Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Opel vectra C

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    Też myślałem o kombi ale jest tak brzydki że go nie kupię
    eee tam boski jest... żonie się podoba, czyli laski na niego lecą :P
    Zawsze bądź sobą... no chyba, że możesz być Bat-Manem... wtedy zawsze bądź Bat-Manem.
    moje obserwacje...

Domyślnie

Ja jeżdżę VC 2005 przedliftową. Niestety benzyniakiem więc co do silnika się nie wypowiadam. Jeśli chodzi o światła to moje świecą najnormalniej w świecie (a na początku to nawet mi za mocno biły że odbicią od znaków aż mnie raziły). Co do kloszów reflektorów, to słyszałem, że od któregoś tam roku przepisy UE wymagają aby były z pleksi więc w nowych autach raczej nie doświadczysz szkła. Kwestia tylko jaka to pleksi. Moja jest w porządku

No a teraz konkret. Ja jeżdżę od 3 lat i chyba już nigdy nie kupię Opla. A teraz konkrety, które także u Ciebie mogą się pojawić (i ani słowa o silniku, choć poemat mógłbym napisać) :

1. Gumy stabilizatora - Trzeszczy toto jak stara kanapa.
    2. Stukot w zawieszeniu. Wymieniłem połowę zawieszenia, nie ma żadnych luzów a stuka cały czas. Jedyne czego jeszcze nie robiłem, to nie nakładałem węża gumowego na sprężyny (podobno czasem pomaga, bo sprężyny lubią się same przestawiać).
    3. Tzw. Banany w tylnym zawieszeniu. Są ludzie na forum co je co 30k wymieniają, a koszt jednego to około 400 zeta plus robota. Oczywiscie Opel mądry bardzo zrobił banany na sztywno z tulejami, więc nie można wymienić samych tulejek a trzeba całe wahacze. Podobno niedawno poszli po rozum do głowy i można już wymieniać same tuleje.
    4. Generalnie zawieszenie mało trwałe. Mam na liczniku 150k i wymieniłem :
    - wahacz przedni (podobnie jak w bananach niewymienialny sworzeń),
    - piastę przednią przez wyjące łożysko (jw, nie da się samego łożyska wymienić),
    - dwa banany z tyłu,
    - dwa krótkie wahacze z tyłu,
    - śruby mocujące duże wahacze z tyłu,
    - dwa drążki kierownicze
    5. Oszukujący komputer, ale w drugą stronę Pali mi około 8 l beznyny na 100 km a pokazuje średnie spalanie na poziomie 11 litrów. Nikt nie wie o co chodzi
    6. Bardzo delikatny lakier (mam metalic a byle otarcie powoduje rysy)

A poza tym to auto duże za w miarę rozsądne pieniądze. Wygodne, ale niestety dość awaryjne. Większość problemów które opisałem znajdziesz na forum Vectry (forum.vectraklub.pl) Ja osobiście spoglądam ostatnio na Fordy Mondeo (tańsze a nie sądzę aby były gorsze), niestety a4 na razie poza zasięgiem cenowym
    D80 / MB-D80 / S10-20 4-5.6 / N18-200 VR / N50 1.4 AF / SB-800 / KENKO RINGS / COKIN / SHERPA 750 R Fotografia Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hepihipi Zobacz posta

No a teraz konkret. Ja jeżdżę od 3 lat i chyba już nigdy nie kupię Opla. A teraz konkrety, które także u Ciebie mogą się pojawić (i ani słowa o silniku, choć poemat mógłbym napisać) :

(...)
    6. Bardzo delikatny lakier (mam metalic a byle otarcie powoduje rysy)
    Co śmieszniejsze, te usterki które opisałeś występują też w moim... Saabie. Jeżdżę 9-3'ką więc autem zaprojektowanym przez Saaba ale wykonanym już pod panowaniem GM (i na GMowskich materiałach). W starszych modelach takie rzeczy nie występowały. Psipadek?

Ale dość OT z mojej strony, to miał być wątek o konkretnym modelu Vaux... tfu, Opla a nie narzekanie na moją Saabinę
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

To można powiedzieć że zawieszenie ma z francuza 8 lat jeżdżę reniami i np gumy na stabilizatorach wymieniam razem z olejem Wiadomo nie ma bezawaryjnych aut Fakt myślałem nad mondeo ale jak patrzę się na mojego sąsiada to mi się odechciewa
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Ja wam tylko powiem jedno - kolega z pracy miał Vectre C benzyne - jakąś mocniejszą, nie pamiętam jaką.
    Tylko jak mu ją pękł wałek rozrządu to sie przesiadł z opla do prawdziwego samochodu
    natomiast poza tym nie narzekał

albo korbowy... kurde już nie pamietam, w każdym bądź razie średnio jeden kij czy ten czy ten
    Ostatnio edytowane przez sibelio ; 04-08-2010 o 20:59

Domyślnie

@hepihipi
    1/. gumy stabilizatora - trzeszczą, ale kosztują dosłownie kilkanaście zł./szt więc nie wiem w czym problem. W innych autach też trzeszczą.
    2/. Stuki w zawieszeniu - przyczyna może być prozaiczna i tania w naprawie (w VC wbrew pozorom zawieszenie jest dosyć proste i tanie w naprawie w przeciwieństwie np. do VW lub Audi), jak widzę to problem tylko z odpowiednią diagnozą, czyli z twoimi mechanikami.
    3/. "banany" są poniżej 200 zł. za sztukę/stronę i średnio zdolny manualnie facet wymieni jest w ponad godzinę. Można wymienić same tuleje i to już od dłuższego czasu. Nie ma ludzi na forum którzy wymienili na dobre/porządnej firmy banany i po 30k km powtórnie wymieniali. Jak "zaoszczędzili" na wymianie i kupili tanie zamienniki to kiepski przykład, każda taniocha tak ma, a tanie "banany" można kupić poniżej 100 zł./szt.

Masz przedlifta, więc podejrzewam że nie od nowości u Ciebie (może się mylę). Więc stara prawda... jak dbasz, tak masz - jak dbał poprzedni właściciel, tak teraz masz Ty. Powymieniałeś można powiedzieć części eksploatacyjne które poprzednik może poprostu już "zajeździł".
    Pisząc że VC ma marne i słabe zawieszenie chyba nie miałeś doczynienia z zawieszeniem w VW lub Audi... wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Ja mam VC i jestem z niej bardzo zadowolony.
    Piszesz o wymarzonym A4... jak wyżej już napisałem... wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Taka kasa za takie auto? ... to ja już wolę "psującą" się VC niż "bezawaryjne" A4.
    same klamoty...

Domyślnie

Moja VC o ktorej pisalem ma przejechane 185k, z czego ja zrobilem tym autem 58. U mechanika nie bylem ani raz, procz wymiany oleju, klockow i wymiany opon na zimowe/letnie
    No ale ja sie widocznie nie znam.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

@zuto
    1. Problem trzeszczących gum miałem jedynie w Oplu. Fakt, że gumy są tanie, ale to niczego nie tłumaczy, że nie można by zrobić ich tak żeby nie trzeszczały.
    2. Stuki. przyczyna musi być prozaiczna, być może jest to problem mechaników, którzy nie umieją tego znaleźć. Ale serwis to chyba powinien potrafić to zlokalizować, prawda ?
    3. Banany, oczywiście masz rację Każdy może sobie wymienić, tak jak i resztę zawieszenia
    4. Poprzedni właściciel. Przejechał nią śmieszną ilość 19k km i wiem że go nie zajeżdżał w tym czasie

Piszesz, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma i tu się podpisuję obiema rękami. Fakt, nie miałem jeszcze Audi, ale miałem VW Polo i powiem Ci, że było dużo lepiej choćby o jakość wykonania i bezawaryjność. Natomiast w Oplu jest duuuuuuuuuuuuużo wygodniej

@messer
    Ja tylko podałem swoje doświadczenie i nie staram się generalizować. Akurat mi się to nie podoba, ale być może jestem sam w tłumie zadowolonych (i bardzo prawdopodobne, że tak jest).

Na koniec podsumowanie :

Napisałem tylko problemy, które nie były związane z silnikiem, bo nie dotyczą dyskusji. Generalnie najbardziej zawiodłem się chyba właśnie na silniku, bo z nim mam najwięcej problemów :/. Zawieszenie, można powiedzieć, że problemy z nim to tak naprawdę problemy z naszymi drogami
    D80 / MB-D80 / S10-20 4-5.6 / N18-200 VR / N50 1.4 AF / SB-800 / KENKO RINGS / COKIN / SHERPA 750 R Fotografia Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Psychotrop Zobacz posta
    glisek trzasnął 300tys. km vectrą C
    Z tymi 300 tyś to chyba nie tak do końca
    1.9TDI (nie wiem tylko która wersja jeśli chodzi o moc).
    Oznaczenie silnika było chyba CDTI i moc koło 120KM.
    żadnych poważnych problemów z nią nie miał z tego co pamiętam.
    Poza tym, że próbował ją przerobić a amfibię (niezbyt udanie z resztą)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Wątek trochę stary ale potrzebuję odgrzebać, dobrze że pamiętam że taki był

Mianowicie mam ofertę na przedliftową Vectrę C z pewnej ręki na full wypasie (bez navi) z silnikiem 2,2DTI
    Warto siętym zainteresować?
    Niestety forum vectraclub coś nie śmiga dziś, przeczytałem cały ten wątek i generalnie jakoś tak nie nastraja mnie to optymistycznie do tego auta,
    ale jak ktoś coś wie o tym konkretnym silniku w tej budzie to mówcie.

Przebiegu na tą chwilę nie znam, dowiem się jutro dopiero, ale generalnie czytałem że ten silnik bywa dość problemowy :/

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów