Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: d80 vs k10

Domyślnie

Jeszcze co do szybkosci AF w serii K.
    Tak, jest szybki, na to liczyli fani Pentaxa i mozna powiedziec, ze Pentax stanął na wysokosci zadania. Juz w K100D był szybszy niz w poprzednikach. W k10D (kit) jest jeszcze lepiej, ale jest wyczuwalnie wolniejszy w gorszych warunkach niz np. w D80 (kit 18-70). Potwierdzaja to nawet sami uzytkownicy K10D, ktorzy mieli okazje porownac to bezposrednio z D80. W słabym swietle Nikon poki co jest szybszy.
    Oczywiscie nie nalezy zapominac tym, ze szybkosc AF zalezy w duzej mierze od obiektywu. Jak pojawia sie ultradzwiekowce do Pentaxa wtedy pewnie sprawnosc AF takze wzrosnie.

Jedno jest pewne, Pentax po zastrzyku gotowki Samsunga wraca w wielkim stylu do gry. I dobrze. Moze zmieni sie polityka Canona czy Nikona, ktore to od pewnego czasu chyba czuja sie zbyt pewni siebie i traci na tym tylko klient...

ps. Czy ten temat nie powienien byc w dziale INNE SYSTEMY?
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 31-01-2007 o 13:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Do wad dodam, ze w niektorych egzemplarzach puszek wystepuje problem (FF/BF) z jasnymi stałkami Pentaxa.
    Dokladnie to przydazylo sie mojemu koledze, ktory kupil jeden z pierwszych egz. rzuconych na rynek w IRL. Bez problemu wymienili mu puszeczke na nowa, ktora byla juz ok.

Bawilem sie w sklepiku... i stabilizacja, wizjer, ergonomia, pomyslowosc zrobily na mnie wrazenie. Przez chwile myslalem nawet o zmiane systemu, ale koledzy skutecznie sprowadzili mnie na ziemie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    No ale jeszcze jest jeden plus K10D - mają super forum (manufaktura). Polecam poczytywać sobie ich trochę, bo to bardzo wyluzowani i mający do wielu spraw dystans ludzie
    No właśnie to forum, to jedna z rzeczy, które mnie odwiodły od zakupu K-dyszki
    To raczej miejsce do towarzyskich pogawędek, gdzie każdy temat momentalnie zmienia się wielostronicowe offtopy
    Administrator i moderatorzy (o ile tacy są) zupełnie nie reagują.
    W efekcie jeśli masz jakiś problem z aparatem, i chcesz zadać pytanie na tym forum, to raczej niewielkie masz szanse na uzyskanie odpowiedzi.
    Jest na to co prawda inny sposób, bo jeśli wyślesz PM-kę z zapytaniem do osób które tam siedzą, to błyskawicznie uzyskasz bardzo konkretną odpowiedź.
    Podsumowując to forum bardzo miłych ludzi, choć by się czegoś dowiedzieć trzeba przeczytać setki stron offtopów

Napisałem na podstawie mojej trzymiesięcznej codziennej obecności na tymże forum
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

Ja siedziałem tam z miesiąc i potwierdzam - wszyscy bardzo mili i offtopy na kilometry, co jednak, sumarycznie, ma swój klimat. Ja zdecydowanie bardziej wolałbym więcej offtopów na NF w zamian za mniej zgryźliwych uwag, że ktoś się nie zna lub wie lepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art-74 Zobacz posta
    No właśnie to forum, to jedna z rzeczy, które mnie odwiodły od zakupu K-dyszki
    To raczej miejsce do towarzyskich pogawędek, gdzie każdy temat momentalnie zmienia się wielostronicowe offtopy
    Administrator i moderatorzy (o ile tacy są) zupełnie nie reagują.
    W efekcie jeśli masz jakiś problem z aparatem, i chcesz zadać pytanie na tym forum, to raczej niewielkie masz szanse na uzyskanie odpowiedzi.
    Jest na to co prawda inny sposób, bo jeśli wyślesz PM-kę z zapytaniem do osób które tam siedzą, to błyskawicznie uzyskasz bardzo konkretną odpowiedź.
    Podsumowując to forum bardzo miłych ludzi, choć by się czegoś dowiedzieć trzeba przeczytać setki stron offtopów
    Ja odniosłem i odnosze troche inne wrazenia. Fakt, klimat tam specyficzny, ale wlasnie bardzo fajny i wcale nie trzeba dlugo czekac by otrzymac pomoc. Na dodatek ludzie sa bardzo mili i mozna sobie pogadac na PW czy GG.
    Kazdy ludzi inne klimaty. Mi tam klimat bardzo sie podoba i wolalbym, zeby tu bylo podobnie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja odniosłem i odnosze troche inne wrazenia. Fakt, klimat tam specyficzny, ale wlasnie bardzo fajny i wcale nie trzeba dlugo czekac by otrzymac pomoc. Na dodatek ludzie sa bardzo mili i mozna sobie pogadac na PW czy GG.
    Kazdy ludzi inne klimaty. Mi tam klimat bardzo sie podoba i wolalbym, zeby tu bylo podobnie
    Zgadzam się, że każdy lubi co innego.

Jeśli o mnie chodzi, to działy forum dotyczące konkretnych modeli aparatów, optyki, oprogramowania powinny być ostro moderowane i wszelkie offtopy powinny być kasowane przez modów, bo szukam tu porad i konkretnych informacji. A do podaduszek (np. o pędzeniu gorzałki - 5 stron na formum pentaxa) jest dział CAFE

A żeby i ten post offtopem nie był, to ja zakupem wielu szkieł wstrzymałem się do premiery K10d gdyż poważnie rozważałem zmianę systemu - tym bardziej że polubiłem szkła M42 i wielki wizjer, pomiar światła, ostrzenie na nieskończoność bez dodatkowych soczewek, i stabilizacja nawet z manualnymi szkłami bardzo mnie pociągała. Niestety opinie świeżo upieczonych użytkowników Kdyszki, co do dynamiki kolorystyki i problemów z BF/FF zdecydowały, ze zostałem przy Nikonie.
    Za to, nowy soft aparatu, który ukazał się na dniach, pokazał ze pentax (w odróżnieniu od Nikona) słucha uwag swoich klientów
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art-74 Zobacz posta
    (...)
    Za to, nowy soft aparatu, który ukazał się na dniach, pokazał ze pentax (w odróżnieniu od Nikona) słucha uwag swoich klientów
    No bo nie bardzo mają inne wyjście .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No bo nie bardzo mają inne wyjście .
    Maja wyjscie.
    Takiego podejscia Pentaxa mozna tylko pozazdroscic.

Domyślnie

To prawda....Poza tym domniemywam, że Pentax ma znacznie mniej użytkowników niż Nikon.

Domyślnie

"Ale z drugiej strony po co się czepiać jak wiadomo o co chodzi? A może o to, że w ogóle ośmieliłem się prosić o porównanie chołubionego na tym forum d80"

Tez uwazam, ze kolega niezbyt dokladnie czytal

"Jakbys uwazniej poczytał to wcale D80 nie jest "chołubiony", bo takze uzytkownicy wytykaja mu jego minusy itp..."

Ba, szczegolnie uzytkownicy innych modeli, a juz wyjatkowo "z nizszej polki" (oczywiscie nie wszyscy, niektorym trzeba przyznac zdroworozsadkowa neutralnosc i chwala im za to).

I jeszcze jedna sprawa:

"K10 D ma 22 bitowy przetwornik. To jest ciekawe. Cała reszta jest mniej istotna."

i riposta:

"który miał zapewnić lepszą dynamikę, a w testach wychodzi cos zupełnie innego"

nastepnie:

"No to poczytaj testy na przytaczanym tutaj wyzej forum pentaxa. I nie mowie tu o ocenianiu na oko. Wyszlo m.in. ze roznica dynamiki pomiedzy K10D a D80 jest praktycznie zadna."

i:

"W najnowszym Foto Magazin z lutego, gazecie dosyc cenionej, jest porownanie K10d do D200 i 30D. Dynamika jest tak samo dobra."

czyli jednak nadal:

"miał zapewnić lepszą dynamikę, a w testach wychodzi cos zupełnie innego"

Taka sama, to jednak nie to samo, co lepsza...
    i nie oznacza to bynajmniej braku szacunku dla Pentaxa.
    Niezaleznie nawet od miarodajnosci roznych pisemek .

(tyle w kwestii formalnej)

Pozdrowka
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 31-01-2007 o 22:34
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów