Szukaj
a ja nie jestem zadowolony, prędkość nie wzrosła a wręcz spadła, zapis plików trwa wieki, jedyny plus to rzeczywiście lepsze odszumianie. Nie wiecie czy legalne będzie trzymanie obu wersji razem 2.7 i 3, bo wydaje mi się że do masowej obróbki starsza mi lepiej pasowała.
Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam
Ten problem może być związany z zarządzaniem kolorem. A dokładniej z kwestii dość specyficznego podejścia Adobe do CM w LR (o ile nic się nie zmieniło w 3, a nie sądzę). Rzecz w tym, że LR ma jakąś swoją własną przestrzeń roboczą dla RAWów (zbliżoną do ProPhoto) i użyszkodnik nie ma nią żadnego wpływu. Natomiast przy eksporcie pliku, jest on konwertowany do przestrzeni wybranej przez użytkownika - zwykle aRGB lub sRGB. Już w tym momencie mogą wystąpić pewne różnice w histogramie oraz wyglądzie (w zależności od użytego renderingu i pokrycia zdjęcia przez przestrzeń docelową).
Tu nie jestem pewien, ale zdaje się że przy imporcie pliku z profilem jest on ponownie konwertowany cichaczem do własnej przestrzeni roboczej LR, a jeśli tak, to tu znów mogą wystąpić delikatne przekłamania.
Jeśli mam rację, to eksport do ProPhoto nie powinien wykazywać takich różnic
Najlepiej zrób test na obu z tym samym zdjęciem.
dokładnie tak też jest w przypadku LR, wpierw w wersji elektronicznej - od ręki na stronie, pocztą zaś właściwy dokument
czy w lightroom 2 jest możliwość otwarcia plików PNG ?
Skontaktuj się z nami