Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: d80 vs k10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    "Ale z drugiej strony po co się czepiać jak wiadomo o co chodzi? A może o to, że w ogóle ośmieliłem się prosić o porównanie chołubionego na tym forum d80"

Tez uwazam, ze kolega niezbyt dokladnie czytal

"Jakbys uwazniej poczytał to wcale D80 nie jest "chołubiony", bo takze uzytkownicy wytykaja mu jego minusy itp..."

Ba, szczegolnie uzytkownicy innych modeli, a juz wyjatkowo "z nizszej polki" (oczywiscie nie wszyscy, niektorym trzeba przyznac zdroworozsadkowa neutralnosc i chwala im za to).
    Najlepsze jest to, ze autor tego tematu dalej pisze, ze sam jest swiezo upieczonym posiadaczem D50... Troche zastanawiajace dlaczego wiec nie napisal tematu D50 vs K100D (ktory to jest bardzo fajny w tej półce cenowej), tylko zakłada temat D80 vs K10D (do tego w niezbyt do tego przeznaczonym dziale)....

Domyślnie

A co ciekawe, K10D jako jedyny (oprocz posiadanego D80) zwrocil moja uwage
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja odniosłem i odnosze troche inne wrazenia. Fakt, klimat tam specyficzny, ale wlasnie bardzo fajny i wcale nie trzeba dlugo czekac by otrzymac pomoc. Na dodatek ludzie sa bardzo mili i mozna sobie pogadac na PW czy GG.
    Kazdy ludzi inne klimaty. Mi tam klimat bardzo sie podoba i wolalbym, zeby tu bylo podobnie
    Nie odkrywam Ameryki pisząc, że na wszystkich forach hobbystycznych jest dużo czczej gadaniny i teoretyzowania. To nikonowskie forum też nie jest od tego wolne. Na przykład dziś prym wiódł tu wątek "czyszczenie matrycy - japoński film instruktażowy". Na klasycznego polaka coś takiego działa jak magnes - nagle znalazło się wielu użytkowników cyfrowych lustrzanek chcących, przynajmniej w forumowych deklaracjach (ale nie tylko), przetrzeć matryce swoich ukochanych puszek (chodzi o sprzęt foto ) patyczkami do sushi, owiniętymi w jakiś papier podobny do chusteczek higienicznych, zwilżony jakimś płynem - tak, jak na filmie czyni to skośnooka serwisantka. Jedna z forumowiczek zadaklarowała nawet chęć zakupu większej ilości alkoholowego preparatu (bodajże w miksie z eterem) - być może chce się w nim wykąpać razem z cyfrakiem. Okazywany w tym wątku apetyt na inwazyjne czyszczenie matryc lustrzanek domowym sposobem kłóci się z wypowiedziami w innych wątkach, w których - z daleko posuniętą ostrożnością - sugeruje się jedynie pneumatyczną ingerencję we wnętrze korpusu.
    Na szczęście jesteśmy Polakami i zazwyczaj więcej gadamy niż czynimy, a więc nikonowskiemu serwisowi roboty z powodu tego filmiku chyba za wiele nie przybędzie.

To forum odwiedziłem z jednego, jedynego powodu - mój D80 ma kiepską automatykę balansu bieli (przynajmniej w porównaniu ze starym Olympusem E-20). Później dopytywałem o program, który mógłby automatycznie skorygować kolorystykę serii zdjęć w oparciu o wzorzec jednej fotki. Wówczas któryś moderator-mądrala odpowiedział, że taki program to chyba tylko w Erze mają.
    Następnie liczyłem na bardzo konkretną pomoc w zainicjowanym przez kogoś temacie "Jaka karta pamięci do D80". Co jak co, ale szybkość poszczególnych kart we współpracy z danym aparatem daje się ocenić empirycznie. Otóż nic z tego, tu znów androny: "dla mnie prędkość wystarcza", "się super spisuje" itp. Kiedy poprosiłem o pomoc bazując na praktycznym konkrecie (załączyłem fotkę) - zero reakcji. Rozumiem, że dla wielu entuzjaztów sprzętu foto to (i każde inne fotograficzne) forum jest afrodyzjakiem, że niektórzy w przerwach pomiędzy kolejnymi postami głaszczą swoje plastikowe puszki i szkła, ale niechaj to służy czemuś praktycznemu.
    Pozdrawiam.
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie

krzyto, duzo prawdy w tym co piszesz. Ale kto by sie tym wszytskim przejmował...
    Na kazdym forum mozna sie czegos dowiedziec, posmiac sie, poznac ludzi uzytkujacy dany przedmiot, ktorego forum dotyczy (auto, aparat itd...)
    Przeciez nikt powazny nie bedzie dokonywał zakupu czegokolwiek tylko na podstawie (czesto subiektywnych) ocenach innych). To ma tylko pomoc, ale wcale nie musi, jak sam zauwazyles

Domyślnie

Krzyto, dla mnie bomba

a tak na marginesie, moje karty mi wystarczaja, moze poza ich iloscia

Pozdro
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzyto Zobacz posta
    Nie odkrywam Ameryki pisząc, że na wszystkich forach hobbystycznych jest dużo czczej gadaniny i teoretyzowania. To nikonowskie forum też nie jest od tego wolne. Na przykład dziś prym wiódł tu wątek "czyszczenie matrycy - japoński film instruktażowy". Na klasycznego polaka coś takiego działa jak magnes - nagle znalazło się wielu użytkowników cyfrowych lustrzanek chcących, przynajmniej w forumowych deklaracjach (ale nie tylko), przetrzeć matryce swoich ukochanych puszek (chodzi o sprzęt foto ) patyczkami do sushi, owiniętymi w jakiś papier podobny do chusteczek higienicznych, zwilżony jakimś płynem - tak, jak na filmie czyni to skośnooka serwisantka. Jedna z forumowiczek zadaklarowała nawet chęć zakupu większej ilości alkoholowego preparatu (bodajże w miksie z eterem) - być może chce się w nim wykąpać razem z cyfrakiem. Okazywany w tym wątku apetyt na inwazyjne czyszczenie matryc lustrzanek domowym sposobem kłóci się z wypowiedziami w innych wątkach, w których - z daleko posuniętą ostrożnością - sugeruje się jedynie pneumatyczną ingerencję we wnętrze korpusu.
    Na szczęście jesteśmy Polakami i zazwyczaj więcej gadamy niż czynimy, a więc nikonowskiemu serwisowi roboty z powodu tego filmiku chyba za wiele nie przybędzie.

To forum odwiedziłem z jednego, jedynego powodu - mój D80 ma kiepską automatykę balansu bieli (przynajmniej w porównaniu ze starym Olympusem E-20). Później dopytywałem o program, który mógłby automatycznie skorygować kolorystykę serii zdjęć w oparciu o wzorzec jednej fotki. Wówczas któryś moderator-mądrala odpowiedział, że taki program to chyba tylko w Erze mają.
    Następnie liczyłem na bardzo konkretną pomoc w zainicjowanym przez kogoś temacie "Jaka karta pamięci do D80". Co jak co, ale szybkość poszczególnych kart we współpracy z danym aparatem daje się ocenić empirycznie. Otóż nic z tego, tu znów androny: "dla mnie prędkość wystarcza", "się super spisuje" itp. Kiedy poprosiłem o pomoc bazując na praktycznym konkrecie (załączyłem fotkę) - zero reakcji. Rozumiem, że dla wielu entuzjaztów sprzętu foto to (i każde inne fotograficzne) forum jest afrodyzjakiem, że niektórzy w przerwach pomiędzy kolejnymi postami głaszczą swoje plastikowe puszki i szkła, ale niechaj to służy czemuś praktycznemu.
    Pozdrawiam.
    Naprawdę mi przykro, ale sam ukręciłeś bicz na własną d... robiąc zdjęcia w jpg - nic w takim wypadku nie podciągnie ci tego z automatu, albo efekty będą mizerne. Nawet w NEF automatyczne korygowanie balansu bieli jest średnio skuteczne, chyba że były stałe warunki oświetleniowe (na co w przypadku pracy przy świetle mieszanym ciężko raczej liczyć).

Co do kart, to najlepiej kup Sandiska z darmowym konwerterem C1 - będziesz miał szybką niezawodną kartę, i szybki konwerter, który idealnie się nadaje do poprawiania WB.

Domyślnie

Krzyto nie masz racji - wynika to chyba z nieuwagi podczas czytania. Ta użytkowniczka czyściła już z powodzeniem swoją puszkę metodą jak to określiłeś inwazyjną. Co do skośnookiej serwisantki to raczej nie są to patyczki do sushi owinięte chusteczką higieniczną, proponuję równiez przejść się do serwisu i zobaczyć jak tam czyszczą filtr matrycy - mocno się zdziwisz.

Co do automatyki korekcji WB na JPG odpowiedziano Ci że mozesz zrobić sobie makro, ale z doświadczenia które wynikło z wielu miesięcy/ lat pracy paru osób które się tam między innymi wypowiedziały wynika że zadowalającego efektu nie uzyskasz. Karta pamieci do ... - zlituj się i wpisz ten temat w wyszukiwarce - znów zdziwienie ile razy ten temat był poruszany. Nie dziw się zatem że odpowiedzi udzielali Ci entuzjaści w formie "ta a ta karta mi wystarcza", inne osoby unikają po prostu takich watków.

Poza ty insynuowanie że jesteśmy onanistami sprzętowymi - no cóz, może każdy z nas jest w jakimś stopniu, jednak troszkę przesadzaz chyba.

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Co do kart, to najlepiej kup Sandiska z darmowym konwerterem C1 - będziesz miał szybką niezawodną kartę, i szybki konwerter, który idealnie się nadaje do poprawiania WB.
    Moglbym prosic o wyjasnienie znaczenia i działania tego konwertera C1? O co chodzi? Chyba, ze to jakis żart

Domyślnie

Moglbym prosic o wyjasnienie znaczenia i działania tego konwertera C1? O co chodzi? Chyba, ze to jakis żart
    nie znam się ale zapewne chodziło Czornemu o programik do "wywoływania" raw-ów

Domyślnie

nie żart tylko bardzo dobra rada

C1 = Capture One LE = program do "wywoływania" i obróbki plików RAW z różnych aparatów, w tym D80. jest dołączany do kart SanDiska Extreme III
    pozwoli Ci łatwo korygować WB

zanim kupisz możesz go pobrać ze strony producenta i testować za darmo 15 lub 30 dni
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów