Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: kupno lampy d40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    (...)
    Do ewentualnego zakupu rozważam:
    SB600
    Metz 48 af-1
    Nissin di622

(...)
    Jeśli tak stawiasz sprawę to wybór jest tylko z SB600 i M48AF1. Poczytaj wątek o M48AF1.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

hm jakie zasadnicze różnice odczuję między di622 a M48? Cena M48 2x większa czy to się przełoży na użytkowanie?
    Posiadam amatorski aparat D5000 może kiedyś zamienię na coś w rodzaju D90 (jak go trochę zmniejszą)
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

hm jakie zasadnicze różnice odczuję między di622 a M48? Cena M48 2x większa czy to się przełoży na użytkowanie?
    Posiadam amatorski aparat D5000 może kiedyś zamienię na coś w rodzaju D90 (jak go trochę zmniejszą)
    Taka różnica, że jak zmienisz body to i SB600/M48AF1 pokaże większe możliwości, jakbyś nową lampę miał. Jeśli kupisz Nissina po zmianie korpusu będzie miał dalej tego samego Nissina. Chciałeś rozwojowo.

Domyślnie

rdcom - przeczytaj specyfikacje obu lamp to się dowiesz wszystkiego
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Borkowski Zobacz posta
    rdcom - przeczytaj specyfikacje obu lamp to się dowiesz wszystkiego
    właśnie szukam czytam i mało z tego rozumiem. Spotykam różne opisy różniące się danymi w zależności na jakiej stronie się znajduje specyfikacja.
    Najgorsze jest to że nawet liczba przewodnia jest podawana w odniesieniu do różnych ISO i ogniskowej

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice

Domyślnie

Osobiście odradam di622, kupiłem i oddałem bo miała problemy z powtarzalnością błysku, częste problemy i już po pierwszym dniu odesłałem ponieważ było to mocno irytujące. Ja polecam SB-600, oczywiście jak kogoś stać to SB-900. Mnie stać nie było, więc zadowoliłem się używaną SB-600 za 550 PLN i jestem zadowolony z zakupu.

Domyślnie

właśnie szukam czytam i mało z tego rozumiem. Spotykam różne opisy różniące się danymi w zależności na jakiej stronie się znajduje specyfikacja.
    Najgorsze jest to że nawet liczba przewodnia jest podawana w odniesieniu do różnych ISO i ogniskowej
    Specyfikacje się sprawdza w instrukcji obsługi, które to są ogólnie (legalnie) dostępne w necie. Poza tym nie wiem w czym problem. Chciałeś mieć rozwojową lampę, więc poleciłem M48AF1/SB600 a Ty dalej drążysz temat Nissina. Nissin to zwykła lampka z iTTL i tyle. SB600/M48AF1 to znacznie lepsza lampa sama w sobie, do tego z odpowiednim body masz AutoFP o CLS/AWL nie wspomnę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    SB600/M48AF1 to znacznie lepsza lampa sama w sobie, do tego z odpowiednim body masz AutoFP o CLS/AWL nie wspomnę.
    ok więc na placu boju zostały 2 lampki
    SB600
    M48AF1

cena bardzo podobna, która z tych 2 lamp będzie lepsza?

Domyślnie

ok więc na placu boju zostały 2 lampki
    SB600
    M48AF1

cena bardzo podobna, która z tych 2 lamp będzie lepsza?
    Osobiście widzę to tak:

1. M48AF1 - mocniejsza, lecz większa. Na plus aktualizacja oprogramowania - teoretycznie może się przydać jak coś Nikona głupiego wymyśli.
    2. SB600 - słabsza, mniejsza, poręczniejsza. Na minus brak aktualizacji oprogramowania. Jak Nikon coś głupiego wymyśli to zasili szeregi innych dobrych lamp (np. SB28, 80DX).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aktal Zobacz posta
    Osobiście odradam di622, kupiłem i oddałem bo miała problemy z powtarzalnością błysku, częste problemy i już po pierwszym dniu odesłałem ponieważ było to mocno irytujące. Ja polecam SB-600, oczywiście jak kogoś stać to SB-900. Mnie stać nie było, więc zadowoliłem się używaną SB-600 za 550 PLN i jestem zadowolony z zakupu.
    no to kolego poradziłeś.

lampy za ~400 są be. kupujcie lampy za ~900 a najlepiej za ~1400 pln.

wole nowego nissina (którego nota bene mam, używam i nie ma problemów z powtarzalnością błysku) niż używane i niewiadomo-jak-długo-jeszcze-żyjące sb-600
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów