Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Opel vectra C

Domyślnie Opel vectra C

Jako że wątki motoryzacyjne są na porządku dziennym to i ja się podepnę.
    Planuję kupić vectre. Dlaczego? Bo mi się podoba Ale do rzeczy.
    Wiem że będzie to diesel. I teraz nie wiem jaki. Zastanawiam się pomiędzy 1,9 CDTI 150KM albo 2,2 DTI 125KM
    Przeglądałem różne strony w necie i jest jeden wielki bełkot. Tak, że proszę Was o poradę. Czy ktoś ma bądź miał takie auto z takim silnikiem? Czekam na opinie
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-03-2011 o 15:24 Powód: pis. ("także")
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Ja jeżdże Vectrą C z 1.9 CDTI 150KM
    To bardzo udana konstrukcja. Fajna dynamika, bez kłopotów kręci się do 5tyś obrotów, niewielka turbodziura (od 1.5tyś obrotów do samej góry równo się rozkłada moment), dość sensowne spalanie (w praktyce jazda mieszana 8l/100), sensowna kultura pracy. W zimie przy tych drastycznych mrozach ani raz nie miał problemów z odpaleniem, gdzie TDI w nowiutkim passacie umarło (potwierdzone praktycznym doświadczeniem)
    Warto też wspomnieć o 6-ścio biegowej skrzyni. Na trasie nie do przecenienia!

Generalnie te CDTI monotowane są również we Fiatach i Saab'ach. Jeśli masz ciężką nogę i trochę sportowego zacięcia - może warto rozejrzeć się za 3.0 V6?

Jak kupisz Vectrę C zwróć uwagę na przednie lampy -- niestety zwykłe żarówki i kontrukcja reflektora nie są zbyt udanym połączeniem - słabo świecą Polecam Xenony. Może nieco droższa sprawa, ale odwdzięcza się fantastycznym oświetleniem drogi! Ekonomicznym rozwiązaniem są zestawy HID, sam takowy zamontowałem i jestem bardzo zadowolony. Jedne z najlepiej wydanych 300zł ever
    Ostatnio edytowane przez messer ; 04-08-2010 o 10:54
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Dzięki serdeczne
    6 stopniowa skrzynia to super sprawa. Miałem okazję się przejechać
    Zdziwiłem się z tymi lampami. Wersja po lifcie też tak ma? Akurat jestem rozpieszczony dobrymi światłami bo miałem wcześniej scenica
    Co do zimy to przekonałem się że CDTI są świetne. Mam Opla Movano 2,5CDTI. Wszystkie auta w domu zamarzły i tylko bus jeździł
    !BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Wiem że będzie to diesel. I teraz nie wiem jaki. Zastanawiam się pomiędzy 1,9 CDTI 150KM albo 2,2 DTI 125KM
    Na Twoim miejscu o 2.2 bym zapomniał miałem 4 w firmie, wszystkie stały więcej w serwisie niż jeździły i to właśnie z powodu silnika i oprogramowania. Moja w automacie potrafiła na trasie 1.300km wejść w tryb serwisowy 15 razy, a nie jest to przyjemne szczególnie w czasie wyprzedzania.
    Nie wspomnę o turbinach ( pomimo dbałości o nie ).
    Kuzyn natomiast miał 2 z 1.9 i zero problemów.

Domyślnie

Ja też pomału robię przymiarkę do Vectry C kombiaka tyle, że z benzynowcem 1,8 140km... niestety wybór wśród benzyniaków jest dramatycznie mały...
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Domyślnie

Też myślałem o kombi ale jest tak brzydki że go nie kupię
    !BLOG

Domyślnie

glisek trzasnął 300tys. km vectrą C z 1.9TDI (nie wiem tylko która wersja jeśli chodzi o moc).
    żadnych poważnych problemów z nią nie miał z tego co pamiętam.
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez messer Zobacz posta
    Ja jeżdże Vectrą C z 1.9 CDTI 150KM
    To bardzo udana konstrukcja. Fajna dynamika, bez kłopotów kręci się do 5tyś obrotów, niewielka turbodziura (od 1.5tyś obrotów do samej góry równo się rozkłada moment),

Jak Ty kręcisz tego diesla do 5 tysi, to gratuluję. Raz, że nie chce mi się wierzyć, żeby osiągnął to 5 tysi bez błagalnych jęków o litość, a dwa, że powyżej 4 tysi moment leci na łeb na szyję więc nie ma sensu go kręcić, bo zwyczajnie brak mu wtedy dynamiki.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Szczecin / Gryfice

Domyślnie

Vectra to dobre auto, sam w przyszłym roku będę się przymierzał do zmiany Astry na Viki. Wybór silnika - dokładnie taki sam problem jak u Ciebie, tylko że ja raczej nie wyrobię finansowo na 1.9

1.9 mają DPFa w VC? Bo wiem że w Astrze H mają, i trochę się tego dziadostwa obawiam... dużo jeździsz w trasie? Jak tak, to git, jak nie, to niedobrze...
    Nikon D3000 + Nikkor AF-S 18-55mm f3.5-5.6G VR i inne bzdety

początkujący ;>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmsphotography Zobacz posta
    Jak Ty kręcisz tego diesla do 5 tysi, to gratuluję. Raz, że nie chce mi się wierzyć, żeby osiągnął to 5 tysi bez błagalnych jęków o litość, a dwa, że powyżej 4 tysi moment leci na łeb na szyję więc nie ma sensu go kręcić, bo zwyczajnie brak mu wtedy dynamiki.
    Podczas codziennej jazdy - nie kręcę, bo i po co. Jednak taki "test" wykonywałem, dla sprawdzenia możliwości tego motura. Oczywiście, że 5tyś obrotów nie jest dla tego silnika komfortowe. Ale łba nie urywa. Co do momentu powyżej 4tyś - CDTI w oplu zaskakująco dobrze sobie poczynia. Ale to oczywiście są wartości ekstremalne i w ogóle nie ma sensu o nich dywagować. Dla przykładu - HDI w Peugeocie 406 powyżej 3.5tyś jest aużywalny. Tutaj różnica w porównaniu do CDTI jest spektakularna.

Co do sensu czy bezsensu -- fotografowanie dekielka prz 10minutowym naświetlaniu też jest bez sensu. A niech pierwszy rzuci kamieniem, kto tego nie czynił....
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów