Close

Strona 37 z 121 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Na pewno warto poczekać, bo udało mi się właśnie rozpracować instrukcje SSE2 procesora. Aktualnie optymalizuje kod pod te instrukcje, program przyspieszy ponad dwukrotnie.
    Piszesz niskopoziomowo, czy dajesz wstawki? W jakim jezyku piszesz HDR?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_G Zobacz posta
    Pebal, pracujesz nad czymś takim? Właśnie przeczytałem pierwszą stronę wątku - ja na pewno kupiłbym licencję
    Niestety nie, cały dostępny cza poświęcam rozwijaniu SNS-HDR.

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Taka mała sugestia : dla niektórych bardzo by się przydało wsparcie więcej niż 1 monitora, tzn. zdjęcie na jednym, a panel sterowania na drugim.
    Będę miał to na uwadze.

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Piszesz niskopoziomowo, czy dajesz wstawki? W jakim jezyku piszesz HDR?
    Kod HDR piszę w języku C++, bez wstawek asemblera. Dużo zaś ostatnio wstawiam pseudokodu dedykowanego dla instrukcji SSE.

Domyślnie

Pisałeś ostatnio o SSE2, czemu nie od razu 3 albo 4? Przecież praktycznie każd procesor obecny na rynku obsługuje te instrukcje, czy one po prostu nie są potrzebne do Twojego programu? Aha, jak już o wspraciu wielu monitorów mówimy: bolączką CNX2 jest to, że listy narzędzi nie da się 'rozciągnąć w poziomie', tzn. w Photoshopie można cały ekran sobie poustawiać dowolnie i poumieszczać historię, warstwy czy akcje obok siebie, a w CNX jest jeden smutny pasek i 3/4 ekranu się marnuje. Można tam co prawda umieścić przeglądarkę plików, ale przy korzystaniu z zewnętrznej ogromna ilość miejsca pozostaje niewykorzystana...
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Pisałeś ostatnio o SSE2, czemu nie od razu 3 albo 4? Przecież praktycznie każd procesor obecny na rynku obsługuje te instrukcje, czy one po prostu nie są potrzebne do Twojego programu?
    Najważniejszą rzeczą jaką potrzebowałem było zrównoleglenie obliczeń na liczbach zmiennoprzecinkowych pojedynczej precyzji a do tego instrukcje SSE praktycznie w zupełności wystarczają.

Aha, jak już o wspraciu wielu monitorów mówimy: bolączką CNX2 jest to, że listy narzędzi nie da się 'rozciągnąć w poziomie', tzn. w Photoshopie można cały ekran sobie poustawiać dowolnie i poumieszczać historię, warstwy czy akcje obok siebie, a w CNX jest jeden smutny pasek i 3/4 ekranu się marnuje. Można tam co prawda umieścić przeglądarkę plików, ale przy korzystaniu z zewnętrznej ogromna ilość miejsca pozostaje niewykorzystana...
    Będę miał to na uwadze.

Domyślnie

Ulepszam algorytm HDR i w związku z tym mam do was pytanie.
    Czy pod względem technicznym poniższy obraz jest ok?

Domyślnie

może brakuje trochę szczegółów w cieniach, ale to też kwestia czy były robione ujęcia ze szczegółami w tych miejscach.

jeśli chodzi o algorytm, zauważyłem, że lepszej jakości (szczegóły) finalne hdr tworzy się z przekonwertowanych plików Tiff niż oryginalnych Rawów (tutaj NEFy). Możesz coś na ten temat napisac?
    Piotr Piątek / producent, retuszer, fotografik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridayimage Zobacz posta
    może brakuje trochę szczegółów w cieniach, ale to też kwestia czy były robione ujęcia ze szczegółami w tych miejscach.
    To zdjęcie było robione wieczorem i chciałem aby na takie wyglądało, dlatego nie wyciągałem bardziej z cieni.

jeśli chodzi o algorytm, zauważyłem, że lepszej jakości (szczegóły) finalne hdr tworzy się z przekonwertowanych plików Tiff niż oryginalnych Rawów (tutaj NEFy). Możesz coś na ten temat napisac?
    Możesz pokazać jakiś przykład?

Domyślnie

Jasne

zrobiłem raz jeszcze wynikowe pliki i prezentuje poniżej wycinki 1:1.

HDRy z 3 plików.

1. z plików RAW, ustawienia "natural", bez dodatkowych ustawien, crop bez wyostrzania.

2. z plików Tiff , ustawienia "natural", bez dodatkowych ustawien, crop bez wyostrzania.
    Pliki tiff zostały przekonwertowane z Nefów w programie Capture NX2 bez żadnych dodatkowych zabiegów.

Pomijam nasycenie kolorystyczne.

Domyślnie

Jasne
    zrobiłem raz jeszcze wynikowe pliki i prezentuje poniżej wycinki 1:1.
    Ok dzięki, jednak napisz jeszcze o jakie różnice Ci chodzi. Pomijając nasycenie koloru i odcień niebieskiego widzę jedynie, że obrazy TIFF były ostrzone a finalny obraz HDR z plików NEF jest ciemniejszy.
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 19-07-2010 o 22:18

Domyślnie

żadne obrazki nie były ostrzone.
    róznice - bardziej zamglony obraz wg mnie pochodzi z obróbki Raw.

Strona 37 z 121 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów