Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: d80 vs k10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    nie żart tylko bardzo dobra rada

C1 = Capture One LE = program do "wywoływania" i obróbki plików RAW z różnych aparatów, w tym D80. jest dołączany do kart SanDiska Extreme III
    pozwoli Ci łatwo korygować WB

zanim kupisz możesz go pobrać ze strony producenta i testować za darmo 15 lub 30 dni
    Extreme III jest jednak sporo drozsze niz II, ja raczej wezme 1GB Extreme II. Dzieki za wyjasnienie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Naprawdę mi przykro, ale sam ukręciłeś bicz na własną d... robiąc zdjęcia w jpg - nic w takim wypadku nie podciągnie ci tego z automatu, albo efekty będą mizerne. Nawet w NEF automatyczne korygowanie balansu bieli jest średnio skuteczne, chyba że były stałe warunki oświetleniowe (na co w przypadku pracy przy świetle mieszanym ciężko raczej liczyć).

Co do kart, to najlepiej kup Sandiska z darmowym konwerterem C1 - będziesz miał szybką niezawodną kartę, i szybki konwerter, który idealnie się nadaje do poprawiania WB.
    Co to znaczy, że robiąc zdjęcia w jpg "nic nie podciągnie ci z tego automatu" i że focąc w tym formacie (czyli w jpg) kręcę na siebie bicz? Kupując nikona D80, wyprodukowanego 6 lat po moim poprzednim cyfraku (Oly E-20), byłem w 100% pewien, że w każdym calu nikon przewyższy oly - a w automatyce WB będzie przynajmniej równorzędny. Otóż ta automatyka w nikosiu jest kiepska. I nie chodzi o to, że działa różnie - raz na niebiesko, raz na żółto. Już pisałem o tym w innym wątku. W każdych warunkach mój D80 na auto WB daje dominantę mieszanki niebieskiego i purpury. Gdy w ustawieniach auto skorygowałem z zera na "-1", zdjęcia wychodzą "cieplejsze", ale z dominantą czerwieni. Dlatego dopytywałem o program, który mógłby jednolicie z tej czerwieni całą serię (np. wszystkie zdjęcia z danego folderu) "oczyścić". Skoro piszesz też, że i w NEF-ach ze skutecznością korekcji może być różnie, to albo waść powinieneś zgasić tu światło i dać sobie spokój z firmą o nazwie Nikon, albo przynajmniej próbować coś poradzić.

Fotografuję głównie w formacie jpg - wiem, że na specjalistycznym forum nie powinno się do "czegoś takiego" przyznawać. W PS-ie jakoś radzę sobie z przekolorowaniem "fundowanym" przez nikona, ale trochę czasu muszę na to tracić. W każdym razie klientów jeszcze mam Co do zleceń, to z wielkoformatowymi grafikami do czynienia nie mam - max format A3 SR na DocuColor 250, przy czym pojedyncza fotka nie przekracza A4. Odpowiednio obrobiony jpg z D80 spoko wystarczy - wszak w poligrafii jest tylko 300 dpi.

Teraz sprawa karty pamięci. Kolego moderatorze, nie chodzi mi o to, co "najlepiej" - bo najlepiej to leżeć w słońcu na Kubie, póki jeszcze Fidel żyje. We wzmiankowanej w poprzednim poście prośbie (sformułowanej w wątku dot. kart do D80) napisałem o co mi konkretnie chodzi, podpierając się zdjęciem, którym wystarczająco dobitnie - a nie jak większość tylko w czczej pisaninie - uzasadniłem potrzebę robienia niekiedy zdjęć w seriach. No więc mój D80 z każdą z kart "noname", których posiadania się nie wstydzę, jest w stanie zrobić tylko 5 fotek w jednej serii w NEF. W formacie jpg strzela więcej niż mi potrzeba, a potrzeba mi 9-10. W przypadku takich (jak załączyłem do wypowiedzi w tamtym wątku) montowanych fotek, NEF muszę polubić, bo fotomontaż robię techniką "pixel in pixel", a jpg z powodu stratności jej nie sprzyja. Poza tym w ślubnych fotoksiążkach ujęcia w tym stylu mają być na "rozkładówkach" a więc mieć format A3. Jeśli ktoś z posiadaczy markowych kart, czyli tych "ultra+cośtam", mógłby swoim nikonem D80 zrobić test i strzelić serię nef-ów (AF wyłączony), to będę wdzięczny. Ciekawe, czy da się zrobić więcej niż 5 fotek w jednej serii?
    Pozdrawiam.
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie

Na dpreview.com piszą, że D80 w serii robi 6 RAWów / 23 JPEGów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorzak Zobacz posta
    Na dpreview.com piszą, że D80 w serii robi 6 RAWów / 23 JPEGów.
    No i takie same wartości podane są w instrukcji obsługi D80, z zaznaczeniem "wszystkie wartości mają charakter przybliżony". Mój D80, z każdą z trzech noname kart strzela 5 RAWów w serii, a w trybie jpg fine z jednogigówkami jakiejś firmy "TEKQ" tylko 10, a dwugigówką nomame aż 50 w jednej serii.
    W ostatnim wątku dot. kart pamięci nie zadałem pytania z użyciem najpowszechniej używanych na forach fotograficznych określeń - która karta "lepsza, najlepsza, wystarczająca", zapytałem o konkrety: ile RAWów a ile JPGów D80 z daną kartą "ultra+cośtam" jest w stanie w jednej serii strzelić. Tak skonkretyzowane pytania zapewne nie są popularne na forum, bo uniemożliwiają użycie cytowanych wyżej określeń, ale spodziewałem się, że ktoś zechce zrobić taki test. Sprzęt kupuję kierując się przesłankami jego praktyczności a nie reklamą i snobizmem, przy czym jedna reklama ma tu rację bytu; "po co przeplacać skoro twój proszek (w tym przypadku karta) daje takie same efekty.
    Pozdrawiam
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzyto Zobacz posta
    Co to znaczy, że robiąc zdjęcia w jpg "nic nie podciągnie ci z tego automatu" i że focąc w tym formacie (czyli w jpg) kręcę na siebie bicz? Kupując nikona D80, wyprodukowanego 6 lat po moim poprzednim cyfraku (Oly E-20), byłem w 100% pewien, że w każdym calu nikon przewyższy oly - a w automatyce WB będzie przynajmniej równorzędny. Otóż ta automatyka w nikosiu jest kiepska. I nie chodzi o to, że działa różnie - raz na niebiesko, raz na żółto. Już pisałem o tym w innym wątku. W każdych warunkach mój D80 na auto WB daje dominantę mieszanki niebieskiego i purpury. Gdy w ustawieniach auto skorygowałem z zera na "-1", zdjęcia wychodzą "cieplejsze", ale z dominantą czerwieni. Dlatego dopytywałem o program, który mógłby jednolicie z tej czerwieni całą serię (np. wszystkie zdjęcia z danego folderu) "oczyścić". Skoro piszesz też, że i w NEF-ach ze skutecznością korekcji może być różnie, to albo waść powinieneś zgasić tu światło i dać sobie spokój z firmą o nazwie Nikon, albo przynajmniej próbować coś poradzić.
    Krzyto już napisano, że mozesz sobie zrobić makro choćby w photoshopie, które ci odejmie np. 1% czerwonego dla wszystkich zdjęć w folderze. Problem w tym, że to wcale niekoniecznie da dobre rezultaty - np. okaże się ze 30% zdjęć powinno mieć odjęte nie 1% a 2%, a 20% zdjęć jeszce powinno mieć odjęte 1% żółtego, a 10% zdjęć tego czerwonego ma za dużo o 4% itd. Wynika to ze zmiennych warunków oświetleniowych - przy kontrolowanych warunkach podczas pracy w studio można używać stałych korekt, w przypadku jednak zdjęć z imprezy... uuuu to już troszkę inna sprawa. Dodatkowo każda zmiana dokonana na pliku JPG związana jest z jego otwarciem, korektą i ponownym zapisem, co powoduje pogorszenie jakości - a) z powodu operowania na skompresowanym materiale, b) z powodu ponownej kompresji przy zapisie.

Fotografuję głównie w formacie jpg - wiem, że na specjalistycznym forum nie powinno się do "czegoś takiego" przyznawać.
    Nie przesadzaj i nie prowokuj - dużo osób na tym "specjalistycznym forum" robi fotki w JPG, ale najpierw np. poustawiali sobie parametry pracy aparatu tak aby wychodzące z puszeczki JPGi im odpowiadały.

W PS-ie jakoś radzę sobie z przekolorowaniem "fundowanym" przez nikona, ale trochę czasu muszę na to tracić. W każdym razie klientów jeszcze mam Co do zleceń, to z wielkoformatowymi grafikami do czynienia nie mam - max format A3 SR na DocuColor 250, przy czym pojedyncza fotka nie przekracza A4. Odpowiednio obrobiony jpg z D80 spoko wystarczy - wszak w poligrafii jest tylko 300 dpi.
    No to skoro radzisz sobie w PSie to wiesz że możesz sobie zrobić makro i przekolorować wiele zdjęć za jednym zamachem.

Teraz sprawa karty pamięci. Kolego moderatorze, nie chodzi mi o to, co "najlepiej" - bo najlepiej to leżeć w słońcu na Kubie, póki jeszcze Fidel żyje. We wzmiankowanej w poprzednim poście prośbie (sformułowanej w wątku dot. kart do D80) napisałem o co mi konkretnie chodzi, podpierając się zdjęciem, którym wystarczająco dobitnie - a nie jak większość tylko w czczej pisaninie - uzasadniłem potrzebę robienia niekiedy zdjęć w seriach. No więc mój D80 z każdą z kart "noname", których posiadania się nie wstydzę, jest w stanie zrobić tylko 5 fotek w jednej serii w NEF. W formacie jpg strzela więcej niż mi potrzeba, a potrzeba mi 9-10. W przypadku takich (jak załączyłem do wypowiedzi w tamtym wątku) montowanych fotek, NEF muszę polubić, bo fotomontaż robię techniką "pixel in pixel", a jpg z powodu stratności jej nie sprzyja. Poza tym w ślubnych fotoksiążkach ujęcia w tym stylu mają być na "rozkładówkach" a więc mieć format A3. Jeśli ktoś z posiadaczy markowych kart, czyli tych "ultra+cośtam", mógłby swoim nikonem D80 zrobić test i strzelić serię nef-ów (AF wyłączony), to będę wdzięczny. Ciekawe, czy da się zrobić więcej niż 5 fotek w jednej serii?
    Pozdrawiam.
    Jeżeli zależało Ci na szybkostrzelności i dużej liczbie NEfów w serii to niestety trzeba było wybrać D200, a nie jego w pewnym sensie okrojoną wersję - D80, który właśnie między innymi tymi parametrami się różni od D200. Wieczorem zrobię test na markowej i niemarkowej karcie - to napiszę ile mi wyszło NEFów w serii.

Pozdrawiam
    Erie
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 01-02-2007 o 11:17
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    No to skoro radzisz sobie w PSie to wiesz że możesz sobie zrobić makro i przekolorować wiele zdjęć za jednym zamachem.
    Erie, będę wdzięczny za krótki instruktaż w kwestii "wiele zdjęć za jednym zamachem", bo o ile z pojedynczymi fotkami radzę sobie w PS-ie, o tyle nie wiem jak coś zrobić na serii. Coś ktoś pisał o batchu, ale ja nie wiem czym to się je. Co do jednolitego przekolorowania fotek, to niekoniecznie i nie na wszystkich imprezach są zmienne warunki oświetleniowe. Np w kościele podczas ślubu one się za wiele nie zmieniają. Ten instruktaż może być na priv lub mailem - [email protected]
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie

No i takie same wartości podane są w instrukcji obsługi D80, z zaznaczeniem "wszystkie wartości mają charakter przybliżony". Mój D80, z każdą z trzech noname kart strzela 5 RAWów w serii, a w trybie jpg fine z jednogigówkami jakiejś firmy "TEKQ" tylko 10, a dwugigówką nomame aż 50 w jednej serii.
    W ostatnim wątku dot. kart pamięci nie zadałem pytania z użyciem najpowszechniej używanych na forach fotograficznych określeń - która karta "lepsza, najlepsza, wystarczająca", zapytałem o konkrety: ile RAWów a ile JPGów D80 z daną kartą "ultra+cośtam" jest w stanie w jednej serii strzelić. Tak skonkretyzowane pytania zapewne nie są popularne na forum, bo uniemożliwiają użycie cytowanych wyżej określeń, ale spodziewałem się, że ktoś zechce zrobić taki test. Sprzęt kupuję kierując się przesłankami jego praktyczności a nie reklamą i snobizmem, przy czym jedna reklama ma tu rację bytu; "po co przeplacać skoro twój proszek (w tym przypadku karta) daje takie same efekty.
    Pozdrawiam
    A dlaczego spodziewałeś się, że ktoś będzie robić test na własnym aparacie - może ma jeszcze zakupić 30 kart i dla każdej wykonać wszelkie testy. Za karty oczywiście i za zużycie migawki będzie miał nagrodę w postaci "dziękuję" albo "nie dziekuję" tak? Ja zrobiłem test szybkości aparatu na samym początku dla swojej karty, ale już nie pamietam wyników, przy czym test ten wynikł raczej z zabawy i chęci zobaczenia ile się da, a nie dlatego ze ktoś mi nakazał "weź i zrób test". Idź może do sklepu - poproś o pożyczenie karty i zrób testy na swojej puszcze - taka mała rada.

Druga sprawa to duża część ludzi ma w podpisie jakim sprzętem dysponuje - moze lepiej wysłać PM z prosbą albo zamiescić prosbę na forum, a nie pisać "spodziewałem sie", oczekiwałem, itp. To jest forum służące do wymiany doświadczen, a nie do oczekiwania że ktoś za nas coś zrobi, nawet nie wiedząc że ma to robić.

Pozdrawiam
    Erie

Domyślnie

krzyto - co do karty, nie jest to moje widzimisię lub snobizm, tylko zdrowy rozsądek. Jestem krakowskim centusiem, nienawidzę wywalać pieniędzy w błoto ale bardzo dobra karta z oprogramowaniem wartym 99$ gratis to moim zdaniem doskonała okazja.

Co do WB - kilka lat temu używałem E10 i jego WB pozostawiał wiele do życzania. Nie rzucało się to może zbytnio w oczy, bo wysycenie kolorów nie było tam specjalnie duże.

Przetwarzanie masowe w PS jest dziecinnie proste:
    - otwierasz jpg
    - w palecie Actions włączasz "new action", "ok" - utworzona zostaje nowa akcja, w palecie zapala się czerwona kontrolka nagrywania
    - wykonujesz korektę zdjęcia - w tym czasie program "nagrywa" wszystkie twoje czynności
    - po dokonaniu korekty naciskasz "stop" (kwadracik na dole palety Actions), nowa akcja zostaje utworzona

- teraz otwierasz File>Automate>Batch
    - w "Play" ustawiasz w dolnym okienku swoją właśnie utworzoną akcję (powinna pojawić się domyślnie)
    - w "Source" wybierasz folder zawierający jpgi do przetworzenia
    - w "Destination" - Save and Close, ok

i to cała filozofia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    A dlaczego spodziewałeś się, że ktoś będzie robić test na własnym aparacie - może ma jeszcze zakupić 30 kart i dla każdej wykonać wszelkie testy. Za karty oczywiście i za zużycie migawki będzie miał nagrodę w postaci "dziękuję" albo "nie dziekuję" tak? Ja zrobiłem test szybkości aparatu na samym początku dla swojej karty, ale już nie pamietam wyników, przy czym test ten wynikł raczej z zabawy i chęci zobaczenia ile się da, a nie dlatego ze ktoś mi nakazał "weź i zrób test". Idź może do sklepu - poproś o pożyczenie karty i zrób testy na swojej puszcze - taka mała rada.

Druga sprawa to duża część ludzi ma w podpisie jakim sprzętem dysponuje - moze lepiej wysłać PM z prosbą albo zamiescić prosbę na forum, a nie pisać "spodziewałem sie", oczekiwałem, itp. To jest forum służące do wymiany doświadczen, a nie do oczekiwania że ktoś za nas coś zrobi, nawet nie wiedząc że ma to robić.

Pozdrawiam
    Erie
    Kolego, nie przesadzaj z tym zużyciem migawki i kart, a co do form grzecznościowych, to daruj sobie te pouczenia.
    W http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=14199 napisałem: "Jeśli mógłby ktoś z posiadaczy tych markowych, ultraszybkich kart (pojemność nieistotna) sprawdzić ile w jednej serii D80 z ich użyciem może strzelić rawów, to byłbym wdzięczny."

Pozdrawiam
    D80 + 18-200 VR + SB-800

Domyślnie

Kolego, nie przesadzaj z tym zużyciem migawki i kart, a co do form grzecznościowych, to daruj sobie te pouczenia.
    W http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=14199 napisałem: "Jeśli mógłby ktoś z posiadaczy tych markowych, ultraszybkich kart (pojemność nieistotna) sprawdzić ile w jednej serii D80 z ich użyciem może strzelić rawów, to byłbym wdzięczny."

Pozdrawiam
    Krzyto, przepraszam nie czytalem dokłądnie tamtego wątku - nie wymagaj ode mnie jednak przeczytania całego forum, abym wiedział do czego się odnosisz. W tym wątku napisałeś, że spodziewałeś się i oczekiwałes, ze ktoś zrobi i do tego się odniosłem. Skoro już masz pretensje to mogłeś powtórzyć, że poprosiłeś o takowy test, a nie od razu narzekać, bo nikt nie zrobił.

Co do akcji w PSie - Czornyj już napisał jak się to robi więc nie będę powielał.

Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć
    Erie

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów