w 2) jest błąd. Trzeba wybrać samowyzwalacz a nie seryjny.
Szukaj
w 2) jest błąd. Trzeba wybrać samowyzwalacz a nie seryjny.
Mała podpowiedź ode mnie (łopatologiczna) (pisze trochę z pamięci także nie wiem czy wszystko podam)
1.Przejdź w tryb M (pokrętłem)
2.ustaw zdjęcia na RAW (ja tak robię i jest dobrze [składam w photomatix])(prawy górny róg)
3.(patrząc na zdjęcie) tam gdzie masz s w kwadracie przestaw na trzy kwadraty (prawy środek)
4.(patrząc na zdjęcie) tam gdzie masz bkt OFF przestaw na dowolną opcję oprócz OFF(prawy dół)
5. rób zdjęcia (złap ostrość i dociśnij spust i nie puszczaj dopóki nie zrobią się 3 zdjęcia)
6.Nie włączaj lampy błyskowej (lampa po strzale musi się naładować i nie poleci serią)
7.Jeżeli chodzi o iso migawkę i przesłonę i "siłę" bkt to kombinuj po swojemu, żeby uzyskać pożądany efekt
8.Jeżeli chodzi o samowyzwalacz to wedle uznania (ja robię bez i jest dobrze)
9. correct me if i'm wrong
Ostatnio edytowane przez Moff ; 24-09-2010 o 09:43
D5000 + N35mm f/1,8G + N18-55mm + N70-300mm f/4-5.6G
(Z braku możliwości edycji)
Da się zrobic trzy zdjęcia .jpg po jednym naciśnięciu spustu (jedno cyknięcie - trzy zdjęcia) ale TYLKO w trybie bracketingu balansu bieli (czy jakoś tak).
Nie da się zrobić 3 RAW'ów jednym strzałem brzy bracketingu ekspozycji 3x(jedno cyknięcie - jedno zdjęcie).
Opcje trybu bracketingu da się zmienić w ustawieniach aparatu ale nie pamiętam gdzie i nie moge teraz sprawdzić.
Plusem pierwszej opcji jest to, że można robić bracketing dynamicznych zdjęć (samochody w ruchu itp.) ale nie mam zupełnie pojęcia jak działa łączenie takich .jpg'ów, jaki jest efekt końcowy i nie wiem jaki program łączy takie zdjęcia.
Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe.
Jakbym coś pokręcił to proszę o sprostowanie.
Ostatnio edytowane przez Moff ; 24-09-2010 o 10:29
Zrobiłem mały eksperyment bracketingu WB i bracketingu AE no i efekty są takie:
WB
AE
Zdjęcie były robione przy słabym świetle, w małym przedziale czasowym. Oba zostały zrobione photomatixem i w obu przypadkach suwaki były w tym samym miejscu.
Jak widać z obu wersji da się "coś" wyskrobać (zależy co chcemy osiągnąć). Niestety nie miałem możliwości zrobienia zdjęcia czegoś w ruchu, także te tutaj pokazują tylko różnice w wyglądzie.
Sorry ale te efekty sa oblesne.....jezeli juz musisz robic HDRy (D5k ma suzy zasieg tonalny i mozesz duzo wydusic z Rawa...), skladaj to PSem, osiagniesz naturalne efekty.....
Photomatix robi papke ze zdjec....nawet slynny tutek Lonelywolfa mowi o tym ze zdjecia z Photomatixa sa poprawiane w PSie.......Photomatix nie jest doskonaly jak wydaje sie wszystkim poczatkujacym....
Nikon http://greg77.com/
Wiesz, przedstawiłem po prostu, że z tego i tego coś wychodzi. Zdjęcia były robione na szybko i połączone na szybko - (ciężko o walor artystyczny).
A co do samego programu... No cóż trzeba będzie spróbować PS ‘a (skoro mówisz, że jest lepszy), bo sam lubię sobie od czasu do czasu zrobić jakiegoś HDR’a.
Dzięki za radę.
Odświeże troche temat. Aparacik robi 3 zdjęcia ale jak włącze lampę wbudowaną to za nic nie chce 3 zdjęć zrobić:/
Z6 + Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD + Sigma 70-200mm F/2.8 DG OS HSM Sport
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161281
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163932
Czytać, czytać, czytać.
A tak w ogóle to po co HDR z lampą.
Od siebie dodam jeszcze, że sam zacząłem kombinować z HDR ale dałem sobie spokój bo poszedłem po rozum do głowy i zauważyłem, że chyba jeszcze do tego nie dorosłem.![]()
Ostatnio edytowane przez Moff ; 16-11-2010 o 20:46
Jeżeli chodzi o HDR i czy potrzebne... Dla mnie jest to "opcja" dzięki której mogę edytować zdjęcia na takie jakie mi się podobają. Nie używam tego na co dzień, ale jak już, to mi efekty dają dużo radości. Nie zarabiam na fotografii, robię to bo lubię, więc
kiedy HDR? Kiedy mi się podobaDzięki za odpowiedź pomimo wałkowanego tematu
![]()
ps. Tak coś myślałem że to właśnie przez lampę a nie ustawienia.
Z6 + Tamron 17-35mm F/2.8-4 Di OSD + Sigma 70-200mm F/2.8 DG OS HSM Sport
Skontaktuj się z nami