Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: D5000 i HDR

Domyślnie D5000 i HDR

cześć

Mam pożyczonego na dosłownie klika dni D5000. Chciałabym spróbować zmierzyć się z HDR. Soft dam radę sobie wyguglać, natomiast zupełnie nie umiem obsługiwać aparat (nie dostałam instrukcji). Czy może mi ktoś w skrócie napisać jak ustawić D5000 tak aby później dało się pobawić zdjęciami. Czy polecacie jakiś konkretny soft do obróbki?

pozdrawiam -- Marta

Domyślnie

Generalnie co do samego aparatu i ustawień. Stałe najniższe ISO, tryb M, stała przysłona (wedle upodobań), konkretny balans bieli i regulujesz odpowiednio czas naświetlania. No i statyw. U mnie średnio wychodzi około 6 klatek do HDR. Co do softu to używam photomatix który łyka również RAW'y.
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

http://www.nikonsupport.eu/europe/Ma...5000_pl_04.pdf Instrukcja obsługi

EDIT:

Niestety bez zalogowania na stronie nikona tego jednak nie ściągniesz :/

Domyślnie

Polecam Photomatix oraz MediaChance Dynamic Photo HDR http://www.mediachance.com/ (w nowym CS5 ma być jakiś HDR Pro podobno,...ale nie znam szczegółów).
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

ronii
    Gość

Domyślnie

Witam, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem D5000 Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe strzelenie kilku zdjęć z różnym światłem z automatu? Albo czy jest możliwe żeby funkcja bracketing strzeliła 3 fotki z automatu?

Domyślnie

Jest normalnie po kliknięciu przycisku <i> masz BKT i włączasz sobie na 0.7 czy 1.0 i robisz trzy foty szybko aparat sam zmieni wszystko
    http://rafalec.digart.pl/
    Nikon D5K || 6 razy Nikkor || Nissin

ronii
    Gość

Domyślnie

Tak wiem ale musze sam strzelić 3 fotki, a ja chciałbym żeby po naciśnięciu raz przycisku aparat sam zrobił 3 fotki

Domyślnie

A nie wystarczy włączyć tryb seryjny i przytrzymać spust migawki, aż aparat "sam zrobi" fotki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ronii Zobacz posta
    Tak wiem ale musze sam strzelić 3 fotki, a ja chciałbym żeby po naciśnięciu raz przycisku aparat sam zrobił 3 fotki
    Tak to się nie da, ale chyba nacisnąć trzy razy spust migawki to nie jest problem.

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

Tak, wejdź w ustawienia samowyzwalacza w menu i wybierz, żeby robił 3 zdjęcia w serii. Przy włączonym bracketingu w trybie samowyzwalacza aparat zrobi 3 zdjęcia w serii jedno po drugim.

Cytat Zamieszczone przez Tomeqp Zobacz posta
    Tak to się nie da, ale chyba nacisnąć trzy razy spust migawki to nie jest problem.
    Przy HDR raczej problem, bo zdjęcia składowe powinny być robione w identycznej pozycji aparatu - a przy naciskaniu spustu zawsze zatrzęsiesz.

Zawsze można się zaopatrzyć w wężyk spustowy albo pilot na podczerwień, który na allegro z trzy dyszki kosztuje.
    Ostatnio edytowane przez reggy ; 23-09-2010 o 20:02
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów