Pebal, to może będziesz sponsorem 5-tej edycji zabawy w RAWki - albo w postaci jak jest, albo właśnie z ograniczeniem do użycia w procesie wywołania sns-a ? Obecna 4-ta się nie nadaje, bo bierzesz w niej udział![]()
Szukaj
Pebal, to może będziesz sponsorem 5-tej edycji zabawy w RAWki - albo w postaci jak jest, albo właśnie z ograniczeniem do użycia w procesie wywołania sns-a ? Obecna 4-ta się nie nadaje, bo bierzesz w niej udział![]()
Nie ma problemu, mogę ufundować licencję wersji Pro za pierwsze miejsce i licencję wersji Home za drugie miejsce w 5-tej edycji konkursu.
Fajnie jednak byłoby, gdyby została utworzona jakaś specjalna edycja konkursu w której należałoby złożyć obraz z większej ilości ekspozycji. Bardzo dobrze nadają się do tego celu zdjęcia wnętrz. Jednak w żadnym wypadku nie ograniczałbym w takiej edycji możliwości użycia innego oprogramowania.
Jestem właśnie po pierwszych, wstępnych testach wersji Lite. Programik bardzo fajny, jednak (u mnie przynajmniej) prędkością nie zabija... Jest też nieco nieobliczalny pod względem uzyskania kolorów - raz zrobi lekką desaturację (coś jak opuszczenie Vibrance w LR) a raz wręcz przeciwnie - podbija kolory (zwłaszcza w zakresie zieleni)
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Jeżeli masz wolniejszego kompa, możesz dwukrotnie redukować rozmiar obrazu parametrem -x2. Obliczenia będą trwały czterokrotnie krócej.
Możesz pokazać jakiś przykład?
Program bardziej dba o odpowiedni odcień koloru, aniżeli o jego nasycenie, jednak nasycenie powinno mieścić się w akceptowalnych granicach.
Przed:
Po:
Widać efekt desaturacji zwłaszcza na ubraniu, włosach.
Choć może to specyfika konkretnego zdjęcia, bo np tutaj bardzo ładnie programik sobie poradził - podbite niebo przypomina nieco efekt jak przy zastosowaniu polara, do tego ładnie wyjęte szczegóły ze wzgórz i trawy.
Chmm... przepuściłem to zdjęcie przez SNS-HDR Lite (v1.1.12) i wyszło mi tak:
Jak widać kolory są raczej ok.
Jakiej wersji programu użyłeś? Czy jesteś pewien, że nie podmieniłeś gdzieś po drodze profilu koloru?
Szło przez 1.1.12. Hmm może i możliwe, że profile się pozmieniały, ale nie za bardzo wiem, w jaki sposób, bo po prostu RAW został przeciągnięty na ikonkę programu..
Pebal, szykuj fotkę na specjalną 5-ta edycję zabawy w RAWki. Jeśli nie masz pomysłu - to będziemy szukać czegoś odpowiedniego. Sloan i Kundzior to pomysłodawcy i organizatorzy zabawy![]()
Skontaktuj się z nami