560 chyba ma ttl
Szukaj
560 chyba ma ttl
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
Nie wiem czy Ci jakoś pomogę, ale kilkanaście miesięcy temu miałem podobny problem.
Wówczas zdecydowałem się na SB-400, chociaż brałem pod uwagę Nissina Di622 lub Di422. Okazało się, że SB-400 nie jest taka zła, szczególnie jeżeli wziąć pod uwagę jej cenę (kupiłem za 220 zł). Niestety po pewnym czasie odkryłem jej wady - czasami okazywała się trochę za słaba, steruje się nią wyłącznie z poziomu body, lecz dla mnie największą jej wadą jest brak odchylanego w pionie palnika. Co do zalet - rozmiar, mieści się nawet w kieszeni koszuli, zużywa niewiele prądu, szybko się ładuje.
Korzystając z promocji około pół roku później kupiłem SB-600 (wahałem się pomiędzy nią a Metzem 4. I to był strzał w "10". Niestety moje umiejętności i ograniczenia D40 nie pozwalają na wykorzystanie pełni możliwości 600-tki; ale może kiedyś się nauczę i może zmienię puszkę...
Pomimo iż z SB-400 obecnie zbyt często nie korzystam, nie zamierzam jej sprzedawać; to całkiem fajna lampka. Częściej jednak używam SB-600 i tę zdecydowanie polecam. Warto pooszczędzać, niż potem żałować; pamiętaj: kto tanio kupuje, dwa razy kupuje.
Nie miałem możliwości korzystać z innych lamp, ale poradzę Ci tak jak mnie kiedyś radzono (tu pewnie narażę się użytkownikom Metzów, Nissinów i innych): nie szukaj półśrodków i oszczędności, lampa systemowa to systemowa, tak jak dobre obiektywy kupujesz raz.
Ostatnio edytowane przez AdamS1981 ; 18-08-2010 o 14:11
sb-400 za kwotą którą sobie za nią żądają to nieporozumienie.
brak odchylana palnika na boki to jakiś żart.
jest słabiutka - a mocy nigdy w nadmiarze (i-ttl i tak dobierze odpowiednią siłę błysku).
jedyna zaleta to rozmiar.
nissin di622/sunpak pz42 - cena podobna, głowica jeździ w każdą stronę, większa moc, możliwość sterowania lampą z lampy - co się może aczkolwiek nie musi przydać...
i to by była na szybko analiza dla totalnego amatora, czyli jak dobrze błysnąć lampą z puszki.
dodam tylko że mam kilka lampek - nissina di622, sb-800, kilka yn-460. jako lampę dla amatora - tylko nissin di622.
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
sb24, sb26, sb28 + photix tetra...koszt poniżej 500pln. pozdrawiam
~"~
Ależ doceniam Metza.Zamieszczone przez Marcin Borkowski;2034561
[B
Jest dużo większy niż SB400, robi na laskach wrażenie niemal takie samo, jak długa rurka podpięta do aparatu.
Metz jest mocniejszy, od biedy starcza w kościołach. Stosuję lampę (jedną) zamontowaną do sanek w aparacie, czyli jak 99% właścicieli lamp błyskowych. Wszystkie sterowniki bezprzewodowe, grupy lamp, CLS lekce sobie ważę.
Jeżeli w statystycznym polskim pokoju (powiedzmy do 25 m2), w statystycznej polskiej klasie nie potrzeba nic mocniejszego niż SB400 do świecenia światłem odbitym, to po co mam tam targać Metza, lub jeszcze lepiej SB900?
Ale ja to w ogóle jestem dziwak. Nie ciągnie mnie pełna klatka (tony sprzętu do noszenia). Nie ciągnie mnie pińset pól autofokusa (używam jednego). Naście klatek na sekundę nic dla mnie nie znaczy (robię jedno zdjęcie na kilka godzin). Megapiksele przewracają mnie ze śmiechu na ziemię (Nikon na swojej polskiej stronie jeszcze w 2002r. utrzymywał, że amatorom wystarczy 1 MP, 2 MP są dla zawodowców). Mam Nikona D90 + kilka obiektywów, mam też D40 z przypiętym na stałe 18-105VR - zdecydowanie częściej używam D40. Jednym słowem dziwadło.
Jeśli nie dostrzegasz sensu stosowania polskich liter, to w takim razie proszę Cię: Zrob mi laske.
Lampa to z reguły zakup na lata, korpusy, szkła się zmienia. Lampę kupując raz a dobrze ma się lata. Osobiście używam 2 lamp Metz48 i Metz28AF3. Wszystko zależy od tego do czego będziesz używać lampę. Nie pchał bym się raczej w żadne wynalazki jak YN-460. Nie odpuszczaj sobie SB-400 jak niektórzy piszą, dla większości amatorów wystarczająca lampa. Choć ja polecę zamiast niej Metza 28AF3, taniej i więcej możliwości.
D90 + szklarnia z oświetleniem...
Z tego co się nie mylę D40nie ma CLS
D90 + szklarnia z oświetleniem...
Nissin'a Di622 w necie już można kupić od 385 zeta. Mam tę lampę, polecam.
N
Skontaktuj się z nami