Szukaj
D80 + 18-200 VR + SB-800
NEF-y z D80 widzi 3.7.6
W polskiej wersji to będzie o ile pamiętam jakoś tak:
- otwierasz jpg
- w palecie Akcje włączasz "Nowa akcja", "ok" - utworzona zostaje nowa akcja, w palecie zapala się czerwona kontrolka nagrywania
- wykonujesz korektę zdjęcia - w tym czasie program "nagrywa" wszystkie twoje czynności
- po dokonaniu korekty naciskasz "stop" (kwadracik na dole palety Actions), nowa akcja zostaje utworzona
- teraz otwierasz Plik>Automatyzuj>Przetwarzanie wsadowe
- Na górze ustawiasz w dolnym okienku swoją właśnie utworzoną akcję (powinna pojawić się domyślnie)
- w "źródło" wybierasz folder zawierający jpgi do przetworzenia
- w "cel" - zapisz i zamknij, ok
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 01-02-2007 o 11:53
Jedno uzupełnienie tylko - mozesz zapisać w trakcie przetwrarzania wsadowego jako inny format - np. TIFF, co pozwoli ograniczyć straty jakosci, jezeli potem zdjęcia będą miały być obrabiane w inny sposób.
Pozdrawiam
Erie
szkoda, że to już nie to samo forum...
Ja tam wolę pracować w RGB, a dopiero na koniec przekonwertować na CMYK pod konkretna maszynę. Po pierwsze szybciej - bo każdy piksel jest opisany 3 bajtami (RGB) zamiast 4 (CMYK) a i sam PS/ Corel nie musi tego konwetowac w locie do wyswietlania, po drugie część filtrów nie działa na CMYKu, po trzecie i tak na ekranie jest widoczny RGB a nie CMYk i proof na ekranie jest tylko pewnym przybliżeniem, a po czwarte - jak już robię konwersję pod konkretną maszynę to mam lepszą jakość potem, a często się zdarza, że klient zmienia sobie drukarnię, bo "gdzieś tam jest 2 grosze taniej", a dodatkowo to jest drukarnia kumpla i cośtam itd.
Pozdrawiam
Erie
Pozdrawiam
Erie
szkoda, że to już nie to samo forum...
D80 + 18-200 VR + SB-800
Ja właśnie zastanawiam się pomiędzy D80 a K10D. I tak mam mieszane uczucia. Nie wiem co wybrać.
Czy mógł by mi ktoś pomóc z wyborem? Czytałem masę testów na przeróżnych stronach i cały czas nie wiem, który wybrać.
[a tak poza tym to czy mógł by ktoś zaproponować mi jakieś szkła do kompletu?]
Skontaktuj się z nami