Jeśli tak stawiasz sprawę to wybór jest tylko z SB600 i M48AF1. Poczytaj wątek o M48AF1.
Szukaj
Jeśli tak stawiasz sprawę to wybór jest tylko z SB600 i M48AF1. Poczytaj wątek o M48AF1.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
hm jakie zasadnicze różnice odczuję między di622 a M48? Cena M48 2x większa czy to się przełoży na użytkowanie?
Posiadam amatorski aparat D5000 może kiedyś zamienię na coś w rodzaju D90 (jak go trochę zmniejszą)
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
rdcom - przeczytaj specyfikacje obu lamp to się dowiesz wszystkiego
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;
Osobiście odradam di622, kupiłem i oddałem bo miała problemy z powtarzalnością błysku, częste problemy i już po pierwszym dniu odesłałem ponieważ było to mocno irytujące. Ja polecam SB-600, oczywiście jak kogoś stać to SB-900. Mnie stać nie było, więc zadowoliłem się używaną SB-600 za 550 PLN i jestem zadowolony z zakupu.
Specyfikacje się sprawdza w instrukcji obsługi, które to są ogólnie (legalnie) dostępne w necie. Poza tym nie wiem w czym problem. Chciałeś mieć rozwojową lampę, więc poleciłem M48AF1/SB600 a Ty dalej drążysz temat Nissina. Nissin to zwykła lampka z iTTL i tyle. SB600/M48AF1 to znacznie lepsza lampa sama w sobie, do tego z odpowiednim body masz AutoFP o CLS/AWL nie wspomnę.
Osobiście widzę to tak:
1. M48AF1 - mocniejsza, lecz większa. Na plus aktualizacja oprogramowania - teoretycznie może się przydać jak coś Nikona głupiego wymyśli.
2. SB600 - słabsza, mniejsza, poręczniejsza. Na minus brak aktualizacji oprogramowania. Jak Nikon coś głupiego wymyśli to zasili szeregi innych dobrych lamp (np. SB28, 80DX).
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
Skontaktuj się z nami