - w palecie Akcje włączasz "Nowa akcja", "ok" - utworzona zostaje nowa akcja, w palecie zapala się czerwona kontrolka nagrywania
    - wykonujesz korektę zdjęcia - w tym czasie program "nagrywa" wszystkie twoje czynności
    - po dokonaniu korekty naciskasz "stop" (kwadracik na dole palety Actions), nowa akcja zostaje utworzona

- teraz otwierasz Plik>Automatyzuj>Przetwarzanie wsadowe
    - Na górze ustawiasz w dolnym okienku swoją właśnie utworzoną akcję (powinna pojawić się domyślnie)
    - w "źródło" wybierasz folder zawierający jpgi do przetworzenia
    - w "cel" - zapisz i zamknij, ok
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 01-02-2007 o 11:53

Domyślnie

Jedno uzupełnienie tylko - mozesz zapisać w trakcie przetwrarzania wsadowego jako inny format - np. TIFF, co pozwoli ograniczyć straty jakosci, jezeli potem zdjęcia będą miały być obrabiane w inny sposób.

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Jedno uzupełnienie tylko - mozesz zapisać w trakcie przetwrarzania wsadowego jako inny format - np. TIFF, co pozwoli ograniczyć straty jakosci, jezeli potem zdjęcia będą miały być obrabiane w inny sposób.

Pozdrawiam
    Erie
    Jeszcze raz dziękuję - Tobie Erie i Czornemu.
    To co ma być do druku cyfrowego zawsze zapisuję jako TIFF, konwerując przed tym na cmyk. Później już tylko corel.

Pozdrawiam
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie

Ja tam wolę pracować w RGB, a dopiero na koniec przekonwertować na CMYK pod konkretna maszynę. Po pierwsze szybciej - bo każdy piksel jest opisany 3 bajtami (RGB) zamiast 4 (CMYK) a i sam PS/ Corel nie musi tego konwetowac w locie do wyswietlania, po drugie część filtrów nie działa na CMYKu, po trzecie i tak na ekranie jest widoczny RGB a nie CMYk i proof na ekranie jest tylko pewnym przybliżeniem, a po czwarte - jak już robię konwersję pod konkretną maszynę to mam lepszą jakość potem, a często się zdarza, że klient zmienia sobie drukarnię, bo "gdzieś tam jest 2 grosze taniej", a dodatkowo to jest drukarnia kumpla i cośtam itd.

Pozdrawiam
    Erie

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Ja tam wolę pracować w RGB, a dopiero na koniec przekonwertować na CMYK pod konkretna maszynę. Po pierwsze szybciej - bo każdy piksel jest opisany 3 bajtami (RGB) zamiast 4 (CMYK) a i sam PS/ Corel nie musi tego konwetowac w locie do wyswietlania, po drugie część filtrów nie działa na CMYKu, po trzecie i tak na ekranie jest widoczny RGB a nie CMYk i proof na ekranie jest tylko pewnym przybliżeniem, a po czwarte - jak już robię konwersję pod konkretną maszynę to mam lepszą jakość potem, a często się zdarza, że klient zmienia sobie drukarnię, bo "gdzieś tam jest 2 grosze taniej", a dodatkowo to jest drukarnia kumpla i cośtam itd.

Pozdrawiam
    Erie

Pozdrawiam
    Erie
    No ja też obrabiam w RGB (w poprzednim poście napisalem o tym w skrótowym uproszczeniu) bo jak mówią "w cmyku kolory dostają po garach" - chodzi o wyświetlanie na monitorze RGB. Dobrze by było mieć drugi monitor - cmykowy. No ale on trochę kosztuje.

Pozdrawiam
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie Co wybrać?!

Ja właśnie zastanawiam się pomiędzy D80 a K10D. I tak mam mieszane uczucia. Nie wiem co wybrać.
    Czy mógł by mi ktoś pomóc z wyborem? Czytałem masę testów na przeróżnych stronach i cały czas nie wiem, który wybrać.
    [a tak poza tym to czy mógł by ktoś zaproponować mi jakieś szkła do kompletu?]

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów