Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: d80 vs k10

Domyślnie

Poki co jest tez troche lipa z P-TTL'em Pentaxa, bowiem w tej chwii tylko 2 lampy Pentaxa wspolpracuja w tym trybie z K10D i K100D(110).
    Jeśli mogę się wtrącić.
    To z iTTL zbyt wiele lamp Nikona też nie współpracuje
    A firmy trzecie wypuszczą zapewne jakieś dedykacje jak do każdego systemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiuc Zobacz posta
    Jeśli mogę się wtrącić.
    To z iTTL zbyt wiele lamp Nikona też nie współpracuje
    A firmy trzecie wypuszczą zapewne jakieś dedykacje jak do każdego systemu.
    Wypuszczą albo i nie wypuszczą - jak będzie im się to opłacało, czyli rynek musi być na tyle duży aby się opłacało - i jeśli np. dla Nikona jest to załóżmy milion potencjalnych nabywców to dla Pentaxa jest to np. 10 000, co czyni produkcję oraz R&D mało lukratywnym.

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Bawiłem się parę dni temu K10 i za szybkość AF mogę go tylko pochwalić. Z kitowym obiektywem ustawiał ostrość błyskawicznie, choć dość głośno.
    Poważny problem to dostępność obiektywów i ich ceny - mówię o nowych szkłach, a nie o staruszkach z ebay.
    Puszka fajna, ale menu i jego wygląd zupełnie do mnie nie przemawiają. Fajne są nowe tryby pracy aparatu - priorytet czułości iso itp.
    Jeszcze raz podkreślę problem z obiektywami.
    Jako przykład: pentax 12-24 jest o połowę droższy niż bliźniacza konstrukcja tokina 12-24, podobnie będzie z nowymi 50-135 i 16-50 2.8. O cenach stałek - naleśników z serii limited nie będę przez grzeczność wspominał
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

K10 D ma 22 bitowy przetwornik. To jest ciekawe. Cała reszta jest mniej istotna.
    x

Domyślnie

który miał zapewnić lepszą dynamikę, a w testach wychodzi cos zupełnie innego

Domyślnie

No to poczytaj testy na przytaczanym tutaj wyzej forum pentaxa. I nie mowie tu o ocenianiu na oko. Wyszlo m.in. ze roznica dynamiki pomiedzy K10D a D80 jest praktycznie zadna. Przy pewnych czułościach ISO D80 jest odrobine lepszy, przy innych pentax.

Obecnie w pstryku K10d+dedykowany grip, rowniez uszczelniany + 18-55= 4 399 zł i w porównaniu z D80 za podobny zestaw (roznica to kit 18-70 od nikona) jest ofertą bardziej kuszącą.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    który miał zapewnić lepszą dynamikę, a w testach wychodzi cos zupełnie innego
    W najnowszym Foto Magazin z lutego, gazecie dosyc cenionej, jest porownanie K10d do D200 i 30D. Dynamika jest tak samo dobra. Szumy do ISO 400 sa nizsze niz w 30D. Natomiast od ISO 800 sa wyzsze. Generalnie magazyn ocenil kadyszke pomiedzy 30D i D200.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    W najnowszym Foto Magazin z lutego, gazecie dosyc cenionej (...)
    nie wiem przez kogo cenionej... wg mnie tej gazecie poziomem wiarygodności bliżej do Komputer Świata niż do dziennika statystycznego

Domyślnie

nie wiem przez kogo cenionej... wg mnie tej gazecie poziomem wiarygodności bliżej do Komputer Świata niż do dziennika statystycznego
    W Niemczech jest to jedyny popularny miesiecznik, ktory trzyma poziom i w ogolnej opinii mocno stara sie byc wiarygodny.

Moze mylisz go z ColorFoto Tam tylko Canon, obojetnie co i jak
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Bawiłem się parę dni temu K10 i za szybkość AF mogę go tylko pochwalić. Z kitowym obiektywem ustawiał ostrość błyskawicznie, choć dość głośno.
    Poważny problem to dostępność obiektywów i ich ceny - mówię o nowych szkłach, a nie o staruszkach z ebay.
    Puszka fajna, ale menu i jego wygląd zupełnie do mnie nie przemawiają. Fajne są nowe tryby pracy aparatu - priorytet czułości iso itp.
    Jeszcze raz podkreślę problem z obiektywami.
    Jako przykład: pentax 12-24 jest o połowę droższy niż bliźniacza konstrukcja tokina 12-24, podobnie będzie z nowymi 50-135 i 16-50 2.8. O cenach stałek - naleśników z serii limited nie będę przez grzeczność wspominał
    Mam IDEALNIE takie same odczucia. Puszka fajna, bawiłem się kilka razy, prawie już kupiłem, ale na końcu wybrałem szumiacego, prześwietlającego, bezantyszejkowego Nikona. Dlaczego ? A dlatego, że to jest już nie pierwsza moja lustrzanka i nauczyłem się, ze nigdy nie jesteś w stanie (przy zakupie puszki) określić w którą stronę bedzie następowałą ewolucja szklarni. Ostatnio zainteresowałem się kilkoma nowymi szkłami Sigma/inne - z ich mocowaniem do Pentaksa jest odwieczny problem - albo nie ma, albo nie można dostać. Wchodząc na Allegro są setki szkieł N/C a do P i innych jest po kilkadziesiąt, przy czym o rzeczach typu 2.8 AF z bagnetem Pentaksa - zapomnij. O nowych, uszczelnianych ultradźwiękowcach do Pentaksa słyszałem, że będą drogie jak eLki - zobaczymy. Z kolei Limitedy - np. 77mm - są fajne, ale co z tego, jak kosztują ponad 3 tys. ?! Za tą kasę mam dwa i pół Nikkora 85/1.8 (o którym jeszcze nie myślałem kilka dni temu).

Poza tym zobaczymy co będzie z Pentaksem. Zauważcie, że pomimo wsparcia przez Samsunga, wcale sprzęt Pentaksa nie spopularyzował się od ręki w Polsce (choć jest coraz więcej K100/K10 na półkach). Nie wiadomo też jak wpłynie na Pentaksa mariaż z Hoya. Dlatego, choć K10 ze względu na ficzery może być pozycjonowany wyżej niż D80 (np. gdzieś w stronę D200), to nie przekonuje mnie to do zakupu. Lustrzanka to cały system, nie puszka.

PS.: Odnośnie zakresu dynamicznego - na dpreview (chyba) wyraźnie czytałem, że jest on mniejszy niz dla analogicznych puszek.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów