Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Problemy z D80

Domyślnie Problemy z D80

Witam wszystkich. Nie dobrze się dzieje z moim aparatem ostatnio. Nie wiem co jest przyczyną. Chodzi o to, że w większości przypadków AF nie trafia, niż trafia. Zdjęcia są nie ostre, a dodatkowo strasznie szumi (moim zdaniem o wiele mocniej niż powinien) i do tego w wielu zdjęciach dziwnie spada kontrast. Nie wiem co jest. Może to wina obiektywu? Mam tylko 18-55vr i nie mam jak sprawdzić. Aparat ma rok, przebieg około 25 tyś. Wiem jedynie, że wcześniej wszystko działało jak należy...
    Proszę o jakieś rady, nie wiem... cokolwiek. Może ktoś miał już podobny przypadek?

Dla zobrazowania sytacji wrzucam przykładowe fotki (oryginalne, niemodyfikowane):

http://img190.imageshack.us/img190/7015/dsc9142.jpg
    http://img704.imageshack.us/img704/1954/dsc9521y.jpg
    http://img191.imageshack.us/img191/7784/dsc9557.jpg

Proszę o pomoc...
    D700 || N24-70 2.8 || N28 1.8 || N35 1.8 || N50 1.4 || 85 1.8 || SB-800

www.zawadoss.com

Domyślnie

Zdjęcia są niedoświetlone, więc szumy mogą być wyraźniejsze (to raz), i mniejszy kontrast (to dwa). Przede wszystkim należy wykluczyć obiektyw. Najlepiej znajdź kogoś, kto ma z pewnością sprawny obiektyw i zamontuj go do swojego body. Zrób kilka dobrze naświetlonych scen (najlepiej na statywie z wyłączonym VR'em i przysłonie f/8 ), wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez mkl ; 11-06-2010 o 20:26
    MKL (Fotoblog)
    – Co jest?!
    – Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.

Domyślnie

Jeśli chodzi o szumy i kontrast to raczej wszystko jest ok. Co do ostrości... faktycznie coś jest nie teges. A napisz w jakim trybie AF'a robiłeś?
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Jak na mój gust, to jest to kłopot z AF, ale leżący po stronie obiektywu. Bo w sumie na zdjęciach nie ma nic co byłoby w polu ostrości.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Domyślnie

mkl, tak tak. A czy Ty zawsze robisz zdjęcia na f/8, w miejscu gdzie jest mnóstwo światła i do tego na statywie? Jasne, że takie wyjdą dobre. Chodzi o pracę na codzień, a zwłaszcza o reporterkę. W miejscach, gdzie jest mało światła. Obiektyw potrafi robić też ostre zdęcia, a nawet bardzo ostre. Tylko tych nieostrych jest jakieś 6/10.

swider, robię na AF-A, bo czasem obiekt się porusza dosyć szybko i wtedy przydaje się ten niby działający ciągły tryb. Wybór pola mam ręczny. Zawsze używam pól jak najbliższych środka, bo na bocznych trafia 1 na 10 zdjęć. Celuję zawsze w twarz lub jeśli stoję dalej, to w środek postaci. Automatycznego wyboru pól nie stosuję, bo zajmuję mu to około 1,5 s, a w większości przypadków nie ustawia w ogóle ostrości, bo nie może trafić i blokuje mi zrobienie zdjęcia. Już nie raz straciłem przez to ważne ujęcia.

I proszę, nie mówcie, że to normalne z tym obiektywem, bo jeszcze do całkiem niedawna wszystko działało idealnie...
    Ostatnio edytowane przez bajec ; 11-06-2010 o 20:44

www.zawadoss.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajec Zobacz posta
    I proszę, nie mówcie, że to normalne z tym obiektywem, bo jeszcze do całkiem niedawna wszystko działało idealnie...
    przecież wzzyscy Ci mówią że coś jest nie tak. Sprawdź z innym obiektywem. To wyjaśni czy to wina obiektywu czy puszki.
    Nikon FX

Domyślnie

No wiem, że to by pewnie wszystko wyjaśniło, ale problem w tym, że nie mam skąd go wziąć A sam innego nie posiadam. Wczoraj robiłem zdjęcia na urodzinach kolegi. Jeżeli AF trafia, to zdjęcia są niesamowice ostre. Ale problemem jest to, że mimo iż celuje w twarz, ostrość jest na tle- ścianie albo osobach z tyłu. Zdarza się to moim zdaniem zbyt często... Dziwne jest też to, że jak go testuje, np. fotografując tekst, to niby wszystko ok... Stawiacie na body czy na obiektyw?

www.zawadoss.com

Domyślnie

robię na AF-A, bo czasem obiekt się porusza dosyć szybko i wtedy przydaje się ten niby działający ciągły tryb.

Może lepiej jednak będzie przełączać tryb Af na AF-S i AF-C, zależnie od fotografowanej sceny. To upierdliwe, ale w trudnych warunkach tryb AF-A może nie do końca się sprawdzić. Moja D80 też miewała sporadyczne problemy z łapaniem ostrości, ale jakoś mi to nie przeszkadzało, bo zawsze robiłem kilka ujęć. Problemy te pojawiały się nawet po podpięciu N17-55 Pomyślałem, że taki urok tej puszeczki. Raczej usterkę sprzętową bym wykluczył, choć sprawdzić nie zawadzi.
    ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600

Domyślnie

Jakie masz ustawione pole ostrości? centralne czy który kolwiek z przypadku ?
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Jakie masz ustawione pole ostrości? centralne czy który kolwiek z przypadku ?
    Sam wybieram pole ostrości starając się trzymać jak najbliżej środka. Już wspominałem... A i nie mam włączonej opcji "szerokie pole"

Tak to już jest z D80... No ale dziwi mnie, że wcześniej było ok... Może oddam na gwarancji? ... Ale pewnie powiedzą, że przecież wszystko ok i że czepiam się...
    I kurcze nie widzi mi się kupować nowgo 18-55, a na nic innego mnie narazie nie stać. Wrr..

A i dodam jeszcze, że mimo tak wielu pochlebnych opinii, wizjer w D80 jest lipny. Robiąć zdjęcie nie jestem w stanie stwierdzić czy jest ostro czy nie...

Mam takie pytanie jeszcze... Lepiej jest wybierać pole ostrości boczne czy złapać ostrość na środku i zmienić kadr przesuwając aparat?
    Ostatnio edytowane przez bajec ; 15-06-2010 o 01:05

www.zawadoss.com

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów