Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Obiektyw makro

Domyślnie

Przyznam, że nie za bardzo rozumiem potrzebę jak najmniejszej odległości ostrzenia. Jeśli odległość jest zbyt mała to nie dość, że straszymy owady, kwiaty nie powinny uciekać, to stwarzamy sobie problem ze światłem zasłaniając obiekt.

Odległość w okolicach 15-30cm między przednią soczewką, a obiektem to sprawa wielce komfortowa.

Zbanowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    1500 to chyba troche za malo na ten obiektyw.
    http://www.ceneo.pl/65385
    Jeszcze niedawno były po 1495zł.
    Wszystkie Sigmy, Tokiny czy Tamrony chowają się, jeśli o jakość zdjęć chodzi. Nikkor jest po prostu odlotowy pod wzgledem rozdzielczości i ostrości. Używałem przez kilka dni i szczęka mi opadła z wrażenia. Jeśli chcemy fotografować owady to polecam coś z większą ogniskową. Odległość od obiektu będzie większa i go nie spłoszymy. Problemem może być także oświetlenie. Ale robiąc makro kwiatom itp, to ta 60mm jest w sam raz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petrus33 Zobacz posta
    Wszystkie Sigmy, Tokiny czy Tamrony chowają się, jeśli o jakość zdjęć chodzi. Nikkor jest po prostu odlotowy pod wzgledem rozdzielczości i ostrości. Używałem przez kilka dni i szczęka mi opadła z wrażenia.
    Rozumiem, ze uzywales takze wszystkich Sigm, Tokin i Tamronow, skoro tak zazarcie potrafisz przedstawic wyzszosc Nikkora 60 nad nimi?
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Dziękuję bardzo za wszystkie rady. Zdecydowałem się kupić Nkkora 60mm f/2.8 macro. Kupiłem go dzisiaj za 1600zł. Polecam wszystkim, naprawdę świetne szkło. Idealne do macro. Bardzo ostre, no i ostrzy już od 22 cm
    Owady rzeczywiście potrzebują większych ogniskowych, ale nie są one dla mnie warte tyle, żeby dokładać na N 105. Do kwiatków N 60 jest super.
    Ostatnio edytowane przez Pachnix ; 26-06-2010 o 16:45 Powód: Przypomniałem sobie troche :)
    NikonD90+Grip
    Nikkor18-105VR3.5-5.6|Nikkor60mm2.8macro|NikonSB-900|26GB kart
    Panasonic Lumix TZ-4

Domyślnie

Hmm ja bym wolał pierścienie z przeniesieniem automatyki, po 1. zdecydowanie taniej po 2. można sobie dobrać skalę odwzorowania po 3. można je zapiąć do różnych obiektywów i mieć różne zakresy ogniskowych.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

A po 4. bedziesz miał gorszą jakość zdjęć.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Po 5. piszesz farmazony, ale ok zrobię to dla Cibie i pstryknę ten sam kadr sigmą makro i 18-105 z pierścieniem jak rozpoznasz które jest które to będę Ci mówił mistrzu.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

no to Kolego pojechałeś na całego ...... na prawdę "brednia " dnia pierścienie nie pogarszają jakości gdyż nie posiadają elementów szklanych jedynie dystansują szkło więc jak mają wpływać na optykę ???
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Zapodaj tutaj fotki jak możesz, bo jestem ciekawy efektu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    no to Kolego pojechałeś na całego ...... na prawdę "brednia " dnia pierścienie nie pogarszają jakości gdyż nie posiadają elementów szklanych jedynie dystansują szkło więc jak mają wpływać na optykę ???
    Nie będę się sprzeczał, czy jakość będzie lepsza, czy gorsza, ale to, że pierścienie nie wpływają na optykę znaczy, że nie wpływają na optykę, a nie, że poprawiają optykę takiego 18-ileśtam do poziomu np. 105 micro-Nikkora, który może być o niebo lepszy (czy jest, jak już napisałem, nie dyskutuję ).
    clusca
    Fufu X

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów