Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: Problemy z D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajec Zobacz posta
    Mam takie pytanie jeszcze... Lepiej jest wybierać pole ostrości boczne czy złapać ostrość na środku i zmienić kadr przesuwając aparat?
    Przy jasnych obiektywach i przesłonach rzędu 1.4-1.8 ja wybieram punkt ostrości ręcznie, przekadrowywanie w przypadku małej głębi ostrości często powodowało, że nie było ostre to co chciałem.
    d5000 + N18-105 + Metz 48 AF-1

Domyślnie

....
    A i dodam jeszcze, że mimo tak wielu pochlebnych opinii, wizjer w D80 jest lipny. Robiąć zdjęcie nie jestem w stanie stwierdzić czy jest ostro czy nie...
    ...
    W porównaniu z analogiem (i pewnie z FF) to fakt. Ale w porównaniu do innych (vide D40) to jest bardzo dobry.
    btw. podobno D300 ma lepszy, ale ja nie widzę różnicy poza tym, że d300 ma 100% krycia.

Domyślnie

Ja również kiedyś przekadrowywałem, ale nie wiedzieć czemu ostrość czasem mi się rozjeżdżała. Później dobry kumpel - doświadczony fotograf stwierdził, że lepiej nie przekadrowywać, tylko korzystać z innych punktów ostrości. Poza tym przy wykorzystywaniu SB-600 trzeba mieć świadomość, że w "ciemnicy" Sabisia nie doświetla skrajnych pól, tylko centralne. Może nie napiszę niczego odkrywczego, ale osobiście uważam, że dobrze jest też podejść jak najbliżej fotografowanej sceny, wtedy nie ma spadku jakości obrazu. Początkowo, jak rozpoczynałem swoją przygodę z fotografią, miałem tendencję do robienia zdjęć z pewnej odległości, jak chciałem przybliżyć obiekt, nie podchodziłem, tylko kręciłem pierścieniem zooma. Teraz wyrobiłem w sobie nawyk podchodzenia tak blisko, jak się da. Dlatego prawie zawsze mam ustawioną w moim obiektywie ogniskową powyżej 30 mm, jeżeli np. podejdę zbyt blisko, oddalam obiekt za pomocą zooma, tak, żeby wszystko to, co mnie interesuje mieściło się kadrze i strzelam... Efekty są zadowalające.
    Ostatnio edytowane przez Wida ; 15-06-2010 o 09:10
    ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600

Domyślnie

D300/s ma 100% krycia kadru, to ok 5% więcej niż w przypadku D80 - dlatego trudno dostrzec różnicę. Różnicę widać wtedy, gdy na zdjęciu robionym D80 pojawiają się elementy, których nie widzieliśmy w wizjerze. 100% krycia ułatwia kadrowanie. Patrzysz w wizjer i to, co w nim widzisz, będzie zarejestrowane na zdjęciu... Nigdy nie oceniam czy zdjęcie wyjdzie ostre czy nie na podstawie tego, co widzę w wizjerze. Po prostu sprawdzam czy pojawia się potwierdzenie ustawienia ostrości i strzelałem fotę. Dla mnie wizjer służy tylko do kadrowania. Do podglądu mam przecież wyświetlacz.
    D80 ma naprawdę dobry wizjer... Jak kiedyś dopadłem lustro mojego brata (Sony Alpha 200), które ma niby takie same krycie kadru jak D80, to się bardzo zdziwiłem. Stwierdziłem, że widzę ciemność, ciemność widzę
    ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600

Domyślnie

W końcu miałem okazję przetestowania body z innymi obiektywami i mojego obiektywu z innym body. Okazało sie, że wina leży po stronie aparatu. Ostatnio nie można już nawet wyostrzyć w MF na kropkę- praktycznie cały czas mruga. Czy mogłem coś popsuć bawiąć się obiektywami m42 bez adaptera? Mogłem coś uszkodzić?

I pytanie najważniejsze- gdzie mogę to naprawić na terenia Dolnego Śląska?
    D700 || N24-70 2.8 || N28 1.8 || N35 1.8 || N50 1.4 || 85 1.8 || SB-800

www.zawadoss.com

Domyślnie

Czy mogłem coś popsuć bawiąć się obiektywami m42 bez adaptera? Mogłem coś uszkodzić?
    Mogłeś uszkodzić dzyndzla od AF, który wystaje z bagnetu.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Mogłeś uszkodzić dzyndzla od AF, który wystaje z bagnetu.
    Tez pomyslalem ze chodzi o ten "dzyndzel".....a nie kleiles tych szkiel jakos do puszki??? moze cos blokuje srubokret

Domyślnie

Mógłby mi ktoś pokazać, który to "dzyndzel" ?

www.zawadoss.com

Domyślnie

Mógłby mi ktoś pokazać, który to "dzyndzel" ?
    Nigdy sie nie zastanawialem nad tym
    Ale wydaje mi sie ze to jest pomiedzy dolna a lewa srubka na tym srebrnym pierscieniu z przodu.......jakos nawet nie mialem potrzeby sprawdzic gdzie to jest

Domyślnie

Jest dosyć luźny, tzn. bardzo luźny i bez większego oporu kręci się w prawo i lewo.

www.zawadoss.com

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów