Szukaj
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
560 chyba ma ttl
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
Nie wiem czy Ci jakoś pomogę, ale kilkanaście miesięcy temu miałem podobny problem.
Wówczas zdecydowałem się na SB-400, chociaż brałem pod uwagę Nissina Di622 lub Di422. Okazało się, że SB-400 nie jest taka zła, szczególnie jeżeli wziąć pod uwagę jej cenę (kupiłem za 220 zł). Niestety po pewnym czasie odkryłem jej wady - czasami okazywała się trochę za słaba, steruje się nią wyłącznie z poziomu body, lecz dla mnie największą jej wadą jest brak odchylanego w pionie palnika. Co do zalet - rozmiar, mieści się nawet w kieszeni koszuli, zużywa niewiele prądu, szybko się ładuje.
Korzystając z promocji około pół roku później kupiłem SB-600 (wahałem się pomiędzy nią a Metzem 4. I to był strzał w "10". Niestety moje umiejętności i ograniczenia D40 nie pozwalają na wykorzystanie pełni możliwości 600-tki; ale może kiedyś się nauczę i może zmienię puszkę...
Pomimo iż z SB-400 obecnie zbyt często nie korzystam, nie zamierzam jej sprzedawać; to całkiem fajna lampka. Częściej jednak używam SB-600 i tę zdecydowanie polecam. Warto pooszczędzać, niż potem żałować; pamiętaj: kto tanio kupuje, dwa razy kupuje.
Nie miałem możliwości korzystać z innych lamp, ale poradzę Ci tak jak mnie kiedyś radzono (tu pewnie narażę się użytkownikom Metzów, Nissinów i innych): nie szukaj półśrodków i oszczędności, lampa systemowa to systemowa, tak jak dobre obiektywy kupujesz raz.
Ostatnio edytowane przez AdamS1981 ; 18-08-2010 o 14:11
sb-400 za kwotą którą sobie za nią żądają to nieporozumienie.
brak odchylana palnika na boki to jakiś żart.
jest słabiutka - a mocy nigdy w nadmiarze (i-ttl i tak dobierze odpowiednią siłę błysku).
jedyna zaleta to rozmiar.
nissin di622/sunpak pz42 - cena podobna, głowica jeździ w każdą stronę, większa moc, możliwość sterowania lampą z lampy - co się może aczkolwiek nie musi przydać...
i to by była na szybko analiza dla totalnego amatora, czyli jak dobrze błysnąć lampą z puszki.
dodam tylko że mam kilka lampek - nissina di622, sb-800, kilka yn-460. jako lampę dla amatora - tylko nissin di622.
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
sb24, sb26, sb28 + photix tetra...koszt poniżej 500pln. pozdrawiam
~"~
Lampa to z reguły zakup na lata, korpusy, szkła się zmienia. Lampę kupując raz a dobrze ma się lata. Osobiście używam 2 lamp Metz48 i Metz28AF3. Wszystko zależy od tego do czego będziesz używać lampę. Nie pchał bym się raczej w żadne wynalazki jak YN-460. Nie odpuszczaj sobie SB-400 jak niektórzy piszą, dla większości amatorów wystarczająca lampa. Choć ja polecę zamiast niej Metza 28AF3, taniej i więcej możliwości.
D90 + szklarnia z oświetleniem...
Z tego co się nie mylę D40nie ma CLS
D90 + szklarnia z oświetleniem...
Nissin'a Di622 w necie już można kupić od 385 zeta. Mam tę lampę, polecam.
N
Skontaktuj się z nami