Szukaj
Pisałeś ostatnio o SSE2, czemu nie od razu 3 albo 4? Przecież praktycznie każd procesor obecny na rynku obsługuje te instrukcje, czy one po prostu nie są potrzebne do Twojego programu? Aha, jak już o wspraciu wielu monitorów mówimy: bolączką CNX2 jest to, że listy narzędzi nie da się 'rozciągnąć w poziomie', tzn. w Photoshopie można cały ekran sobie poustawiać dowolnie i poumieszczać historię, warstwy czy akcje obok siebie, a w CNX jest jeden smutny pasek i 3/4 ekranu się marnuje. Można tam co prawda umieścić przeglądarkę plików, ale przy korzystaniu z zewnętrznej ogromna ilość miejsca pozostaje niewykorzystana...
duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1
Ulepszam algorytm HDR i w związku z tym mam do was pytanie.
Czy pod względem technicznym poniższy obraz jest ok?
może brakuje trochę szczegółów w cieniach, ale to też kwestia czy były robione ujęcia ze szczegółami w tych miejscach.
jeśli chodzi o algorytm, zauważyłem, że lepszej jakości (szczegóły) finalne hdr tworzy się z przekonwertowanych plików Tiff niż oryginalnych Rawów (tutaj NEFy). Możesz coś na ten temat napisac?
Piotr Piątek / producent, retuszer, fotografik
Jasne
zrobiłem raz jeszcze wynikowe pliki i prezentuje poniżej wycinki 1:1.
HDRy z 3 plików.
1. z plików RAW, ustawienia "natural", bez dodatkowych ustawien, crop bez wyostrzania.
2. z plików Tiff , ustawienia "natural", bez dodatkowych ustawien, crop bez wyostrzania.
Pliki tiff zostały przekonwertowane z Nefów w programie Capture NX2 bez żadnych dodatkowych zabiegów.
Pomijam nasycenie kolorystyczne.
żadne obrazki nie były ostrzone.
róznice - bardziej zamglony obraz wg mnie pochodzi z obróbki Raw.
Skontaktuj się z nami